Den Haag

 

1874--2024

 

AFDELING DEN HAAG

Secretariaat en Ledenadministratie: Groot Hertoginnelaan11 2517 EA 070-365 44 45 email: info(at)denhaag.groei.nlwebsite: www.denhaag.groei.nl

Groen&Doen bij Groei&Bloei

Dag van de Roos, de Publieksdag in het Westbroekpark.

Zondag 7 juli.

Op zondag 7 juli organiseert Groei & Bloei Den Haag samen met de gemeente Den Haag De Dag van de Roos. Dit evenement in het rosarium van het Westbroekpark trekt veel bezoekers uit den Haag en omgeving.

Voor ons extra bijzonder dit jaar: Om 11. 00 uur reikt de gemeente ons de Stadspenning uit vanwege ons 150 jarig bestaan.

Wat valt er te beleven die dag?

• Bezoekers kunnen in het rosarium de rozen van kwekers uit heel Europa bewonderen. Deze rozen worden, gifvrij onderhouden, deels door vrijwilligers.

• De Gouden Roos (publieksprijs) is te zien.

• Een Nederlandse rozenkweker verkoopt rozen met de hulp van vrijwilligers van Groei & Bloei.

• Groei & Bloei Den Haag heeft een infostand + planten(ruil-)beurs.

• Er zijn infostands van andere groene, Haagse, organisaties zoals de Bomenstichting.

• Bezoekers kunnen rondleidingen krijgen door het park.

• Musici en dichters geven de hele dag door optredens.

• Kinderen kunnen meedoen aan workshops schilderen en tekenen.

• Er is een foodtruck met hapjes en drankjes.

Uiteraard is ook uw eigen Groei & Bloei aanwezig met een uitgebreid plantenaanbod en voorlichting.

Neem als u de ruilbeurs bezoekt verpakkingsmateriaal mee en als u planten binnenbrengt, zorg er dan voor dat de plantjes geworteld en opgepot zijn anders zijn ze in de buitenlucht direct slap. Vergeet niet naam, kleur en hoogte te vermelden.

Kom, om parkeerproblemen te voorkomen met het openbaar vervoer want in die omgeving is het overal betaald parkeren: bus 21/ tram 9 halte Nieuwe Parklaan

Groenochtend 17 augustus

Iedere derde zaterdag van de maand organiseren we onze groenochtenden in de kas van de Stadskwekerij, Kwekerijweg 8a 2597 JK Den Haag(toegang via de Badhuisweg).

We starten dan met Plantenruilbeurs: 9.45 – 10.30 uur. Planten inbrengen tot 10.15 uur. Graag hiervoor opgepotte planten inbrengen met labels met namen en kleuren van de planten. Keuze uit vaste planten, éénjarigen, heesters, moestuinplanten en kamerplanten.

Welke planten zijn geschikt voor een pluktuin?

Om 10.30 uur, aansluitend aan de ruilbeurs, zal Marian Ruhé ons vertellen over “boeket(jes) uit eigen tuin”.

“Zolang ik me kan herinneren pluk ik graag bloemen, een soort ontroering die je vast wilt houden.

Ik denk dat mijn moeder en oma me inspireerden. Ik ben daar dankbaar voor, omdat ik gemerkt heb dat ik daardoor steeds beter naar bloemen en groen in het algemeen ben gaat kijken. Vaak heel eenvoudig, maar zo mooi! Het verveelt nooit.

Als je klein bent kan je wel wegkomen met in het wildeweg plukken, en opeens komt er een dag dat het niet meer vanzelfsprekend is.

Maar ik blijf kleine boeketjes maken, bijv. een bloemetje op een klein presentje Dus plunder ik tegenwoordig meestal mijn eigen tuin. Sterker nog, bij de beplanting die ik uitzoek houd ik al rekening met de bruikbaarheid van bladeren, bloemen of vruchten.

Ik wil jullie inspireren om planten te kiezen die naast mooi, maar ook voor versiering waardevol zijn.”

