Activiteiten & Actueel > Groenbericht juli - augustus 2014

Groenbericht juli - augustus

56e jaargang nr. 4 – juli/augustus 2014

afz. Groot Hertoginnelaan 11

2517 EA Den Haag

 

Het Groenbericht voor de maanden juli en augustus 2014

 

Tweemaandelijks bericht van de afdelingen Delft, Den Haag,

Leidschendam, Rijswijk en Wassenaar

 

Elk lid van de KMTP/Groei&Bloei kan deelnemen aan alle in

dit bericht opgenomen activiteiten.

 

Agenda voor de maanden juli en augustus 2014

Zo.     13-7        Dag van de Roos/Engelse fair              afd. Den Haag

Za.     19-7        Excursie De Lek in beeld                     afd. L’dam

Wo.     6-8        Zomeravondfietsen                              afd. Delft

Za.     16-8        Groenochtend – Hosta’s                      afd. Den Haag

Wo.    20-8        Bezoek aan een bijzondere tuin           afd. L’dam

Za.     30-8        Plantarium in Boskoop                        afd. W’naar

Za.       6-9        Bloemschikfeest Botanische Tuin         afd. Delft

Wo.        24-9 e.v. Bloemschikken                               afd. L’dam

 

 

Wilt u het groenbericht liever digitaal dan per post ontvangen?

Meldt u dan aan bij info(at)denhaag.groei.nl

 

Let op: Het volgende Groenbericht verschijnt op 1 september 2014.

Geen bericht ontvangen? Meld dit aan A.v.d.Zwan, tel. 070-3524775 e-mail: zwan-42(at)kpnmail.nl

AFDELING DELFT en omstreken

Secretariaat: Wilhelminalaan 42, 2625 KH Delft http://contacts/ui/ContactManager?js=RAW&maximize=true&hide=true&position=absolute&hl=nl&emailsLink=true&sk=true&titleBar=false&border=NONE&eventCallback=ParentStub1276623929629&zx=anhao9an5omq.magpoel(at)gmail.com

Website: http://delft.groei.nl Informatie: info(at)delft.groei.nl

Groei&Bloei/KMTP Afd Delft dankt iedereen: tuineigenaren, vrijwilligers, leden van de OpenTuinendag Commissie en van de Commissie Tafel & Kraam, bezoekers en adverteerders, die de OpenTuinendag Delft van 14 juni 2014 tot een groot succes maakten.

 

Algemene betalingsgegevens

Uw aanmelding voor uw activiteit naar keuze is definitief in volgorde van en na ontvangst van uw betaling van het voor die activiteit geldende bedrag op rekening NL 88 INGB 0004215220 t.n.v. Groei&Bloei/KMTP Afd. Delft te Delft o.v.v. de volgende gegevens: activiteit en datum van uw keuze, uw naam en telefoonnummer.

 

Annuleren kan tot 7 dagen voor de activiteit. Het geld wordt terugbetaald minus

€ 2.50 administratiekosten

 

Zomeravondfietsen: ‘Langs Delftse Stedelijke Rafelranden.

 

Op woensdagavond 6 augustus a.s. fietsen we langs Delfts’ stedelijke rafelranden. We verzamelen om 18:30 uur aan de westzijde van NS-station Delft-Zuid. Ook langs de zuidelijke rafelranden van Delft zijn mooie bomen en landschappen te zien. Deze rafelranden zullen we verkennen samen met Gerard van der Veen, die ons vertelt over de bomen die we tegenkomen.

We bekijken de wonderlijke constructie van het Kruithuis en de merkwaardige esdoorns langs de Rotterdamseweg. We zien de Mekelweg-esplanade en kijk wat staat daar achter BK City. Als vanouds beëindigen we de avond met een hapje en een drankje in de speciaal voor ons opengestelde Botanische Tuin TU Delft.

 

Inclusief toegang tot deze tuin betaalt u als lid van de jubilerende Afdeling Delft en omstreken € 2,50; overige leden betalen € 8,50 en niet-leden € 10,00.

U geeft u op via 015 - 2620672 en door gelijktijdige overmaking op NL88INGB0004215220 t.n.v. Groei&Bloei/KMTP Afd. Delft te Delft.

 

Bloemschikfeest in de Botanisch tuin


Als feestelijk hoogtepunt in dit jubileumjaar bieden wij op zaterdag 6 september onze leden van de afdeling 27 regio Delft een bloemetje aan.

 

Dat wordt een heel speciaal gebeuren onder leiding van An & Co die door het seizoen heen altijd de bloemschikworkshops verzorgen.

