Den Haag

Groenbericht september - oktober

66e jaargang nr. 5 – sept.-okt. 2023

afz. Groot Hertoginnelaan 11

2517 EA Den Haag

 

 

 

 

Groenbericht voor de maanden september en oktober 2023

Tweemaandelijks bericht van de afdelingen Delft, Den Haag, Leidschendam en Wassenaar.

Elk lid van de KMTP/Groei & Bloei kan deelnemen aan alle in

dit bericht opgenomen activiteiten.

Agenda voor de maanden september en oktober 2023

Za. 16-9 Groenochtend-Beplanting schaduwtuin afd. Den Haag

Za. 23-9 Plantenruilbeurs afd. Wassenaar

Do. 28-9 Lezing Jos Ketelaar: wilde planten afd. L’dam

Za. 7-10 Plantenruilbeurs Hortus Botanicus afd. Delft

Wo. 18-10 Paddestoelenwandeling Meijendel afd. Wassenaar

Za. 21-10 Groenochtend Bollenmand afd. Den Haag

Za. 21-10 Herfstworkshop afd. L’dam

Do. 26-10 Lezing A. Vermeer:bloemen i/d bergen afd. L’dam

Za. 28-10 Wandelexcursie Clingedael afd. L’dam

Za. 18-11 Herfstschikking -Elbert Sterk afd. Den Haag

Let op: Het volgende Groenbericht verschijnt rond 1 november 2023.

Geen bericht ontvangen? Meld dit aan Liesbeth Hazekamp,

tel. 070-3654445 email: info(at)denhaag.groei.nl.

 

Wilt u het groenbericht liever digitaal dan per post ontvangen?

Spaar minstens € 1,20 aan papier en portokosten voor uw afdeling en meld u aan bij info(at)denhaag.groei.nl

AFDELING DELFT en omstreken

Website: www.delft.groei.nlInformatie: info(at)delft.groei.nl

Een gemiddelde zomer?

Een koel en nat voorjaar. Daarna wekenlang geen druppel regen. En in de zomervakantie journaalbeelden van Oudhollands campingweer: met laarzen aan koffie drinken in de voortent. Tja, al met al is het misschien een gemiddelde zomer. Het gevoel is anders. De zomerframbozen in mijn tuin waren rijp aan het eind van de droge periode. Die waren klein en relatief weinig in aantal. (Ik geef zo min mogelijk water. De regentonnen waren al lang leeg...) Nu zijn de bramen klaar om te plukken. Die hebben zich naar mijn idee nog nooit zo vol water gezogen. En van de week viel mij ineens op dat de grasvelden die er eerder dit jaar verdord bruin uitzagen, er nu weer blakend groen bijstaan. Vindt u ook niet dat het blijft fascineren om de seizoenen te volgen? Nu wacht de nazomer ons. Ik hoop op zon én regelmatig een prettige regenbui.  We merken het vanzelf. Namens het bestuur van Groei & Bloei wens ik iedereen mooie maanden en de moestuiniers onder ons een geslaagde oogst!

 

Herfstplantenruilbeurs

Zaterdag 7 oktober 10 – 12 uur in de Botanische Tuin van de TU Delft
Adres : Poortlandplein 2, 2628  BM Delft

Na de uitbundige groei in onze tuinen deze zomer is het tijd om weer ruimte te scheppen. De plantenruilbeurs in de herfst is dan altijd een goede stimulans. Net als in het voorjaar wordt de plantenruilbeurs weer op het plein bij de ingang gehouden. 

Van 10.00 - 10.30 uur: kunt u als vanouds overtollige kamer-, kuip- en tuinplanten inbrengen en voor zaden is er de zadenbar.

Vanaf 10.30 uur kan er dan een keus gemaakt worden uit het aanbod van andere groen- en tuinliefhebbers.

Voor wie geen planten kan inleveren, is vanaf 11.00 uur de mogelijkheid om te kijken of er nog iets van zijn/ haar gading bij is.

