Den Haag

Groenbericht juli - augustus afd. Den Haag

AFDELING DEN HAAG

Secretariaat en Ledenadministratie: Groot Hertoginnelaan11 2517 EA 070-365 44 45 email: info(at)denhaag.groei.nlwebsite: www.denhaag.groei.nl

Rozenconcours WestbroekparkIn het vorige groenbericht hebben we aangekondigd dat op 2 juli in het Westbroekpark weer het Internationale Rozenconcours zal worden gehouden.

In 2019 werd voor de eerste keer, op voorstel van de gemeente Den Haag, het Rozenconcours verplaatst van de traditionele donderdag naar de zaterdag en gecombineerd met de activiteiten van de Dag van de Roos, die altijd op zondag werd gehouden. Die combinatie is ons minder goed bevallen. Dat was ook de ervaring van enkele andere deelnemende verenigingen die traditioneel op de Dag van de Roos zich presenteerden aan het Haagse publiek.

Kort daarna is bovendien Frans Neuman, van Belle Epoque, overleden. Hij zorgde voor de aanvoer van prachtige rozen in pot voor de verkoop, een extra attractie. Het is niet gelukt hiervoor een vervanging te vinden. Reden waarom wij, mede na overleg met de Nederlandse Rozenvereniging, helaas hebben moeten besluiten dit jaar af te zien van deelname aan het programma voor de Dag van de Roos.

Wij beraden ons nu hoe we volgend jaar, in combinatie met de gemeente en de overige groene verenigingen, weer een aantrekkelijk programma voor de Dag van de Roos aan het Haagse publiek kunnen presenteren.

Groen&Doen bij Groei&Bloei

Op zaterdag 16 juli, extra zomerruilbeurs in plaats van de ruilbeurs in het Westbroekpark.

Op de Stadskwekerij, Kwekerijweg 8a, 2597 JK (toegang via de Badhuisweg) van 9.45-11.30 uur. Graag de planten voor 10.15 uur binnenbrengen en liefst de naam en de kleur erbij.

Inl. Liesbeth Verster, tel 070-323 35 06, e-mail: liesbeth.verster@ziggo.nl

Via website en nieuwsbrief laten we nog weten waarover het praatje van die 16e juli zal gaan.

Zaterdag 20 augustus.

Ruilbeurs v.a. 9.30 uur op de Stadskwekerij (zie hierboven) en om 10.45 uur zal Paul Halsema van Halsema Hoveniers adviezen geven over duurzaam tuinieren.

Zaaddoos

Augustus is een goed moment om de tuin door te lopen en te kijken of er planten zijn die al in het zaad zijn. Wij willen graag zaad hebben voor de ruilbeurzen in het voorjaar. U hoeft het echt niet in porties te verdelen, gewoon in een enveloppe of potje, maar wel gedroogd en geschoond, dus niet een zak vol papaverbollen! Hoe meer mensen zaad binnen brengen, hoe uitgebreider ons assortiment is! Inleveren op de ruilbeurzen. Inl. Anne Kingma, tel 06-50671633,

e-mail: a.kingma(at)kingmamail.nl

 

Bloemschikken/Septemberschikking

De derde bloemschikavond dinsdag 20 september op de Stadskwekerij, aanvang om 20.00 uur. Het wordt de inhaalavond van docent Elbert Sterk, collega van Ingeborg Kempenaar, woonachtig in Houten. Hij is al meer dan 40 jaar actief in het wereldje van bloem, groen en styling en geeft ook al jarenlang les. Met zijn eigen bedrijf verzorgt hij voor vele bedrijven de uitstraling naar buiten. Altijd werkt hij hierbij met bloemen en groenmateriaal want zijn grote passie blijft: het neerzetten van een sfeer, mensen kunnen raken.

Zijn stijl omschrijft hijzelf als natuurlijk, soms wat sober en eenvoudig. Laat de bloem je maar leiden.

Dit keer gaan we een schaalschikking maken. We maken gebruik van oasis en laten ons leiden door het materiaal.

Aanmelden vóór 10 september bij Astrid Démétriadis:

ademetriadis(at)hotmail.com

Kosten: € 27,50 p.p. voor leden,

niet-leden € 32,50.

Graag overmaken naar ING rek.

NL 42 INGB 0003428311 t.n.v KMPT afd. Den Haag o.v.v. Bloemschikken Elbert Sterk.

Meenemen ,scherp mesje, snoeischaar en schaal van ca 30 cm .

Er is een maximum aantal deelnemers, dus meld je snel aan.