De aanmeldingstermijn is inmiddels gesloten.

Voor informatie: Anneke de Roo:

tel 015 - 213 45 57 of email roo123(at)12move.nl of via de website.

 

Voor uw agenda:
Bloemschikworkshops 2014: d
onderdag 25 september: Herfst in de lucht

 

Voor meer informatie over de activiteiten kijk op onze website: http://delft.groei.nl. Meldt U dan daar graag aan voor de nieuwsbrief. Als U uw e-mailadres recent heeft veranderd graag opnieuw aanmelden.


AFDELING DEN HAAG

Secretariaat en Ledenadministratie: Groot Hertoginnelaan11 2517 EA 070-365 44 45 e-mail: info(at)denhaag.groei.nl website: www.denhaag.groei.nl


Engelse Fair in het Westbroekpark op de ”Dag van de Roos”.

Op zondag 13 juli 2014 van 10.00 – 16.00 uur is in het Rosarium van het Westbroekpark de traditionele “Dag van de Roos”.

De dag heeft het karakter van een Engelse fair. Er zijn kramen van de diverse groene verenigingen: AVN, de Imkersvereniging, de IVN, de KNNV,  de Egelopvang, de Vogelbescherming en de Rozenvereniging, een verkoopstand met de prachtige rozen van Belle Epoque. En natuurlijk zijn er voor het terras bij de vijver, drankjes en versnaperingen. Uiteraard is er ook uw eigen Groei & Bloei met een uitgebreide tuin en kamerplantenaanbod, en doorlopende demonstratie bloemschikken; de stukjes zijn te koop!

Neem als u de ruilbeurs bezoekt verpakkingsmateriaal mee en als u planten binnenbrengt, zorg er dan voor dat de plantjes geworteld en opgepot zijn anders zijn ze in de buitenlucht direct slap. Vergeet niet naam, kleur en hoogte te vermelden.

Om 14.00 uur start een rozenrondleiding  door het Rosariun, verzamelen bij de kiosk. Tevens worden er gedurende de dag ook korte rondleidingen langs de beelden in het Rosarium gehouden.

De vertrektijden zullen ter plaatse en in de bladen aangekondigd worden.

Neem om parkeerproblemen te voorkomen het openbaar vervoer, (in die omgeving is het overal betaald parkeren) bus 21/ tram 9 halte Nieuwe Parklaan.

 

Groenochtend augustus

 

Er is in juli geen plantenruilbeurs op de Stadskwekerij, zie Dag v/d Roos in het Rosarium van het Westbroekpark.

 

Zaterdag 16 augustus is er weer de maandelijkse plantenruilbeurs op de Stadskwekerij, Kwekerijweg 8a (toegang via de Badhuisweg) open van 9.45 uur - 11.45 uur. Graag de planten vóór 10.30 uur binnenbrengen en liefst met de naam en de kleur erbij.

 

Om 10.45 uur besteden we aandacht aan de hosta’s, prachtige bladplanten in vele bladschakeringen, helaas zijn ze slakgevoelig, maar er zijn diverse manieren om dat op te lossen. Leden die de Geraniummarkt bezoeken zullen de spreker C. Visser zeker herkennen. Ieder jaar is hij aanwezig met een prachtige sortering hosta planten, vooral ook kleinere soorten, die in pot op het balkon gekweekt kunnen worden. Zelf heb ik 2 oppottafels met kleinere soorten en daar strooi ik dan ecologische slakkenkorrels bij, het werkt goed. Momenteel staan diverse planten in bloei, altijd mooi om te zien en een sport om zaad te verzamelen en te zaaien.

 

Het wordt trouwens ook  weer tijd om zaad te gaan verzamelen voor onze zaaddoos. Graag wel gedroogd en geschoond inleveren op de ruilbeurzen.

Inlichtingen: mw. E.H. Verster-Oostergo

tel: 070 - 323 35 06

e-mail: liesbeth.verster(at)ziggo.nl

 

Kijk op website www.denhaag.groei.nl. Meldt u daar aan voor de nieuwsbrief.


AFDELING LEIDSCHENDAM

Secr: Joh. Poststraat 24, 2264 DC, tel. 070 327 31 68, b.g.g. 070 - . 327 89 59. Ledenadm: Frekeweg 118, 2263 KB, Leidschendam, tel. 070 327 26 26

website: http://leidschendam.groei.nl


Na het zomerseizoen hopen we u weer te zien op de eerstvolgende ledenavond in september (nadere info in september-oktoberbericht), tot dan wensen we alle leden een zonnige zomer met veel groenplezier.

 

Excursies:

De Lek In beeld – zaterdag 19 Juli.