Evt. inlichtingen: 06 14449401

Om alvast in de agenda te zetten

za. 11-11 of 18-11: Workshop onderhoud tuingereedschap (onder voorbehoud)

Houd het volgende Groenbericht in de gaten voor meer informatie.

 

Ontvang je nog geen Nieuwsbrief van G&B Delft, geef dan je mailadres door via info(at)delft.groei.nl

 

 

Wilt u het groenbericht liever digitaal dan per post ontvangen?

Spaar minstens € 1,20 aan papier en portokosten voor uw afdeling en meld u aan bij info(at)denhaag.groei.nl

 

AFDELING DEN HAAG

Secretariaat en Ledenadministratie: Groot Hertoginnelaan11 2517 EA 070-365 44 45 email: info(at)denhaag.groei.nlwebsite: www.denhaag.groei.nl

Groen&Doen bij Groei&Bloei

Groenochtenden 16 september en 21 oktober

Iedere derde zaterdag van de maand is er onze maandelijkse plantenruilbeurs op de Stadskwekerij, Kwekerijweg 8a, 2597 JK (toegang via de Badhuisweg) van 9.45-11.45 uur. Graag de planten voor 10.15 uur binnenbrengen en liefst de naam en de kleur erbij.

Inl. info(at)denhaag.groei.nl tel.070-3654445

De toegang is gratis en iedereen, leden en niet-leden, is welkom.

Op 16 september zou Henk van den Helm een praatje houden over beplanting voor de schaduwtuin. Ingeborg Blessing neemt het over: Zij zal het hebben over:

Hoe zorg je voor een slimme en gevarieerde beplanting:

- die sterk is;

- interessant is voor vogels, insecten en amfibieën het hele jaar;

- geen (chemische) bestrijdingsmiddelen nodig heeft;

- bestand is tegen droogte/ weinig of geen (extra) water nodig heeft.

Dit raakt vooral aan punt 5 en 6 van het Groei & Bloei Tienpuntenplan voor klimaatvriendelijk tuinieren (Zorg voor voldoende variatie in de tuinbeplanting en wees spaarzaam met water).

Zaterdag 21 oktober: Bollenmand: voor op terras en balkon in het voorjaar.

Vanaf 10.00 uur vullen we, weer samen met Marian Ruhé, een spectaculaire bollenmand. Dit keer vragen wij u zelf voor een mand of pot te zorgen met een bovenrand Ø 35 cm.

Aanvang 10.00 uur

Evenals vorig jaar heeft Marian ook nu vele soorten speciale bollen ingekocht. Zij heeft veel ervaring en zal ons leiden in het op de juiste wijze inplanten.

De kosten zijn € 15,-

Op aanvraag (14 dagen tevoren) kunnen wij eventueel een mand verzorgen. Dat kost dan € 12,50 extra.

Natuurlijk is het wel nodig dat u zich op tijd aanmeldt voor deze activiteit. Dat kan tot 6 oktober op: info@denhaag.groei.nl of tel. 070-3654445.

Betaalrekening KMTP, afd. Den Haag NL42 INGB 0003428311 o.v.v. bollenmand.

Zaaddoos

Het is nu een goed moment om de tuin door te lopen en te kijken of er planten zijn die al in het zaad zijn. Wij willen graag zaad hebben voor de ruilbeurzen in het voorjaar. U hoeft het echt niet in porties te verdelen, gewoon in een enveloppe of potje, maar wel gedroogd en geschoond, dus niet een zak vol papaverbollen! Wel met naam, kleur en hoogte. Hoe meer mensen zaad binnen brengen, hoe uitgebreider ons assortiment is! Inleveren op de ruilbeurzen. Inl. Anne Kingma, tel 06-50671633,

e-mail: a.kingma(at)kingmamail.nl

Vooraankondiging:

Zaterdag 18 november is er een bloemschikactiviteit van de afd. Den Haag gepland, de docent zal Elbert Sterk zijn. Vorig jaar heeft hij ook al een les bij ons verzorgd.

