Groenbericht maart - april afd. Den Haag

Secretariaat en Ledenadministratie: Groot Hertoginnelaan11 2517 EA 070-365 44 45 email: info@denhaag.groei.nlwebsite: www.denhaag.groei.nl

Activiteiten in maart en april.

Op de planning stond een aantal activiteiten, Lenteschikking, groenochtenden en Geraniummarkt.

Voorlopig blijft het coronavirus, met alle daartegen geldende maatregelen, ons danig in de weg zitten.

Mocht het toch nog mogelijk blijken iets te organiseren, dan sturen we een nieuwsbrief rond.

Raadpleeg ook geregeld onze website www.denhaag.groei.nl

Rozen snoeien in het Westbroekpark.

Traditioneel is onze derde zaterdag in maart gereserveerd voor de rozensnoeidemonstratie. De bijeenkomst op de Stadskwekerij kan dit jaar waarschijnlijk niet doorgaan, maar er is een alternatief.

Vanaf 1 maart worden in het Rosarium van het Westbroekpark weer de rozen gesnoeid. Dat gebeurt daar handmatig, met een snoeischaar en rozenstruik voor rozenstruik. In feite is er deze maand één doorlopende cursus rozensnoeien.

Maak uw wandeling door het park, vergelijk een rozenbed dat nog gesnoeid moet worden met een bed dat al wel gesnoeid is en pas deze les toe op uw eigen rozen.

U zult dan ook merken dat na de eerste schrik – dat is veel te drastisch, dat komt nooit meer goed – u ook ontdekt hoe sterk een roos is. In de eerste maand wat aarzelende groei, maar na wat warmte en voldoende regen staan ook uw rozen in juni/juli vol in bloei. Als u dan de uitgebloeide rozen uitknipt geniet u - eind augustus, begin september - weer van de tweede bloei.  Succes!!

Groei & Bloei-Den Haag zaden.

Bericht van Anne Kingma.

Terwijl ik dit stukje schreef zaten we midden in sneeuwstorm Darcy, de sneeuwhoogte in mijn tuin was inmiddels zo’n 15 cm en het vroor 5 graden. Wie had dat gedacht een week daarvoor? Op de President Kenndylaan stonden de narcissen al volop te bloeien en in mijn tuin de Helleborus en de sneeuwklokjes. Ook  de vroege Irissen in mijn bollenpotten stonden al in bloei.

Februari is de maand  waarin we al weer plannen gaan maken wat er komende maanden gezaaid moet worden voor tuin, moestuin of balkon. Sommige leden zijn binnen al begonnen met zaaien! Met dit weer is het heerlijk om in catalogi te snuffelen, aantekeningen te maken en bestellingen te doen bij webshops of ( als sneeuw en ijs weer verdwenen zijn) bij je eigen tuincentrum in de buurt.

Eind februari kan er al voorgezaaid worden in huis of in een warme kas, u kunt op de landelijke site van Groei & Bloei zien hoe dat in zijn werk gaat of uw aantekeningen nakijken van de Groenochtend van februari 2020 waar Yvonne Zeelenberg liet zien hoe we kunnen zaaien en stekken. Helaas ging de Groenochtend van februari dit jaar, vanwege Corona, niet door, maar we hopen dat u door dit stukje geïnspireerd raakt

om uw woonkamer binnenkort om te toveren tot warme kas.

Ook Groei & Bloei afd. Den Haag heeft veel zaden! Begin januari heb ik alle, in het najaar binnengekomen zaden, geschoond,  in potjes gedaan  en gelabeld. Ik heb de zaden gedigitaliseerd en ze staan op de website van Groei & Bloei afd. Den Haag. U kunt daar kijken of er iets leuks bijzit en contact met mij opnemen. Die zaden kunnen nu besteld en op afspraak opgehaald worden: per mail: a.kingma@kingmamail.nl of per brief aan: Anne Kingma , Spotvogellaan 33, 2566 PB te Den Haag, met een gefrankeerde retourenvelop met naam en adres van de aanvrager.

Ik heb alleen de Latijnse namen vermeld met de evt. bijzonderheden, als iemand alleen de Nederlandse naam weet kan hij/zij ‘Googelen’ naar de Latijnse naam.

Zo kunnen we misschien veel mensen blij maken en aan het zaaien krijgen!

We hopen dat we in een van de komende maanden toch weer een Groenochtend mogen en kunnen organiseren en dat u dan massaal uw zelf gezaaide plantjes inbrengt!

Programma buren op de website

In deze moeilijke coronatijd willen wij als Haagse afdeling van Groei & Bloei het voorbeeld volgen van de afdeling Westland en op onze site ook een link zetten naar de buurafdelingen.

Sommige afdelingen zijn inventief, zijn verder in het online aanbieden van activiteiten. Het rayon Zuid Holland Noord, waartoe ook Den Haag behoort, stimuleert het over de grenzen van de afdeling kijken en het delen van activiteiten. Daarom staan op de website www.denhaag.groei.nl/activiteitende diverse websites. Doe er uw voordeel mee.

Hier is, als voorbeeld, een aankondiging van de afdeling Alphen www.alphen.groei.nl in samenwerking met de bibliotheek Rijn en Venen: https://rijnenvenen.op-shop.nl/?search=proeftuin

Programma Proeftuin Online

Het plan is vrijwel maandelijks een nieuw webinar te verzorgen met praktische informatie over natuurlijk moestuinieren en lokale voedselteelt.

Op woensdag 17 februari gaat Ancella Steketee van Solude’s Heerlijke Tuinen in op het ontwerpen en het beplanten van een eetbare siertuin

Woensdag 17 maart vertelt Weleda-tuinman Jan Graafland over zijn bijzondere kijk op planten én dieren in ‘zijn’ tuin.

In memoriam.

Eind 2020 kregen we bericht dat Hermine Verweij op 92 jarige leeftijd is overleden.

Deelnemers aan onze excursies kennen Hermine als de lieve oude dame die samen met haar partner Roel alle excursies meemaakte. Altijd vrolijk, zeer humoristisch, belangstellend en heel bescheiden, maar ondertussen kon je met alle vragen bij haar terecht. Zij had een zeer grote plantenkennis.

We zullen haar missen.

Kijk ook op de websitewww.denhaag.groei.nl

Spaar papier en portokosten en meld u aan bij info@denhaag.groei.nl