Den Haag

Groenbericht mei - juni

64e jaargang nr. 3 – mei-juni 2021

afz. Groot Hertoginnelaan 11

2517 EA Den Haag

                                                                               

Groenbericht voor de maanden mei en juni 2021

Tweemaandelijks bericht van de afdelingen Delft, Den Haag,

Leidschendam en Wassenaar.

 

Elk lid van de KMTP/Groei & Bloei kan deelnemen aan alle in

dit bericht opgenomen activiteiten.

Agenda voor de maanden mei en juni 2021

Ma.3-5    Modestge Herwig – online zie         afd. Delft

Ma.10-5  Hortus Amsterdam – online zie       afd. Delft

Za. 15-5  Ruilochtend Stadskwekerij             afd. Den Haag

Za. 15-5  Voorjaarsmand maken                   afd. Wassenaar

Ma.17-5  Bloemen met smaak – online zie   afd. Delft    

Za. 12-6  Tegel eruit plant erin”                     afd. Leidschendam

              de Plantjesmiddag                        afd. Leidschendam

Di. 15-6   Wandeling Kijfhoek en Bierlap        afd. Wassenaar

Za. 19-6  Delfts groen                                  afd. Delft

Za. 19-6  Ruilochtend Stadskwekerij             afd. Den Haag

14 t/m 17-6 4daagse Tuinenreis Noord Nederland

              afd. Den Haag en Leidschendam

Do. 8-7   Zomeravondfietsen                       afd. Delft

 

Let op: Het volgende Groenbericht verschijnt rond 1 juli 2021.

Geen bericht ontvangen? Meld dit aan Liesbeth Hazekamp,

tel. 070-3654445  email: info@denhaag.groei.nl.

 

Wilt u het groenbericht liever digitaal dan per post ontvangen?

Spaar papier en portokosten en meld u aan bij info@denhaag.groei.nl

 

AFDELING DELFT en omstreken

Website: www.delft.groei.nlInformatie: info@delft.groei.nl

 Groei & Bloei online

Op 3 maandagen in mei zijn er nog bijzondere G&B online events: Twee lezingen en een rondleiding! Het zijn livestreams waarbij je vragen kunt stellen aan de sprekers. Elk event start om 19.30 uur en duurt ongeveer een uur. Meedoen is heel simpel en kan vanuit huis: ga op maandagavond vanaf ca. 19.15 uur naar https://tv.elba-rec.nl/uitzending/groei-bloeien je bent erbij.

Iedereen mag meedoen: leden en niet-leden. Na afloop van de lezing is er veel ruimte voor het stellen van al je vragen!

Maandag 3 mei: Het kleurenpalet van de tuinontwerper door Modeste Herwig

Modeste Herwig vertelt je met behulp van de kleurenwaaier hoe je contrast in je border krijgt. Of juist harmonie, immers ieder z’n smaak! Zij licht tijdens deze avond vele prachtige borders toe en laat zo zien hoe je de theorie in praktijk brengt. Vol nieuwe inspiratie kun je daarna aan de slag! Locatie: online - 19.30-20.30 uur.

Maandag 10 mei: Duurzaamheid en Biodiversiteit in de Hortus Botanicus Amsterdam door Gerdien Griffioen

In de Hortus Botanicus in Amsterdam staan duurzaamheid en biodiversiteit centraal. Duurzaamheid zoals je die tegenkomt in de natuur: planten groeien in samenhang met hun omgeving en vormen een biotoop of ecosysteem. Gerdien Griffioen van de Hortus laat je verschillende biotopen zien met de specifieke aanpassingen die planten ontwikkeld hebben om in die biotoop optimaal te leven en zich voort te planten. Tijdens de rondleiding door de tuin met de plantencollectie vinden we veel bloeiende planten waarvan de bloemen op verschillende manieren aantrekkelijk zijn voor insecten en vlinders. Gerdien laat je voorbeelden zien van duurzame oplossingen en strategieën uit de plantenwereld. Hoe zorgen planten ervoor dat insecten planten bestuiven? Welke rol spelen kleuren en vormen van planten bij de bestuiving? En wat betekenen alle vormen van bloeiwijzen voor de biodiversiteit in de natuur? Veel planten uit de tuin van de Hortus zijn in e eigen tuin toe te passen. In het kader van biodiversiteit heeft de Hortus afgelopen najaar een border ingericht met wilde planten. We hopen dat daar al wat plantjes van zichtbaar zijn om het verhaal erbij te vertellen. Locatie: online - 19.30-20.30 uur.

