Den Haag

Groenbericht juli - augustus

62e jaargang nr. 3/4 – juli/aug. 2020

afz. Groot Hertoginnelaan 11

2517 EA Den Haag

 

           

 

Speciaal Groenbericht voor de maanden juli en augustus 2020

Tweemaandelijks bericht van de afdelingen Delft, Den Haag,

Leidschendam en Wassenaar.

Elk lid van de KMTP/Groei&Bloei kan deelnemen aan alle in

dit bericht opgenomen activiteiten.

Agenda voor de maanden juli en augustus 2020

Do.  9-7     Zomeravondfietsen                                  afd. Delft

Zo.  6-9     Hortusdag Botanische Tuin                    afd. Delft

Za.  19-9  Rondleiding Dordrecht/Villa Augustus afd. Delft

 

Let op: Het volgende Groenbericht verschijnt rond 1 september 2020.

Geen bericht ontvangen? Meld dit aan Liesbeth Hazekamp,

tel. 070-3654445  email: info@denhaag.groei.nl.

Wilt u het groenbericht liever digitaal dan per post ontvangen?

Spaar papier en portokosten en meld u aan bij info@denhaag.groei.nl

 

 

 

AFDELING DELFT en omstreken

Website: www.delft.groei.nlInformatie: info@delft.groei.nl

Bericht van het bestuur

 

Terwijl de tuin vanaf maart weer tot leven kwam na de winter, kwam veel tot stilstand. Allereerst hopen we dat jullie in goede gezondheid de lentemaanden zijn doorgekomen. De tuin had nergens last van, behalve een beetje van de droogte. Van krokussen tot helleborus en van blauwe regen tot iris siberica. Als je thuis mag werken, zie je alles met nog meer plezier uitlopen en tot bloei komen.

Na de ALV met zeer geslaagde lezing over het bodemleven in de tuin werden alle activiteiten geschrapt. We zijn als bestuur inmiddels weer bijeen geweest - op 1,5 m afstand in de tuin - om de kalender voor de rest van het jaar door te nemen. Hoewel de open tuinendag dit jaar niet doorgaat en het bezoek aan Beervelde in oktober onzeker is, gaan we ervan uit dat andere activiteiten door kunnen gaan. Bij alles houden we uiteraard rekening met de vereiste maatregelen. Wij hopen jullie snel weer te zien. Een fijne zomer!

 

Arno, Maaike, Marian, Anneke, Anke en Coby

 

Donderdag 9 juli om 19 uur: Zomeravondfietsen

Startpunt: De Papaver, Korftlaan 6, 2616 LJ Delft

Op deze hopelijk mooie zomeravond fietsen we met elkaar langs vaak voor velen onbekende wegen in onze eigen omgeving. Buiten de stad zijn er al snel groene paden waar je voelt dat we in een polderland wonen. Het wordt een soort verrassingstocht waarbij we op onze route tuinen bezoeken.

Kosten : Geen

Aanmelden vooraf is niet nodig

Informatie : 06 14449401 

 

Voor de agenda

Zondag 6 september: Hortusdag in de Botanische Tuin van de TU Delft, die in mei niet door kon gaan.

 

Zaterdag 19 september: Rondleiding Landgoed Dordtwijk en bezoek Villa Augustus

 

 

AFDELING DEN HAAG

Secretariaat en Ledenadministratie: Groot Hertoginnelaan11 2517 EA 070-365 44 45 email: info@denhaag.groei.nlwebsite: www.denhaag.groei.nl

Van de Bestuurstafel

 

Wat is wijsheid in deze onzekere tijd.

Voor ons als bestuur is vanaf het begin van de Coronacrises steeds uitgangspunt geweest om geen onnodige risico’s te nemen.  Reden waarom we niet alleen onze activiteiten voor de maanden mei en juni hebben geschrapt maar ook alle activiteiten voor de maanden juli en augustus. Dat betekent geen bezoek aan Plukkerij Framblij in Monster. De kwekerij is vanaf 1 juni wel geopend voor het plukken van een bakje fruit maar geen ontvangsten en rondleidingen. Wellicht volgend jaar beter. Ook de zomerkeuringen van de voortuinen gaan dit jaar helaas niet door.  Gezien het mooie weer van het voorjaar en de zomer missen we waarschijnlijk heel veel moois.

