Den Haag

Reacties op toekenning prijzen voortuinkeuringen met foto's

Ereprijs

 

Noordwijkselaan 11  Kijkduin

Wat een ontzettend leuke verrassing dat wij onze tuin de mooiste voortuin van Den Haag mogen noemen! We vinden het een hele eer. We hebben de tuin 4 jaar geleden aangelegd. Wat we aantroffen was niet veel: een aantal oude bomen, in bolvorm gesnoeide struiken, hortensia’s en veel gazon. Een prachtig ‘leeg doek’ om een nieuwe tuin op aan te leggen! De bomen bleven, net als een aantal struiken, een flinke pol pampasgras en een stukje gazon. De rest spitten we er eigenhandig uit.

We wilden een tuin die past bij de omgeving, met glooiende vormen, wat niveauverschillen, schelpenpaadjes. En een beplanting die houdt van de omstandigheden: zon, droogte, zeewind. Daar heb ik de planten op uitgezocht. Daarnaast wilden we een natuurvriendelijke tuin, met veel verschillende hoekjes en mini-biotopen. Dus er kwam een open en zonnig zanderig dijkje, een lange takkenril over de gehele erfgrens met de buren, een klein vijvertje onder de bomen, een natuurlijke haag van vlier, liguster, kornoelje en wilde rozen. En heel veel bloemen, het hele jaar door bloeit er wel wat.

Het belangrijkste dat we voor deze tuin hebben gedaan was het begin: we verbeterden de bodem met een dikke laag champost, waar we in plantten. Daarna dekten we alle zwarte aarde af met een dikke laag mulch. We hadden het geluk dat verderop in de straat een volledige voortuin door de versnipperaar ging, de hovenier was maar wat blij dat hij dat bij ons op de oprit kon storten! Door de bodem op deze manier te verbeteren, zagen we binnen een jaar al veel meer bodemleven in de tuin. En dat is heel belangrijk voor alle dieren die op onze tuin afkomen (vogels, insecten, padden, kikkers) en ook voor de planten, die het hier nu heel goed doen. Ze moeten zichzelf zien te redden, we geven bijna geen water.

De tuin is goed te zien vanaf de straat en we krijgen vaak complimenten van voorbijgangers. Sommige mensen hebben hun dagelijkse loopje aangepast zodat ze elke dag even kunnen zien wat er nu weer bloeit, vertellen ze. Dat vinden we heel leuk om te horen. En dan nu ook nog de prijs van mooiste voortuin van Den Haag! We vinden het vooral een hele eer omdat we hiermee hopelijk (veel) andere mensen kunnen laten zien dat een natuurvriendelijke tuin ook een mooie tuin kan zijn, waar mens en dier veel plezier aan beleven.

Vogelwijk - Kruisbeklaan 19

We vinden het een grote eer dat onze voortuin in de prijzen is gevallen.

We zijn twee jaar geleden verhuisd naar dit adres vanwege de grote (achter)tuin. Met hulp van Peter Bischof hebben we de tuin helemaal opnieuw aangelegd. Hij en zijn mannen hebben het straatwerk gedaan en wij de beplanting.

We proberen de tuin zo natuurvriendelijk mogelijk in te richten met een vijver, veel nectarplanten, inheemse soorten, een zo lang mogelijk bloeiseizoen, hagen en liefst ook zaden en bessen. Vorig voorjaar was de tuin nog helemaal kaal, maar dit jaar was er al veel groei en bloei, zelfs met alle slakken. 

We doen mee met de Jaarrondtuintelling en hebben dit jaar al 10 soorten vlinders en 15 soorten libellen geteld. Ook zitten er bruine kikkers, padden en kleine watersalamanders in en rond het vijvertje. In de achtertuin hadden we zelfs een vos met 2 jongen.

2. Laan van Poot 418

Wat leuk om zo'n brief te ontvangen. Nooit geweten dat er een voortuinkeuring is in Den Haag.

Sinds 5,5 jaar wonen wij aan de Laan van Poot 418. De voortuin (en achtertuin) waren saai toen we hier kwamen wonen, paar struikjes, buxus en gras en dat was het. Niet uitnodigend.

Met hulp van een mevrouw die Feel Good Gardens ontwerpt hebben we in de achtertuin (die ik persoonlijk mooier vind) een fijne bloemrijke plek weten te creëren. De vrouw heeft veel suggesties voor planten gedaan die we vervolgens naar eigen inzicht hebben geplant.

De voortuin is eigenlijk nog niet helemaal naar ons zin, maar planten hebben tijd nodig en wij hebben dus geduld nodig.