Maandag 17 mei: Bloemen met Smaak door Roos van Unen & Kristel van Dijk

Eetbare bloemen zijn vrolijk, feestelijk, smaakvol en verbinden je met de natuur. Roos van Unen & Kristel van Dijk gaan op 17 mei samen met jou het smaakavontuur aan van de eetbare bloemen. Bitter, zuur, pittig … alle smaken vind je terug in de bloemetjes die zij bij zich hebben. Knallend rood, heldergeel, diepblauw, voor elke kleur is er wel een eetbare bloem. Versier een taart, salade of soep. En het leuke is, je kunt echt meedoen als je van tevoren het bloemenpakket bestelt. Zodra het pakket beschikbaar is, laten we het weten. Maak tijdens deze workshop een spectaculaire 'bloementrip' met Roos en Kristel.  Locatie: online - 19.30-20.30 uur.

 

Zaterdag 19 juni: Open Tuinendag

Anders: Delfts Groen

De open-tuinencommissie is begonnen met de organisatie van onze open tuinendag op zaterdag 19 juni. Omdat we noch tijdig op zoek konden naar, noch terecht kunnen in achtertuinen, gaan we het anders doen. Met het thema "Delfts Groen" willen we een aantal activiteiten organiseren in het Delftse openbaar toegankelijke groen.

Een tipje van de sluier en alles nog onder voorbehoud: Een bomenroute, Voortuinen en geveltuintjes, Stadsflora en/of Delft onder water. Houdt voor het programma en de locatie a.u.b. de website en de nieuwsbrief in de gaten. We gaan voor een mooie editie 2021!

 

!! Ontvang je geen Nieuwsbrief van G&B Delft e.o. geef dan je mailadres door via info@delft.groei.nl !!

 

Voor de agenda:

Donderdag 8 juli : Zomeravondfietsen

 

 

AFDELING DEN HAAG

Secretariaat en Ledenadministratie: Groot Hertoginnelaan11 2517 EA 070-365 44 45 email: info@denhaag.groei.nlwebsite: www.denhaag.groei.nl

Activiteiten in mei en juni.

Voorlopig blijft het coronavirus, met alle daartegen geldende maatregelen, ons danig in de weg zitten. Heel voorzichtig willen we toch proberen op onze derde zaterdagen een ruilochtend te organiseren. Daarom

Groenochtenden

We willen weer beginnen met  een kleine ruilbeurs op 15 mei en 19 juni op de Stadskwekerij, Kwekerijweg.8. te Den Haag

Uiteraard zullen we ons strikt aan de coronaregels moeten houden !

We stellen voor dat u, als u van plan bent om te komen, u uiterlijk donderdag 13 mei resp. donderdag 17 juni met naam en telefoonnummer aanmeldt bij Liesbeth Hazekamp, info@denhaag.groei.nl  of per telefoon: 070-3654445.

Graag willen we dan horen of u planten inbrengt.

We stellen ons het volgende voor:

De inbreng van de planten zal om 10.00 uur zijn. U mag de planten inleveren bij een medewerker (houdt rekening met afstand!), u krijgt dan een bonnetje waarmee u weer naar buiten gaat.

Als we wat voorraad hebben wordt u in groepjes opgeroepen en mag u de kas in en gedurende 10-15  minuten plantjes uitzoeken. U verlaat de kas via de achteruitgang en dan is het volgende groepje aan de beurt.