 

Aan de rivier de Lek, in de mooie polders van de Krimpenerwaard ligt een beeldentuin “De Lek in Beeld”.

De tuin is ca. 6000m2 groot en omvat bloemenborders, een hoogstamboomgaard, een moestuin en heeft een prachtig uitzicht op de omringende weilanden. Sinds 2013 heeft de tuin een extra dimensie gekregen door een expositie van beeldende kunst.  Tuin en kunst vormen een unieke combinatie.

Op zaterdag 19 juli 2014 organiseren wij een excursie naar deze prachtige tuin. We verzamelen om 12.00 uur op het President Kennedyplein in Leidschendam. Met eigen vervoer (eventueel meerdere mensen in een auto). Rijden of meerijden opgeven bij aanmelding via 070 - 327 72 16 (na 19.00 uur) bij mw. H. Hoogendoorn.  De kosten voor deze excursie zijn € 5,50 (incl. koffie/thee en taart). U kunt dit bedrag storten op postrekening NL 62 INGB 0005829380 t.n.v. A.T. Olsthoorn. De bijdrage voor het vervoer kunt u ter plekke afrekenen met de chauffeur. (ongeveer € 5,00).

 

Excursie naar een bijzondere tuin

Woensdagmiddag 20 augustus

 

Op woensdagmiddag 20 augustus organiseert Groei & Bloei een excursie naar de tuin van mevrouw Ank van Peski aan de Stompwijkseweg in Leidschendam. Dit is een herkansing, want vorig jaar deed deze tuin ook mee aan de opentuinendag, die toen echter geheel verregend is.

De tuin van mw. Ank van Peski is zo bijzonder dat we erg blij zijn dat we weer een kans krijgen om deze prachtige en interessante tuin te bezichtigen. Op de voormalige heesterkwekerij heeft Ank in 2004 twee prachtige siertuinen ontworpen.

 

In de voortuin vormt een indrukwekkende cascade een zichtas vanuit het keukenraam. Om de cascade is, in een harmonisch geheel, een grote en bijzondere collectie heesters, struiken en (kleine) bomen aangeplant. De achtertuin wordt gedomineerd door een grote waterpartij (grand canal) en is gedeeltelijk nog kwekerij. Veel leuke hoekjes met borders, heestergroepen en bosjes vormen een aantrekkelijk geheel waar je heerlijk kan dolen. We verzamelen om 13.00 uur op het President Kennedyplein in Leidschendam. Met eigen vervoer (eventueel meerdere mensen in een auto).

Rijden of meerijden opgeven bij aanmelding bij mw. H. Hoogenboom. Tel 070 - 327 72 16 (na 19.00 uur).

De kosten voor deze excursie bedragen € 2,50. De bijdrage voor het vervoer kunt u ter plekke afrekenen met de chauffeur (ongeveer € 1,50).

 

Bloemschikken:

Oproep: Vacature bloemschikcommissie

 

Binnenkort ontstaat er een vacature voor het organiseren van de bloemschik-activiteiten van Groei & Bloei Afdeling Leidschendam.

Houd je van bloemen en ben je goed in organiseren? Wil je deel uitmaken van de bloemschikcommissie van onze afdeling? Stuur dan een mailtje naar, of bel met Ellie Soutendijk: info@leidschendam.groei.nl of 070 - 327 81 78.

"Drie in Eén", een serie van drie bloemschikmiddagen

 

Drie in Eén is een serie en staat dit najaar onder leiding van Sylvia de Groot op drie woensdagmiddagen: 24 september, 8 oktober en 22 oktober.

 

Iedere middag maakt u een ander stuk. Op de eerste middag maken we een “na-zomerstuk” op een lange schaal. Tijdens de tweede middag wordt het een stuk met als thema “de herfst valt in” en tot besluit maken we op de laatste middag een “creatie met bloemen en sierfruit”.
Op de eerste middag krijgt u ter plekke de schaal; voor zowel de 2e als de 3e middag neemt u zelf de ondergrond mee die wordt afgesproken tijdens de eerste middag.

De middagen beginnen om 14.30 uur en duren tot circa 16.30 uur

De serie wordt gehouden in het bedrijf van Sylvia: Bellefleur Bloemen en Planten, Loolaan 80, Voorburg (zijstraat van de Parkweg).

 

De deelnameprijs voor deze drie middagen is inclusief bloemschikmateriaal voor de 3 middagen, plus de schaal op de eerste middag, koffie/thee met iets lekkers en uiteraard een drankje na afloop, voor leden € 65,00; niet-leden betalen € 75,00.