Maar mocht u het leuk vinden om het succes van uw tuin met ons en andere tuinbezitters te delen stuur ons dan een kort berichtje met een mooie foto. Die plaatsen we dan in de periodieke Nieuwsbrief of in een volgend Groenbericht. Stuur jouw bijdrage naar info@denhaag.groei.nl

Een mooi voorbeeld voor ons is de prijsuitreiking van de Tuinkeuringen. Toen daar het eerste schaap over de dam was wilde iedere tuinbezitter/prijswinnaar wel over haar of zijn tuin vertellen.

Zo missen we dit jaar ook het Internationale Rozenconcours in het Westbroekpark. Dus ook geen Groei & Bloei activiteiten, geen kraampjes en geen verkoop van rozen.  Ook de activiteiten op de stadskwekerij, op de derde zaterdag in augustus, gaan niet door.  Allemaal te weinig ruimte en dus te risicovol. En tot slot hebben we ook gemeend onze dagexcursie naar Walcheren dit jaar niet door te laten gaan.

 

Begin augustus zullen we, afhankelijk van verdere ontwikkelingen rond het Coronavirus, besluiten hoe om te gaan met onze activiteiten die staan gepland voor de maanden september en oktober.

Al met al teleurstellend maar onder de gegeven omstandigheden leek dit voor ons de meest verantwoorde aanpak.

Voor wie nog niet de nieuwsbrief ontvangt maar die wel wil hebben is een mailtje aan onze penningmeester, zwan-42@kpnmail.nl voldoende. Doe er dan gelijk een leuke foto van uw bloeiende tuin bij. Ook de successen van uw groentetuin kunnen voor anderen een opsteker zijn.

 

Klaas Pors

 

Nieuwsbrief Groei& Bloei afd. Den Haag

(voor de foto’s: zie de website www.denhaag.groei.nl)

 

Beste Groei en Bloei’ ers,

Het voorjaar is nu echt losgebarsten en we gaan naar de zomer toe!

In deze tijd, waarbij het advies is om toch nog zoveel mogelijk thuis te blijven of naar buiten te gaan met inachtneming van 1,5 meter afstand en drukte te mijden, bieden onze parken, tuinen en balkons afleiding. Er is nu veel te zien: veel prachtig bloeiende bomen, heesters, vaste planten en bol/ knolgewassen, maar ook veel rondzoemende insecten en broedende vogels.

Het is leuk om uw tuin of balkon nu klaar te maken en op te fleuren met potten met eenjarigen die de hele zomer tot in het late najaar bloeien!

 

Helaas zijn de activiteiten van Groei en Bloei afd. Den Haag t/m augustus afgelast, maar voor leuke ideeën over o.a. tuininspiratie, zaaien en stekken, onderhoud, het maken van “Hanging baskets” en bijv. bloemschikken kunt u naar de website van Groei en Bloei www.groei.nl  gaan of naar de website van de afdeling Den Haag www.denhaag.groei.nl

Op de site van de afdeling Den Haag staat nog het jaarprogramma 2020 vermeld, we hopen dat een aantal van deze activiteiten vanaf de herfst weer doorgang kunnen vinden.

• In de herfst interessante plantenruilbeurzen in de Stadskwekerij

• Bloemen en Plantenworkshops

• Groenvoorlichtingsbijeenkomsten

• Bloemschikcursussen

Wilt u verder inspiratie opdoen op tuingebied? Dan zijn een aanrader De tuinen van Appeltern (www.appeltern.nl). Het park is zo uitgestrekt (maar liefst 22 hectare) en de paden zijn zo breed dat je elkaar altijd al op ruime afstand voorbij kunt lopen. Om helemaal op 'safe' te spelen heeft men besloten om maximaal 500 bezoekers per dag te ontvangen. Wel moet men verplicht een e-ticket van te voren op een geselecteerde datum bestellen.

 

Heel veel sterkte en gezondheid gewenst!

 

Anne Kingma

Bericht uit de moestuin.

Neem je dromen eens mee de dag in. Dat heb ik gedaan de afgelopen weken. Ik kon en mocht niet veel dus dat werd heel veel tuinieren want dat is waar ik dol op ben.

Resultaat, de tuin ziet er goed uit. Daar waar nodig gemest en/of compost door de aarde gewerkt. Ik heb er behalve een beetje groene vingers vooral zwarte vingers aan over gehouden.