Zorg eventueel voor handschoenen en een mondkapje, houd 1 ½ meter afstand van elkaar! Zorg voor pakmateriaal.

Als u zelf geen planten hebt om in te leveren kunt u na 11.00 uur kijken of er nog wat van uw gading is.

We sluiten om 11.30 uur.

 

Voortuinkeuringen in 2021

Heel Den Haag schijnt veel tijd doorgebracht te hebben in de tuin. Hopelijk hebben ze daarbij ook hun voortuinen een goede beurt gegeven. Daarom leek het ons goed dat wij in het nieuwe jaar, 2021, weer eens naar al die voortuinen gaan kijken. Het keuren in de buitenlucht hoeft geen probleem te zijn. Onze trouwe keurders hebben zich al weer gemeld.

We beginnen dit jaar niet zo vroeg. Eerst maar even zomer laten worden. Hopelijk hebben velen van ons dan ook wat meer bewegingsvrijheid gekregen door vaccinatie.

De eerste keuring zal zijn van 21 t/m 27 juni. De tweede aan  het eind van de zomer: 30 augustus t/m 5 september.

Als u dus tegen die tijd twee mensen nieuwsgierig in uw voortuin ziet kijken, dan weet u wat er aan de hand is.

De prijsuitreiking zal op de een of andere manier, ook weer afhankelijk van de omstandigheden, eind september of in oktober zijn.

Deze oproep is ook bedoeld om anderen te vragen zich aan te melden. Wij kunnen altijd nieuwe keurders gebruiken. Wij zoeken daarvoor ervaren tuinmensen die met een open mind de tuin van anderen kunnen beoordelen. Het is de bedoeling tweemaal per jaar samen met een andere keurder een route te lopen door een van de Haagse wijken waar voortuinen zijn. Alles bij elkaar is het een wandeling van hooguit anderhalf uur. U komt nog eens in een andere wijk.

Eind 2020 is een aantal leden van de opgeheven afdeling Rijswijk aan de Haagse afdeling toegevoegd.

Wij willen graag ook in Rijswijk een of meerdere routes verkennen.

Meld u aan bij info@denhaag.groei.nl. Informatie bij Liesbeth Hazekamp, tel. 070-3654445

 

Christine van Beurdenfonds ondersteunt plantjesmarkt in Heesterbuurt.

De Haagse afdeling van Groei&Bloei heeft een speciaal fonds gericht op  het ondersteunen van activiteiten om kinderen bekend te maken met tuinieren. Op woensdagmiddag 19 mei ondersteunen wij een actie van een van onze leden die een plantjesmarkt voor kinderen organiseert in de Heesterbuurt in Den Haag, buiten op het plein van Kindcentrum ’t Lindenkwadrant. Het doel is kinderen in de buurt kennis te laten maken met tuinieren op balkon of in (kleine) tuin.

 

 Berichten van buren

 

Manifest: Iedereen heeft recht op een groene leefomgeving.

Een groot aantal groene verenigingen,  (AVVN, IVN, KNNV, Velt en Groei & Bloei en de actie Steenbreek) heeft gezamenlijk dit manifest uitgebracht met het doel ondersteuning te bieden bij het waarmaken van een groene leefomgeving, biodiversiteit en klimaatverbetering.

Door de  bundeling van krachten willen zij zich daarvoor sterker maken. Zij richten zich tot de politiek, landelijk maar vooral ook gemeentelijk. Met groene activiteiten kunnen bewoners zelf een bijdrage leveren aan de oplossing van grote en complexe problemen zoals klimaatverandering, hittestress en waterberging.

Op internet is hierover informatie te vinden. Zoekterm: manifest iedereen heeft recht op een groene omgeving

 

Fotowedstrijd Meerkoeten op hun nest

In april en mei 2021 organiseert de KNNV afd. Den Haag een fotowedstrijd met als onderwerp Meerkoeten op hun nest. Alle inwoners van Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar kunnen eraan meedoen.