Nazomerexcursie 8 september

Lektuin en Dahlia-event op de Keukenhof

Eerst gaan we naar Streefkerk. Niet ver van Kinderdijk in de Alblasserwaard liggen huis en tuin buitendijks aan de rivier de Lek. De familie Van den Berg ontvangt ons daar in hun 2500m2 grote tuin. Via een schelpenpad, omringd door bomen, struiken en vaste planten komen we in de tuin. Hier zien we grote borders met vaste planten die tot in de herfst kleurrijk blijven. Daarna een oosters gedeelte met bamboe. Via de boomgaard of via het “natuurpaadje” waaiert de tuin uit naar de rivier met een fantastisch uitzicht.

We krijgen hier koffie/thee met wat lekkers.

Onze tweede stop is in Lisse. Daar lunchen we in de Hofboerderij, bij het Kasteel Keukenhof. In de kasteeltuin is een dahlia event. Na de lunch krijgen we daarover een korte uiteenzetting van de heer Walker, lid van het organisatiecomité. Daarna bezoeken we de tuin. Voor vertrek is er nog een mogelijkheid voor een kopje thee.

Op de terugweg stoppen we nog even in Katwijk, bij de kwekerij Festina Lente. Daar is ook de pluktuin open, dus een plantje of een bos bloemen, iedereen vindt wel iets van haar of zijn gading.

De kwekerij gaat om vijf uur dicht, dus dan gaan wij weer naar Den Haag en zijn daar, een beetje afhankelijk van de verkeersdrukte, weer voor 18.00 uur.

We vertrekken om (LET OP) 8:30 uur vanaf het Centraal Station. De bus staat op het (vernieuwde) busplatform boven het station en dan helemaal achteraan.

De kosten zijn € 50,- voor leden € 60,- voor niet-leden. Dit is inclusief entree voor de tuinen, koffie/thee, lunch en fooi voor de buschauffeur. U kunt het bedrag overmaken op de ING rekening NL42INGB 0003 428311 t.n.v. KMPT afd. Den Haag o.v.v. Dahlia. Let op: Op de bankoverschrijving graag ook uw eigen naam vermelden.

Aanmelden vóór 31 augustus bij Ria Smits tel. 070 3683966/

mail: hmsmitsde-bruin(at)hotmail.com of bij Anneke Nieuwenhuis

tel. 070-3543433/

mail: annekecnd(at)gmail.com

Hierbij graag uw adres en telefoonnummer vermelden en of u wel of geen lid bent.

Alleen op 8 augustus zijn de mobiele nummers 06-12518021 (Liesbeth Hazekamp) en 06-51466545 (Nelly Vink) bereikbaar.

De excursie gaat door bij een minimumdeelname van 25 personen. Ons maximum is dit keer 30 deelnemers.

Uw betaling, nadat u zich hebt aangemeld, geeft recht op deelname. Bij niet doorgaan van de excursie krijgt u hiervan uiterlijk binnen 8 dagen voor het vertrek bericht en wordt het hele bedrag teruggestort. Indien u zelf de excursie annuleert tot 8 dagen voor vertrek ontvangt u uw geld terug minus € 12,50 administratiekosten maar bij annulering binnen 8 dagen voor vertrek vindt geen terugbetaling plaats

 

Raadpleeg ook geregeld onze website www.denhaag.groei.nl

Meld u daar aan voor de nieuwsbrief.

 

UITNODIGING

KNNV fotowedstrijd Bloembezoek

De KNNV afdeling Den Haag organiseert een fotowedstrijd met als onderwerp “bloembezoek”. Tot eind augustus mogen de foto's worden ingestuurd. Maak een foto van een bloem met een bezoeker / insect. Iedereen kan meedoen, maar de foto's moeten dit jaar gemaakt worden in Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg of Wassenaar. Elke deelnemer mag maximaal drie foto’s insturen. Ga naar onze website voor aanmelding:

https://denhaag.knnv.nl/nieuws/fotowedstrijd-bloembezoek-2022/

Planten lokken met bloemen insecten om bestoven te worden, zo kunnen zaadjes ontstaan en door dat zaad nieuwe planten. De bloemen geven nectar en stuifmeel om insecten te lokken. Insecten komen graag, want zij hebben deze stoffen nodig voor de eigen voortplanting en energievoorziening. Het is een prachtig samenspel van de natuur.

Elke deelnemer ontvangt een bericht van aanmelding. In de eerste week van september gaat de jury aan het werk, de drie mooiste foto’s ontvangen een prijs en een oorkonde.

De foto's zullen beoordeeld worden door een deskundige jury o.a. bestaande uit Martin van den Hoorn, stadsecoloog van de gemeente Den Haag en Fred Hess, lid van de KNNV afdeling Den Haag, natuurfotograaf en mede-oprichter van het NatuurFotografenGilde, NFG.

.

Wilt u het groenbericht liever digitaal dan per post ontvangen?

Spaar papier en portokosten en meld u aan bij info(at)denhaag.groei.nl