De vaste planten en de rozen (vaak in pot) varen er wel bij. De (kleine) moestuin die ik al 2 jaar geleden heb aangelegd is een moestuinbak geworden van 30 cm hoog. Werkt heel prettig en de slakken hebben de slaplantjes nog niet gevonden.

Eikenbladsla heb ik al gegeten. Nu nog wachten op de bietjes, tomaten, prei, andijvie, aardappels en spruiten. Die laatste onder stokken met net i.v.m. de koolwitjes en hun schattige nageslacht.

 

Zo heb ik ontdekt dat een nare, beperkende periode ook iets goeds kan voortbrengen; in alle rust de hele dag in de tuin rommelen zonder te worden gestoord door dingen die je zo nodig “moet”.

 

Anneke Nieuwenhuis

 

Herinneringen in mijn tuin

Nu ik, noodgedwongen, net als iedereen veel thuis moet zijn, dwaal ik iedere dag wat door mijn tuin.

In de ruim 30 jaar dat ik hier woon is die tuin langzamerhand een herinneringstuin geworden vol met planten die op de een of andere manier samenhangen met de Haagse afdeling van Groei&Bloei.

Het meest in het oog springt de enorme donkere vlier, sambucus nigra, die op dit moment prachtig in bloei staat. Ooit gekocht bij kwekerij Foltz bij Meeden, Groningen, tijdens de vierdaagse reis in juni 2014.

Maar even gehecht ben ik aan mijn lijsterbes, een stekkie van ons aller Jan Gemmink. Uitgerekend in dit jaar dat hij is overleden kwam er voor de eerste keer bloei in.

Tussen mijn ieder jaar weer rijkbloeiende schildersverdriet, Saxifraga umbrosa, bloeit ook dit jaar voor het eerst de Acanthus mollis ‘Rue Ledan’ een herinnering aan ons bezoek aan Juust Wa’k Wouw tijdens onze vierdaagse reis naar Vlaanderen in 2018.

Laat ons meegenieten van jullie tuinherinneringen. Stuur jouw bijdrage naar info@denhaag.groei.nl

 

Ik hoop echt dat we volgend jaar weer terug kunnen keren naar onze gezellige groenochtenden, naar de Geraniummarkt en naar de Dag van de Roos en ook weer naar excursies en de vierdaagse tuinenreis.

Blijf allemaal gezond dan zien we elkaar dan weer.

 

Liesbeth Hazekamp

 

Kijk ook op de websitewww.denhaag.groei.nl

Meld u daar aan voor de nieuwsbrief.

.

 

AFDELING LEIDSCHENDAM e.o.

Secr: Abr. Douglaslaan 131, 2273 GR, Voorburg, tel. 070 3877021.

Ledenadm: Frekeweg 118, 2263 KB, Leidschendam, tel. 070 327 26 26

website: www.leidschendam.groei.nl

Van de bestuurstafel

 

Wij hopen dat u allen gezond bent en de gevolgen van de beperkingen beperkt zijn gebleven.

Wij als bestuur van de afdeling Leidschendam hadden een mooi en interessant programma met activiteiten voor u voorbereid, maar zoals u hebt begrepen, hebben wij in elk geval de activiteiten die in het voorjaar en de zomer gepland stonden moeten cancelen.

Het programma voor het najaar is onder voorbehoud:

maandag. 21 september: Presentatie, Meer vogels in en om de tuin.

maandag 19 oktober: Presentatie, Natuurlijk Nederland.

Maandag 23 november: Feestelijke avond met de uitslag van de Voortuinkeuring en Tuinmetamorfosewedstrijd.

Voor de Voortuinkeuring hebben 33 mensen zich aangemeld. Deze activiteit kan gewoon doorgaan omdat de keuring vanaf de openbare weg plaatsvindt en geen contacten nodig zijn. Dat geldt zeker ook voor de Tuinmetamorfosewedstrijd die dus ook door kan gaan( Zie bijgaand artikel).

De Tuinonderhoudscursus die in het voorjaar gepland stond is doorgeschoven naar 5 vrijdagavonden in oktober (2, 9, 16, 23 en 30 okt 2020) U kunt zich hiervoor nog aanmelden (info 070 3278959, graag bellen na 19.00 uur).