Nesten van meerkoeten zijn vaak opvallend en goed te zien in sloot of plas, Zij gebruiken daarvoor alles wat ze bruikbaar vinden: natuurlijk materiaal als takken en riet, maar ook veel zwerf- en drijvend afval. Dat maakt de nesten kleurrijk en drukt ons ook op het feit dat we er een zooi van maken, waar het gaat om ons afval.

Maak een foto van de meerkoet op of naast het nest zonder de meerkoeten of omgeving te verstoren. De foto’s moeten in 2021 gemaakt zijn. Elke deelnemer kan maximaal drie foto’s insturen. Stuur de foto’s naar: https://denhaag.knnv.nl/nieuws/fotowedstrijd-meerkoetnest-2021/

Elke deelnemer ontvangt een bericht van aanmelding. De meest aparte, bijzondere, kleurrijke of opvallende nesten komen in aanmerking voor een prijs. De foto's zullen beoordeeld worden door een deskundige jury bestaande uit Martin van den Hoorn, stadsecoloog van de gemeente Den Haag en Fred Hess, lid van de KNNV afdeling Den Haag, natuurfotograaf en medeoprichter van het NatuurFotografenGilde (NFG).

In de eerste week van juni gaat de jury aan het werk, de uitslag wordt 7 juni 2021 verwacht. De drie mooiste foto’s ontvangen een prijs en een oorkonde.

Het Haagse Groen.

Op deze site van de gemeente verschijnen vele leuke berichten over alles wat in Den Haag op groengebied gebeurt b.v. over het inplanten en uitrijden van de plantenbakken in de stad of Negen leuke weetjes over de Japanse Tuin. Kijk op www.hethaagsegroen.nl.

Je kunt je daar abonneren op de nieuwsbrief, echt de moeite waard.

 

Raadpleeg ook geregeld onze website www.denhaag.groei.nl

Meld u daar aan voor de nieuwsbrief.

. 

Wilt u het groenbericht liever digitaal dan per post ontvangen?

Spaar papier en portokosten en meld u aan bij info@denhaag.groei.nl

  

AFDELING LEIDSCHENDAM e.o.

Secr: Abr. Douglaslaan 131, 2273 GR, Voorburg, tel. 070 3877021.

Ledenadm: Frekeweg 118, 2263 KB, Leidschendam, tel. 070 327 26 26

website: www.leidschendam.groei.nl

Groei & Bloei Nationale Tuinweek.

Zaterdag 12 juni om 13.00 uur starten wij als afdeling de Nationale Tuinweek met 2 acties “Tegel eruit plant erin”, en de Plantjesmiddag.

Plaats: Stadstuin Rusthout, Noordsingel 3 Leidschendam (tegenover winkelcentrum Mall of the Netherlands).

 

Tegel eruit plant erin

Tot 16.30 uur kunt u een tegel (één tegel per persoon) inruilen voor 2 planten.

In een stenentuin kan hemelwater onvoldoende in de aarde worden opgenomen en verdwijnt via het riool. Met als gevolg een verlaging van het grondwaterpeil, wat slecht is voor onze beplanting.

Bij heet weer is er dan onvoldoende water om via de planten te verdampen. De planten verdrogen en er vindt geen verkoeling plaats, waardoor hittestress kan ontstaan. Door de bebouwing en bestrating wordt bij felle regenbuien de wateropvang overbelast. Hoewel het beter is de tuinen niet te bestraten helpt het ook als je hier en daar een tegel uit de bestrating vervangt voor een paar planten.

Plantjesmiddag

Ook op zaterdag 12 juni van 13.00 tot 16.30 uur organiseren wij een Plantjesdag voor kinderen en volwassenen.

Groei & Bloei zorgt voor plantpotjes, potgrond en een partij biologisch gekweekte stekken van kruidenplanten.