Ofschoon serie-inschrijvers voorrang hebben bij inschrijving, kunnen ook mensen inschrijven voor één of meer losse middagen als er nog plaats is. Losse deelnemers die lid zijn van Groei & Bloei betalen per middag € 25,00; niet-leden betalen € 27,50. Een week van tevoren krijgen de losse deelnemers bericht of zij kunnen deelnemen.

 

Aanmelden bij Bep Beerbaum tel. 070 - 386 65 97 (h.j.beerbaum@ziggo.nl) of Ellie Soutendijk tel. 070 - 327 81 78 (bromelia@xs4all.nl). Het bankrekeningnummer krijgt u door na aanmelding. Uw aanmelding is pas definitief na ontvangst van betaling onder vermelding van: “Drie in Eén 2014”. De sluitingsdatum voor aanmelding en betaling is 17 september.

Meebrengen: een snijplankje, een mesje/snoeischaar, en iets waarin u uw werkstuk naar huis kunt vervoeren.

 

Tuinonderhoudscursus (vooraankondiging).

Op 5 achtereenvolgende woensdagavonden van 22 oktober tot en met 19 november 2014 wordt een tuinonderhoudscursus georganiseerd in het instructielokaal van de Stadsboerderij Landzigt aan de Socrateslaan 143,

2493 ZN Den Haag (Leidschenveen).

De kosten zullen rond de € 40.00 voor leden en € 47,50 voor niet-leden bedragen. Uitgebreide informatie komt in de nieuwsbrief van september/oktober.

U kunt u nu al opgeven cursus op tel.nr. 070 - 327 89 59 Gonnie Blokland (na 19.00 uur).


AFDELING RIJSWIJK

Secretariaat en ledenadministratie: Van Hellenberg Hubarsingel 16, 2286 MH tel: 070 3944217 e-mail: geldergroei(at)gmail.com

website. rijswijk.groei.nl

 

De afdeling Rijswijk wenst u allen een goede zomer.

 

Voor de maanden juli en augustus zijn er geen activiteiten gepland.

In de volgende editie van dit groenbericht krijgt u de berichten voor

september en oktober.


AFDELING WASSENAAR

Secretariaat en Ledenadministratie: Van Polanenpark 133 2241 SJ Wassenaar tel. 070 – 5114259 wwestgeest(at)wassenaar.nl website: wassenaar.groei.nl

Bezoek fuchsiatentoonstelling op volkstuincomplex de Driesprong.

 

Groei&Bloeileden zijn deze zomer weer welkom op volkstuincomplex De Driesprong.

Dhr. Konings, eigenaar van een tuin op het complex, heeft in de loop van jaren een unieke fuchsiacollectie opgebouwd.

Door de zachte winter en het groeizame voorjaar hebben de planten zich uitermate goed kunnen ontwikkelen en is er veel te bewonderen.

Er worden geen rondleidingen gegeven, maar er is overdag, in de periode juli en augustus, altijd wel iemand in de fuchsiatuin die over de verzameling kan vertellen.

Het complex ligt aan de Katwijkseweg, net voor de rotonde t.o. cafetaria De Klip en bezoekers kunnen hier op eigen gelegenheid rondwandelen.

Er is parkeergelegenheid in de berm voor het complex en op de parkeerplaats aan

de  overzijde van de Katwijkseweg voor cafetaria De Klip.

Informatie: Wim Westgeest

tel. 06 -  51 00 59 46

of email: wwestgeest8(at)gmail.com

 

Bezoek plantenbeurs Plantarium

in Boskoop

 

Bij voldoende belangstelling bezoeken we op zaterdag 30 augustus Plantarium. Hier presenteren gedurende 4 dagen, van 27 t/m 30 aug. zo’n 300 deelnemers uit verschillende landen een enorm assortiment boomkwekerijproducten, inclusief de nieuwste ontwikkelingen en bestemd voor de consumentenmarkt. Voor de leden van Groei&Bloei is de toegang vrij op vertoon van de G&B lidmaatschapskaart.

We rijden met eigen vervoer. Belangstellenden die niet beschikken over eigen vervoer kunnen meerijden. Voorgesteld wordt om tussen 09.15 en 09.30 uur te vertrekken vanaf het parkeerterreintje bij de bushalteplaats Stadhoudersplein. Hier stoppen de buslijnen 43 en 91.

Deelname alleen na aanmelding bij

Wim Westgeest, tel. 06 - 51 00 59 46

of email: wwestgeest8(at)gmail.com

 

 

20
Jul
Blauwe blush
17
Jul
VAN ZAAIEN KOMT MAAIEN ???????