Eind augustus zullen wij op basis van de dan geldende voorzorgsmaatregelen en de dan geldende vooruitzichten van de ontwikkelingen rond het virus, besluiten of en hoe we met deze geplande activiteiten om zullen gaan.

In het groenbericht van sept/okt zullen wij u uitgebreid over deze besluiten berichten.

Het bestuur van de afd. Leidschendam wenst u een gezonde en aangename zomer toe en hoopt u in het najaar weer bij onze activiteiten te mogen begroeten. Ga lekker genieten van de planten in tuin of op het terras en balkon.

Jaarvergadering 2020 ging niet door.

Voor 23 maart stond de Algemene Ledenvergadering (ALV) gepland. Door de corona Lock down, die begin maart door de overheid is ingesteld kon deze bijeenkomst geen doorgang vinden.

De stukken voor deze ALV waren al wel klaar en gekopieerd om uit te delen.

In onze statuten is echter vastgelegd dat de afdeling elk jaar vóór 1 april een ALV moet organiseren. Nu zijn de door de overheid ingestelde Lock down maatregelen een goed en wettelijk excuus om niet voor 1 april een ALV te kunnen organiseren, maar het bestuur wil toch ook graag verantwoording afleggen aan haar leden over het jaar 2019.

Op dit moment is het nog lang niet zeker dat we nog dit jaar een ALV  kunnen organiseren, daarom wil het bestuur de ALV op een alternatieve manier invullen. Belangrijk daarbij is dat alle leden de gelegenheid krijgen de ALV-stukken in te zien en er commentaar op te leveren. Daarbij moet opgemerkt worden dat de begroting voor 2020, zoals door onze penningmeester opgesteld, naar de prullenbak kan, pas als we weer ons normale programma kunnen gaan draaien kunnen we weer een nieuwe begroting opstellen. Ook ons voorstel voor de benoeming van de bestuursleden willen we op deze manier afhandelen.

Het bestuur is van mening dat de informatie die in de ALV-stukken staat, alleen voor haar leden toegankelijk moet zijn, daarom zetten we ze niet op de website. Leden van de afdeling Leidschendam e.o. kunnen een mail sturen naar info@leidschendam.groei.nl

met verzoek de stukken van de ALV 2020 te mogen ontvangen. Deze stukken worden dan naar deze leden toegestuurd met het verzoek om vóór 1 augustus eventueel commentaar en goedkeuring van de voorgestelde invulling van de bestuursfuncties, weer via hetzelfde mailadres te sturen.

Hopelijk kunnen we dit najaar weer langzaam een aantal van onze activiteiten oppakken, maar dan hoeven we geen tijd meer te besteden aan de ALV.

Wij hopen dat u allemaal gezond door deze moeilijke tijd heen komt en wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen van onze afdeling van Groei & Bloei.

 

Afbeelding met tekening Automatisch gegenereerde beschrijving

In je tuin is het veilig voor het coronavirus.

Hoewel een aantal maatregelen om verspreiding van het Coronacrisis te voorkomen langzaam worden versoepeld, moeten we zoveel mogelijk contacten met niet-gezinsleden vermijden en minimaal 1,5 meter afstand houden.

Maar in de tuin is dat makkelijk te realiseren en is het nu heerlijk vertoeven en nog van alles te doen.

Voorjaarsbloeiende struiken zoals Kolkwitzia, Deutzia, Philadelphus, Psychocarpus, Weigela kan je nu snoeien. Volgend jaar bloeien ze op de takken die dit najaar gevormd worden. Haal ook een paar van de oudste, dikste takken helemaal bij de voet weg. Als je dat elk jaar doet, blijft de struik fris en vitaal.

Ook Rozen vragen deze maand aandacht. verwijder niet alleen de uitgebloeide bloemen maar neem ook de aangetaste blaadjes met bladsteel en al weg en doe die in de grijze afvalbak. Ze zijn ook blij met nog een gift van organische mestkorrels.

De kans dat we weer een droge zomer krijgen is best wel groot dus wordt watergeven een belangrijke taak in de tuin. Planten die beschut staan voor regen moeten extra aandacht krijgen bij het water geven. Geef water bij voorkeur in de avond. Dan hebben de planten de hele nacht om het op te nemen en bij te komen en kan je ook met minder water af.

Maai het gras niet te kort, dan droogt het minder snel en verwijder overhangende plantdelen tijdig.