Iedereen mag zelf een paar kruidenplanten uitzoeken en in een potje komen planten. Door deze plantjes thuis goed te verzorgen zullen ze binnen enkele maanden opgroeien tot volgroeide exemplaren, waarvan je kunt oogsten en de maaltijden heerlijk mee op smaak kan brengen of een gezond kopje thee mee kan zetten.

Tijdens de acties is een plantendokter van Groei & Bloei aanwezig waar u met al uw tuin- en plantenvragen terecht kunt.

Beide acties worden in samenwerking met de Stichting Vrienden van Rusthout en met ondersteuning van de gemeente Leidschendam-Voorburg georganiseerd. Deelname is gratis.

Let op!!!

Voor beide activiteiten geldt dat er passende maatregelen worden getroffen om aan de dan geldende veiligheidsmaatregelen tegen het verspreiden van Coronavirus te voldoen.

Houdt onze website en de lokale pers in de gaten voor meer informatie.

 

Plantenruilbeurs en Opentuinendag verplaatst!

Omdat we verwachten dat later in het jaar de coronamaatregelen wat losgelaten kunnen worden, hebben we besloten de voorjaars plantenruilbeurs naar het najaar te verplaatsen. U kunt zaterdag 25 september aanvang 11.00 uur in uw agenda zetten. De locatie is Stadstuin Rusthout, Noordsingel 3 Leidschendam (tegenover winkelcentrum Mall of the Netherlands).

De Opentuinendag die voor 19 juni gepland stond willen wij naar zaterdag 24 juli verplaatsen. Wij gaan ervan uit dat tegen die tijd het vaccineren tegen het Coronavirus zover gevorderd is dat we niet meer met allerlei beperkingen rekening moeten houden en wat vrijer door de tuinen kunnen wandelen.

Nadere informatie komt in het Groenbericht van juli/augustus.

 

BLOEMSCHIKKEN

Groen & Doen/Bloem & Doen.

Door de maatregelen i.v.m. het coronavirus was het niet mogelijk om in een groep bij elkaar te komen om een fraaie bloemschikking te maken.

Zodoende hebben wij een afhaalpakket bloemschikmaterialen georganiseerd met Kerst en met Pasen.

Daar is heel enthousiast op gereageerd.

Twee flinke groepen hebben bij Wally Zweekhorst materiaal opgehaald en zijn thuis aan de slag gegaan.

Een aantal dames heeft een foto ingestuurd van het gemaakte bloemstuk en zo konden wij zien dat dat heel goed gelukt was!

Met elkaar in een gezellige zaal is natuurlijk leuker, maar zolang dit nog niet mag, was dit een goede oplossing.

We houden u op de hoogte!

 

Doe mee aan de tuinmetamorfose wedstrijd 2021!

Met deze wedstrijd wil Groei & Bloei vooral tuineigenaren met een dicht geplaveide tuin uitdagen hun tuin te vergroenen en daarmee bij te dragen aan een groenere omgeving. Natuurlijk kunt u een paar tegels vervangen door een paar planten en daarmee helpen wateroverlast bij hevige regenval te voorkomen, maar het zou nog veel mooier zijn als u een stapje verder gaat en een werkelijke metamorfose in uw tuin of op uw terras teweeg kunt brengen.

Door een dicht geplaveid deel om te toveren tot een ware groene oase, dient u meerdere doelen:

•           Een beter leefklimaat voor uzelf en de dieren in de tuin.

•           Een betere afwatering van overtollig hemelwater en in standhouden grondwaterpeil.

•           Een aanzienlijk minder heet terras bij tropische hitte dagen.

•           En niet in de minste plaats, een kleurrijker uitzicht vanuit huis en terras.

Wat moet u doen om een kans te maken op een van de aantrekkelijke prijzen?

Maak een of meer foto’s van vóór en van ná de tuinmetamorfose. Probeer met de foto’s goed duidelijk te maken waarom de jury uw tuin moet uitkiezen als de winnaar. Maak de foto’s in JPEG-formaat.