Zaaddoos

Augustus is een goed moment om de tuin door te lopen en te kijken of er planten zijn die al in het zaad zijn. Wij willen graag zaad hebben voor de ruilbeurzen in het voorjaar. U hoeft het echt niet in porties te verdelen, gewoon in een enveloppe of potje, maar wel gedroogd en geschoond, dus niet een zak vol papaverbollen! Wel met naam, kleur en hoogte. Hoe meer mensen zaad binnen brengen, hoe uitgebreider ons assortiment is! Inleveren op de ruilbeurzen. Inl. Anne Kingma, tel 06-50671633,

e-mail: a.kingma(at)kingmamail.nl

Einde zomer excursie Noord Brabant op 29 augustus.

We vertrekken om 9.00u vanaf het busplatform Den Haag Centraal en we verwachten rond 17.30u weer terug te zijn. De bus staat helemaal achteraan aan de kant van de uitstaphaltes. Ook deze keer reizen we met een andere busonderneming. U kunt de bus herkennen aan de naam JoJo Tours of Vreugde Tours.

Op deze excursie bezoeken we 2 prachtige tuinen in Brabant.

We beginnen met een bezoek aan de "Beukenhof" in Sleeuwijk. Rondom een 100 jaar oud huis is een landschapstuin van 3500 m2 aangelegd die zijn structuur ontleent aan beukenhagen. In de luwte van deze hagen zijn diverse tuinkamers ingericht waarin kleur een belangrijk thema is. Prieel met wisteria en klimrozen. Naast een collectie rozen en vaste planten zijn er meer dan 200 hosta's en tal van opvallende bomen.

We worden ontvangen met koffie/thee en wat lekkers.

De lunch gebruiken we in een restaurant in Sleeuwijk.

Na de lunch gaan we richting Den Hout naar "Tuinen de Verwondering". Deze 2 ha grote tuin is ook een landschapstuin. De weilanden en oude eiken zijn in de loop der jaren veranderd in een paradijsje van flora, fauna, water en kunst. Vanuit het huis zijn twee zichtassen; een langwerpige smalle vijver met aan weerszijden gemengde bloemenborders en een grote meanderende vijver langs een platanenlaan met mooie oeverbegroeiing. Sfeervolle tuinkamers, een fruitlaan, grassen. "Een Belevingstuin".

Ook daar ontvangst met koffie/thee en iets lekkers.

Voor de afdeling Den Haag van Groei&Bloei is 2024 een feestelijk jaar vanwege het 150-jarig bestaan. Daarom heeft het bestuur besloten een bijdrage in de kosten te leveren zodat deze voor de leden beperkt kunnen blijven tot € 50.- en tot € 65,- voor niet-leden. Dit is inclusief de entree voor de tuinen, koffie/thee, lunch en fooi voor de buschauffeur.

U kunt het bedrag over maken op de ING rekening NL42INGB0003428311 t.n.v. KMPT afd. Den Haag o.v.v. Brabant. Op de bankoverschrijving graag ook uw eigen naam vermelden en als u voor twee personen betaalt dan graag beide namen vermelden.

Aanmelding vóór 15 augustus bij Ria Smits tel. 070 3683966 of email hmsmitsdebruin@hotmail.com

of bij Anneke Nieuwenhuis tel 070 3543433 of email;

annekecnd@gmail.com

Hierbij graag uw (email)adres en mobiel telefoonnummer vermelden en of u wel of geen lid bent.

Alleen op 29 augustus zijn de mobiele nummers 06 51466545 (Nelly) en 06 42419957 (Renee) bereikbaar.

De excursies gaan door bij deelname van 25 personen of meer. Bij annulering krijgt u 8 dagen voor vertrek bericht en wordt het gestorte bedrag teruggestort. Indien u zelf de excursie tot 8 dagen voor vertrek annuleert, wordt het gestorte bedrag teruggestort onder aftrek van € 12,50 administratiekosten. Bij annulering binnen 8 dagen voor vertrek vindt geen terugbetaling plaats.

Raadpleeg ook geregeld onze website www.denhaag.groei.nl

Meld u daar aan voor de nieuwsbrief.

.

Wilt u het groenbericht liever digitaal dan per post ontvangen?

Spaar minstens € 1,40 aan papier en portokosten voor uw afdeling en meld u aan bij info(at)denhaag.groei.nl