Zomerbloeiers blijven mooier als je regelmatig de uitgebloeide bloemen wegneemt. Snelgroeiende planten hebben ook veel voeding nodig. Zeker als ze in potten staan moeten ze om de 14 dagen wat in water opgeloste mest krijgen. Veel vroegbloeiende vaste planten geven nog een tweede bloei als je tijdig de uitgebloeide bloemen verwijdert.

Je hebt nu ook volop tijd om het ontwerp van je tuin eens onder de loep te nemen en misschien zelfs plannen maken voor een nieuwe look van je tuin.

Is er eigenlijk wel sprake van een tuin met planten of is het meer een stenen vlakte.

Heb je zo een betegelde plein, dan is het misschien goed te beseffen dat je heel veel comfort voor je zelf en je omgeving misloopt. Nu is het een mooie tijd om na te denken over het ontwerp van je tuin en te kijken waar je stenen kan vervangen door planten.

Planten zorgen niet alleen voor een kleurrijk en levendig geheel, maar trekken ook dieren aan als bijen, vlinders en vogels. Door verdamping zorgen planten voor verkoeling bij heel heet weer. 

Met planten in je tuin draag je ook een steentje bij aan de verbetering van de biodiversiteit. Vogels houden van gras, bomen en struiken om voedsel en schuilplaatsen te vinden.

Bij heet weer fungeren bomen als parasol en airco ineen. Ook voor kleine tuinen zijn er geschikte bomen zoals bijv. Malus, Prunus, Acer en Cornus. Let goed op de uiteindelijke hoogte en of ze passen bij jouw grondsoort. Daarnaast zijn er talloze struiken en heesters, die voor structuur in de tuin zorgen ook als in de winter alle vaste planten hun blad hebben verloren. Dat geldt met name voor coniferen en struiken die hun blad ook in de winter behouden.

In een stenen tuin stroomt het regenwater direct het  riool in, wat bij zware regenval vaak voor overlast zorgt. Zonde van al dat mooie schone water..

In een tuin met groen in de vorm van gras en beplanting kan het water in de bodem worden opgenomen..

De bodem wordt het water vast gehouden en is beschikbaar voor de groei van je planten en het gazon.  Bovendien wordt het riool minder belast.

Hebt u na al deze overwegingen besloten uw stenen plein om te bouwen tot een tuin met meer groen? En woont u in Leidschendam-Voorburg, doe dan mee aan de Tuinmetamorfosewedstrijd van Groei & Bloei.

Wat moet u doen? Maak een foto vóór en een foto ná de tuinmetamorfose. Stuur beide foto’s met een korte toelichting en uw gegevens vóór 1 oktober as. naar info@leidschendam.groei.nl.

Tijdens een feestelijke avond op maandag 23 november worden de winnaars van de tuinmetamorfosewedstrijd bekend gemaakt. Voor de winnaars zijn leuke prijzen beschikbaar gesteld. Voor meer informatie ga naar www.leidschendam.groei.nl

 

Zie ook onze website: https://leidschendam.groei.nl/

 

 

AFDELING WASSENAAR

Secretariaat en Ledenadministratie: Joh. De Wittstraat 20 2242 LB Wassenaar tel. . 0651005946 wwestgeest8@gmail.com website: www.wassenaar.groei.nl

Van de bestuurstafel

 

Gelukkig gaat het ons bestuur goed. Alleen missen we de Groei & Bloei-activiteiten. We zijn vooral druk met de eigen tuin bij huis. Zelf heb ik nog een groentetuin in de voormalige buitenplaats van Ruijs, een vroegere gemeentekwekerij, de plek waar we onze plantenruilbeurs tegenwoordig houden. Ik verveel me in elk geval niet.

We hebben overlegd over een mogelijk programma voor juli en augustus. Vanwege de vakanties zijn het altijd onzekere maanden t.a.v. de ledenopkomst. Ook omdat de coronamaatregelen nog niet zijn opgeheven op dit moment, hebben we besloten nog te wachten met het organiseren van activiteiten. Hopelijk kunnen we in september en oktober een doorstart maken met een duin- en een paddestoelenwandeling.

We wachten het af.

 

Informatie bij onderstaande bestuursleden:

Ber Hubben:  tel. 070 5117660 en email: beringe@casema.nl

Wim Westgeest: tel. 06 51005946 en email: wwestgeest8@gmail.com