Nadere details leest u in het volgende Groenbericht van november/ december.

Opgeven voor deze activiteit kan nu al bij Astrid Démétriadis:

ademetriadis(at)hotmail.com

 

Raadpleeg ook geregeld onze website www.denhaag.groei.nl

Meld u daar aan voor de nieuwsbrief.

.

 

Wilt u het groenbericht liever digitaal dan per post ontvangen?

Spaar minstens € 1,20 aan papier en portokosten voor uw afdeling en meld u aan bij info(at)denhaag.groei.nl

 

AFDELING LEIDSCHENDAM e.o.

Secretariaat: Abraham Douglaslaan 131, 2273 GR Voorburg tel. 070-3877021; Ledenadministratie: Princes Beatrixlaan 458 2273 XZ Voorburg tel. 070-3009254 website: www.leidschendam.groei.nl

Lezingen

U bent van harte welkom op donderdag 28 september en donderdag 26 oktober, om 20.00 uur in Dienstencentrum Duivenvoorde.

Duivenvoorde 262,

2261 AN Leidschendam.

De toegang is gratis voor zowel leden als niet-leden, net als de koffie of thee in de pauze. U kunt weer gezellig meedoen aan een loterij met leuke aan ‘tuin en groen’ gerelateerde prijzen. https://leidschendam.groei.nl

 

Donderdag 28 september 2023

Het verborgen leven van wilde planten.

Een lezing door Jos Ketelaar

Wilde planten, er wordt zo vaak over gesproken, soms positief wegens hun schoonheid en ecologische waarde, maar ook negatief. Ze worden ervaren als lastig en ze staan op een verkeerde plek

Maar: wilde planten hebben hun eigen plekje in de natuur of bij ons in de tuin.

Madeliefje

 

Het madeliefje is zo'n plant die in het gazon wordt ervaren als niet wenselijk maar in werkelijkheid is het een bijzonder mooi plantje. Dit geldt ook voor speenkruid of klein hoefblad al heeft deze duidelijk een voorkeur heeft voor vochtige natuur. Dit geldt ook voor de kievitsbloem, een wilde plant die bij velen een bijzonder plekje in de tuin krijgt, en ook voor de dotter en boterbloem, duidelijk soorten van de natte natuur. Er zijn ook planten die de voorkeur geven aan een schaduwrijke natuur als bosanemoon, sneeuwklokje en bosgeelster en nog veel meer.

Al deze plantensoorten hebben hun eigen manier van leven en vermeerdering vaak verbonden met een bijzondere relatie met insecten die zich hebben aangepast aan plantensoorten. Wilde planten hebben een grote variatie waar ze zoal kunnen groeien. Dit varieert van zeer schoon water, bv. het blaasjeskruid, tot de Dotter die minder kieskeurig is en al met een mooie slootkant genoegen neemt. Andere planten groeien weer op voedselarm/vochtige zandgrond zoals de Gentiaan en het vetblad tot meer voedselrijke grond waar de Boterbloem groeit. Maar ook in het bos komen mooie planten voor denk daar bij aan de Bosanemoon en het veel zeldzamere lenteklokje. De rode draad is vooral gericht op de levenswijze van de verschillende planten. 

 

Donderdag 26 oktober 2023

Bloemen van de bergen.

Arie Vermeer zal een presentatie verzorgen over de bergbloemen, die hij tijdens zijn reizen in Wallis in Zwitserland heeft gefotografeerd.

Arie reist al jaren naar de Europese berggebieden. Vroeger vaak met zijn broers Luuk en Jan, de bekende natuurfotograaf Jan Vermeer. Dat hij veel heeft opgestoken van zijn broer is duidelijk te zien aan de kwaliteit van zijn opnames.

Prachtige panorama’s worden afgewisseld met haarscherpe macro foto’s van de kleurrijke bergbloemen.