Stuur minimaal 1 foto van de oude en 1 foto van de nieuwe situatie vóór 10 oktober 2021 via de mail naar: info@leidschendam.groei.nl.

Een deskundige en onafhankelijke jury zal de inzendingen beoordelen. Op een feestelijke bijeenkomst in november zal de uitslag bekend worden gemaakt. Deelnemers ontvangen een uitnodiging.

 

 AFDELING WASSENAAR

Secretariaat en Ledenadministratie: Joh. De Wittstraat 20 2242 LB Wassenaar tel. . 0651005946 wwestgeest8@gmail.com website: www.wassenaar.groei.nl

Jaarvergadering 2021.

Door de Coronamaatregelen was het niet mogelijk om de Algemene Leden Vergadering op de gebruikelijke wijze te organiseren, daarom doen we het dit jaar digitaal, zoals door meer afdelingen wordt gedaan. De concept jaarverslagen worden daarom gepubliceerd op onze website. Leden die de jaarstukken thuis willen ontvangen verzoeken wij dit telefonisch aan de bestuursleden te melden. Tot en met 31 mei kan op de stukken telefonisch of via e-mail worden gereageerd.

 

De volgende activiteiten worden, vanwege de onzekere vooruitzichten t.a.v. de coronabesluiten, aangekondigd onder voorbehoud.

 

Maak uw eigen voorjaarsmand

Op zaterdag 15 mei wordt ons door Tuincentrum De Bosrand, Rijkstraatweg 361B, weer de mogelijkheid geboden tot het opmaken van een voorjaarsmand. We starten als gebruikelijk om 10.30 uur in het restaurant met een kopje koffie, u aangeboden door het bestuur.

Vervolgens is in het bedrijvengedeelte ruimte gereserveerd waar een keur van manden, bakjes en planten aanwezig is. U kunt ook uw eigen mand meebrengen. Bij vertrek wordt de rekening opgemaakt en kunt u in het kantoor bij de uitgang afrekenen.

Deelname: leden gratis en niet-leden

€ 2.-.; aanmelding via telefoon of e-mail is noodzakelijk voor het geval van afgelasting of beperking van het aantal deelnemers.

Aanmelding en informatie bij onderstaande bestuursleden.

 

Duinwandeling Kijfhoek en Bierlap.

Op dinsdag 15  juni zijn leden en belangstellenden welkom bij deze natuurwandeling, onder leiding van bioloog Kees Pinster, door een van de beperkt toegankelijke duingebieden van Kijfhoek en Bierlap. Deze terreinen maken deel uit van een keten van valleien met natuurlijk aandoende infiltratieplassen. Er is een grote rijkdom aan vogels, amfibieën en vele soorten vlinders  Ook is er een rijk assortiment aan duinplanten en -struiken.

Grazende runderen en paarden en ook reeën gaan de vergrassing en verstruiking tegen. Het gebied wordt beheerd door Dunea.

We verzamelen, let op!!!, op het parkeerterrein Kievitsduin direct naast de rotonde, bovenaan de Meijendelseweg, om 10.00 uur.

Duur van de wandeling ca. 2,5 uur.

Gelet op de coronamaatregelen gelden mogelijk medio juni nog beperkingen t.a.v. het max. aantal deelnemers.

Kosten deelname: de kosten van een dagkaart bedragen € 1.- voor houders van een zg. beschermerspas van het Zuid Hollands Landschap en € 2.- voor niet pashouders.

Graag bij aanmelding aangeven of u pashouder bent. Dhr. Pinster zorgt vervolgens voor de dagkaarten.

Aanmelding voor deelname bij de onderstaande bestuursleden.

 

Informatie en aanmelding: Ber Hubben, tel. 070 5117660 en email: beringe@casema.nl

Wim Westgeest, tel. 06 51005946 en email: wwestgeest8@gmail.com