Den Haag

Groenbericht mei - juni afd. Den Haag

AFDELING DEN HAAG

Secretariaat en Ledenadministratie: Groot Hertoginnelaan11 2517 EA 070-365 44 45 email: info@denhaag.groei.nlwebsite: www.denhaag.groei.nl

Activiteiten in mei en juni.

Voorlopig blijft het coronavirus, met alle daartegen geldende maatregelen, ons danig in de weg zitten. Heel voorzichtig willen we toch proberen op onze derde zaterdagen een ruilochtend te organiseren. Daarom

Groenochtenden

We willen weer beginnen met  een kleine ruilbeurs op 15 mei en 19 juni op de Stadskwekerij, Kwekerijweg.8. te Den Haag

Uiteraard zullen we ons strikt aan de coronaregels moeten houden !

We stellen voor dat u, als u van plan bent om te komen, u uiterlijk donderdag 13 mei resp. donderdag 17 juni met naam en telefoonnummer aanmeldt bij Liesbeth Hazekamp, info@denhaag.groei.nl  of per telefoon: 070-3654445.

Graag willen we dan horen of u planten inbrengt.

 

We stellen ons het volgende voor:

De inbreng van de planten zal om 10.00 uur zijn. U mag de planten inleveren bij een medewerker (houdt rekening met afstand!), u krijgt dan een bonnetje waarmee u weer naar buiten gaat.

Als we wat voorraad hebben wordt u in groepjes opgeroepen en mag u de kas in en gedurende 10-15  minuten plantjes uitzoeken. U verlaat de kas via de achteruitgang en dan is het volgende groepje aan de beurt.

Zorg eventueel voor handschoenen en een mondkapje, houd 1 ½ meter afstand van elkaar! Zorg voor pakmateriaal.

Als u zelf geen planten hebt om in te leveren kunt u na 11.00 uur kijken of er nog wat van uw gading is.

We sluiten om 11.30 uur.

 

Voortuinkeuringen in 2021

Heel Den Haag schijnt veel tijd doorgebracht te hebben in de tuin. Hopelijk hebben ze daarbij ook hun voortuinen een goede beurt gegeven. Daarom leek het ons goed dat wij in het nieuwe jaar, 2021, weer eens naar al die voortuinen gaan kijken. Het keuren in de buitenlucht hoeft geen probleem te zijn. Onze trouwe keurders hebben zich al weer gemeld.

We beginnen dit jaar niet zo vroeg. Eerst maar even zomer laten worden. Hopelijk hebben velen van ons dan ook wat meer bewegingsvrijheid gekregen door vaccinatie.

De eerste keuring zal zijn van 21 t/m 27 juni. De tweede aan  het eind van de zomer: 30 augustus t/m 5 september.

Als u dus tegen die tijd twee mensen nieuwsgierig in uw voortuin ziet kijken, dan weet u wat er aan de hand is.

De prijsuitreiking zal op de een of andere manier, ook weer afhankelijk van de omstandigheden, eind september of in oktober zijn.

Deze oproep is ook bedoeld om anderen te vragen zich aan te melden. Wij kunnen altijd nieuwe keurders gebruiken. Wij zoeken daarvoor ervaren tuinmensen die met een open mind de tuin van anderen kunnen beoordelen. Het is de bedoeling tweemaal per jaar samen met een andere keurder een route te lopen door een van de Haagse wijken waar voortuinen zijn. Alles bij elkaar is het een wandeling van hooguit anderhalf uur. U komt nog eens in een andere wijk.

Eind 2020 is een aantal leden van de opgeheven afdeling Rijswijk aan de Haagse afdeling toegevoegd.

Wij willen graag ook in Rijswijk een of meerdere routes verkennen.

Meld u aan bij info@denhaag.groei.nl. Informatie bij Liesbeth Hazekamp, tel. 070-3654445

 

Christine van Beurdenfonds ondersteunt plantjesmarkt in Heesterbuurt.

De Haagse afdeling van Groei&Bloei heeft een speciaal fonds gericht op  het ondersteunen van activiteiten om kinderen bekend te maken met tuinieren. Op woensdagmiddag 19 mei ondersteunen wij een actie van een van onze leden die een plantjesmarkt voor kinderen organiseert in de Heesterbuurt in Den Haag, buiten op het plein van Kindcentrum ’t Lindenkwadrant. Het doel is kinderen in de buurt kennis te laten maken met tuinieren op balkon of in (kleine) tuin.

 

 

Berichten van buren

 

Manifest: Iedereen heeft recht op een groene leefomgeving.

Een groot aantal groene verenigingen,  (AVVN, IVN, KNNV, Velt en Groei & Bloei en de actie Steenbreek) heeft gezamenlijk dit manifest uitgebracht met het doel ondersteuning te bieden bij het waarmaken van een groene leefomgeving, biodiversiteit en klimaatverbetering.

Door de  bundeling van krachten willen zij zich daarvoor sterker maken. Zij richten zich tot de politiek, landelijk maar vooral ook gemeentelijk. Met groene activiteiten kunnen bewoners zelf een bijdrage leveren aan de oplossing van grote en complexe problemen zoals klimaatverandering, hittestress en waterberging.

Op internet is hierover informatie te vinden. Zoekterm: manifest iedereen heeft recht op een groene omgeving

 

Fotowedstrijd Meerkoeten op hun nest

In april en mei 2021 organiseert de KNNV afd. Den Haag een fotowedstrijd met als onderwerp Meerkoeten op hun nest. Alle inwoners van Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar kunnen eraan meedoen.

Nesten van meerkoeten zijn vaak opvallend en goed te zien in sloot of plas, Zij gebruiken daarvoor alles wat ze bruikbaar vinden: natuurlijk materiaal als takken en riet, maar ook veel zwerf- en drijvend afval. Dat maakt de nesten kleurrijk en drukt ons ook op het feit dat we er een zooi van maken, waar het gaat om ons afval.

Maak een foto van de meerkoet op of naast het nest zonder de meerkoeten of omgeving te verstoren. De foto’s moeten in 2021 gemaakt zijn. Elke deelnemer kan maximaal drie foto’s insturen. Stuur

de foto’s naar: https://denhaag.knnv.nl/nieuws/fotowedstrijd-meerkoetnest-2021/

Elke deelnemer ontvangt een bericht van aanmelding. De meest aparte, bijzondere, kleurrijke of opvallende nesten komen in aanmerking voor een prijs. De foto's zullen beoordeeld worden door een deskundige jury bestaande uit Martin van den Hoorn, stadsecoloog van de gemeente Den Haag en Fred Hess, lid van de KNNV afdeling Den Haag, natuurfotograaf en medeoprichter van het NatuurFotografenGilde (NFG).

In de eerste week van juni gaat de jury aan het werk, de uitslag wordt 7 juni 2021 verwacht. De drie mooiste foto’s ontvangen een prijs en een oorkonde.

Het Haagse Groen.

Op deze site van de gemeente verschijnen vele leuke berichten over alles wat in Den Haag op groengebied gebeurt b.v. over het inplanten en uitrijden van de plantenbakken in de stad of Negen leuke weetjes over de Japanse Tuin. Kijk op www.hethaagsegroen.nl.

Je kunt je daar abonneren op de nieuwsbrief, echt de moeite waard.

 

Raadpleeg ook geregeld onze website www.denhaag.groei.nl

Meld u daar aan voor de nieuwsbrief.

.