Korte inleiding van zijn presentatie:

Wallis. Als we de Grimselpas zijn overgestoken komen we in een van de meest aansprekende delen van Zwitserland: Wallis! Onze Alpenlanden belevenissen geven dat het predicaat: Ruiger, prachtig, veel bergtoppen meer dan 4000 m hoogte en als toppers Zermatt met de Matterhorn en de Aletsch-gletscher. Elke bergpas geeft een adembenemende beleving en de Eringer koeien die de grond laten dreunen tijdens hun strijd om de titel ‘Koningin van de Alpen’ laten ons een stap opzij maken. Voeg daarbij de grandioze flora in combinatie met de verdwijnende sneeuw van juni en je belevenis is meer dan compleet!

Alpenkwastje

Bloemschikken

Herfstworkshop Doen met Groen

Bloem & Doen.

Op zaterdagochtend 21 oktober kunt u een fraaie herfstschikking komen maken in wijkgebouw de Poort.

De ochtend begint om 10.00 uur tot ongeveer 12.00 uur.

De workshop staat onder leiding van Wally Zweekhorst.

Zij zorgt ook voor alle materialen.

De kosten bedragen € 25,- voor leden en € 30,- voor niet-leden.

Adres van wijkgebouw de Poort is Kastelenring 112 te Leidschendam (wijk Duivenvoorde)

Opgeven kunt u doen door te mailen naar Wally.

wallyzweekhorst(at)ziggo.nl

U krijgt na aanmelding van haar het bankrekening no. waarop u het bedrag kunt storten.

Graag met vermelding van: Workshop 21 oktober.

 

Excursies

Wandelexcursie door Park Clingendael.

Datum: Zaterdag 28 oktober,

Verzamelen: om 9.30 uur op het President Kennedyplein, Leidschendam.

Clingendael, een combinatie van Historie en natuur.

Als er een top tien zou zijn van Haagse parken en landgoederen, dan zou Clingendael onbetwist op de eerste plaats staan. Het is een aantrekkelijk gebied om te wandelen, in de herfst is het een prima plek om bijzondere paddenstoelen te vinden, maar het is vooral zo bijzonder omdat hier natuur en historie samen gaan. Op elke hoek is wel iets te zien of te vertellen over het roemrijke verleden.

Al in 1544 was er sprake van een gebied dat Clingendael werd genoemd. Cling is het Oudhollandse woord voor duin. Vele generaties Doubleth woonden er, verbouwden het huis en legden er een Hollands classicistische tuin aan, die vergelijkbaar was met de tuin van Paleis Het Loo.

Zijn huidige aanblik kreeg het gebied in de 19e eeuw toen de Zochers de tuin veranderden in de Engelse landschapsstijl. De laatste telg van de familie van Brienen stierf in 1939. Tijdens de bezetting nam Seyss-Inquart zijn intrek in het landhuis.

Pas in 1954 kwam het landgoed in bezit van de Gemeente Den Haag en werd het een openbaar park.

Het huidige park Clingendael is ook bekend om zijn prachtige herfstkleuren. Juist daarom gaan we in de herfst hier een wandeling maken. Een ervaren gids van het Haagse IVN zal ons van alles vertellen over de weelderige natuur en rijke historie van Park Clingendael.

Vanaf het verzamelpunt op het President Kennedyplein gaan we met eigen vervoer naar de hoofdingang van het park Clingendael. Daar begint de wandeling die ongeveer 1,5 uur duurt en eindigt bij de Japanse tuin het pronkstuk van Clingendael. U kunt de Japanse tuin op eigen gelegenheid bezoeken.

De kosten bedragen € 5,00 voor leden en € 6,50 voor niet leden.

(graag gepast geld meenemen)

Opgeven per mail:

info(at)leidschendam.groei.nl

t.a.v. Brigitte Bulham.

Graag opgeven of je met eigen vervoer komt of mee wilt rijden.

 

Cursus

Cursus tuinonderhoud najaar 2023

(5 woensdagavonden, vanaf woensdag 27 september)

Groei & Bloei, afd. Leidschendam e.o. organiseert komend najaar opnieuw een “cursus natuurvriendelijk tuinonderhoud”.

Wil jij ook met meer resultaat en plezier tuinieren? Dan is dit de juiste cursus voor jou. Met meer kennis wordt ‘werken in de tuin’ plezieriger en kost het onderhoud minder tijd en energie. Als je begrijpt waarom je bepaalde dingen wel of juist niet moet doen, dán heb je groene vingers. Mensen met groene vingers genieten meer van hun tuin.

Een greep uit de onderwerpen die aan bod komen:

  • Wat kan je doen om planten vitaal en gezond te laten groeien.

  • Zinvolle grondbewerkingen en verantwoord bemesten.

  • Inrichten van een mooie border die het hele seizoen mooi toont.

  • Aanleg en onderhoud van het gazon en hagen.

  • Hoe en wanneer snoeien.

  • Hoe ga je met de verschillende planten om.

  • (Voorkomen van) ziekten en plagen.

  • Composteren en compost gebruiken.

  • Advies over tuingereedschap enz.

Verder gaan we uitgebreid in op het snoeien van verschillende (bloeiende of bes-dragende) heesters, struiken en bomen om ze in gezonde staat binnen de perken te houden. Dat doen we met respect voor de natuur en het milieu om ons heen.

De cursus staat onder leiding van Jan Blokland en is toegankelijk voor zowel leden als niet leden van Groei & Bloei. Deelnemers ontvangen een uitgebreid naslagwerk van c.a. 100 pagina’s. De lesstof bestaat uit theorie en veel praktische voorbeelden plus een aantal illustratieve instructie-filmpjes.

 

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving begint deze cursus niet op 20 september maar op woensdagavond 27 september om 19.30 uur.

Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar.

Zie voor uitgebreide informatie het Groenbericht van juli-augustus. Of ga naar de website.

Locatie: Stadstuin Rusthout, Noordsingel 3, Leidschendam.

Data: najaar 2023, woensdagavond 27 september om 19.30 uur

Kosten: € 53,50. Leden van Groei & Bloei en vrijwilligers van de Stadstuin krijgen 10 euro korting.

Voor meer informatie stuur een mail naar:

jan.gonnie(at)alpineflowers.nl

of bel 070 327 8959 (na 19.00 uur).

 

Wilt u het groenbericht liever digitaal dan per post ontvangen?

Spaar minstens € 1,20 aan papier en portokosten voor uw afdeling en meld u aan bij info(at)denhaag.groei.nl

 

AFDELING WASSENAAR

Secretariaat en Ledenadministratie: Joh. De Wittstraat 20 2242 LB Wassenaar tel. . 0651005946westgeestw29(at)gmail.com. website: www.wassenaar.groei.nl

Plantenruilbeurs

Op zaterdag 23 september houden we tussen 10.30 en 12.00 uur weer onze plantenruilbeurs in de tuin gelegen aan de Paauwlaan. Bereikbaar via de toegangspoort aan de Paauwlaan en wordt gemarkeerd met de Groei&Bloei banier. Hier kan in de berm geparkeerd worden.We hebben voor elke bezoeker exemplaren van het Groei&Bloei tijdschrift, enkele vaste planten en zakjes met zaden. Hopelijk kunt u zelf overtollige planten uit de eigen tuin meebrengen, maar dat is niet verplicht.

Paddestoelenwandeling.

Op woensdag 18 oktober houden we een paddestoelenwandeling onder leiding van natuurgids Kees Pinster in een van de terreinen in Meijendel. We vertrekken om 10.00 uur vanaf de boerderij Meijendel.

 

Aanmelding/informatie bij: de bestuursleden Wim Westgeest, tel. 0651005946 en westgeestw29(at)gmail.com en bij Ber Hubben tel. 070 5117660 en beringe@casema.nl

 

In november houden we in Tuincentrum De Bosrand weer de workshop wintermand maken met heesters en ook met bloembollen.