We proberen planten en veel bloemen in onze tuin te planten,  liefst die insecten aantrekkelijk vinden, daarnaast is het weelderige (en dus onderhoudsvriendelijke) van een tuin mooi.

En in deze tuin is het ons voor het eerst gelukt om stokrozen te laten bloeien!

Nog een korte anekdote.

Mijn vrouw is opgegroeid in Driebergen, alwaar in haar jeugd ook voortuinkeuringen plaats vonden. Als 9-jarig meisje mocht ze een keer meedoen met de jeugdkeuring van de tuinen. Ze vond precies dezelfde tuin als de volwassen jury het mooist en mocht de prijs aan de bewoners uitreiken. Zelf kreeg ze een boek van Mary Poppins!

3. Spotvogellaan 30

Wat leuk! Ik kreeg dit weekend een brief van jullie dat mijn voortuin de mooiste voortuin van Vogelwijk drie was. Nu weet ik natuurlijk niet hoe groot Vogelwijk drie is! Maar wel een eer hoor. Deze tuin is twee jaar geleden pas aangelegd na een totale renovatie. Wij hebben daarvoor lang in Engeland gewoond en dat was ook wel een beetje de inspiratie- niet veel tegels en heel veel groen en natuurlijk kleur.

5. Ooievaarlaan 10

Leuk te horen dat onze tuin als een van de mooiste tuinen is uitgekozen. Blij verrast zijn we erover. Het was een genot om de afgelopen jaren steeds een beetje verder te ontwikkelen , steeds weer een stukje pakten we aan, tot dit resultaat, met de bezielende ondersteuning van onze vriendin Anja Figee . We kozen voor open en tegelijk speels bedekt, verstopt springplezier voor de kinderen, kleur en liefst vol (minder werk in de zomer , herhaling op verschillende plekken in de tuin, genoeg te eten voor vogels en bijen en zo min mogelijk stenen. Leuk dat het is opgevallen , bedankt

9. Sijzenlaan 16

Wat leuk dat ik de eerste prijs voor mijn hoektuin op Sijzenlaan 16 heb gekregen!

Toen ik hier pas woonde in 2011  heb ik de tweede prijs gewonnen. Dat zilver is dus goud geworden .

Ik moet wel zeggen dat ik toen verbaasd was over dat zilver, want zo bijzonder was die tuin toen nog niet. In ieder geval veel minder kleurig en met minder variëteiten dan dit jaar. Sindsdien heb ik namelijk geleerd (want ik was geen échte tuinier)  dat door alles in eerste instantie te laten opgroeien en daarna pas datgene uit te trekken wat niet mooi of niet nuttig is voor insecten, je veel variatie krijgt.

Ik heb ook geen echt plan van aanpak, ik noem mijn tuin dan ook georganiseerde chaos, behalve het gras, want dat hou ik nauwkeurig bij.

Omdat ik al heel lang vrijwilliger ben bij De Bijenstichting (op tekstueel gebied, niet als imker) denk ik altijd wel aan de diverse bloemen voor de diverse insecten. Ik heb in het voorjaar dan ook bijvriendelijk zaad van de Bijenstichting gestrooid. Een beetje in het wildeweg, zodat het er niet al te stijf uitziet. Ik heb ook een bijvriendelijke boom geplant, de Zevenzonenboom, omdat die tot laat in het najaar bloemetjes heeft en dus nectar heeft voor bijen en hommels om de winter door te komen.

Het is een lang verhaal geworden, maar u vroeg of ik iets wilde vertellen over mijn tuin:

en dan krijg je uit enthousiasme dít!

Dank voor de uitverkiezing! Het nieuwe certificaat komt naast het oude!

9a. Roodborstlaan 1

Wat een leuke verrassing dat wij weer een prijs gewonnen hebben met onze tuin. Het is voor ons belangrijk dat de tuin aantrekkelijk is voor mens en dier. Wij hechten er grote waarde aan, dat in onze tuin de kleinkinderen en de hond lekker kunnen spelen, de vogels een veilige rustplaats vinden en wij genieten van een grote diversiteit aan bloemen.

 

Bohemen, Arabislaan 13

Na het mooie stuk in het AD over de prijswinnende tuin in Kijkduin, had mijn moeder wonend op de Arabislaan 13, geen hoop meer dat zij een prijs zou winnen met haar voortuin. Zij was dan ook super verrast om deze brief te ontvangen en alle familieleden en vrienden zijn direct op de hoogte gesteld. Kortom een mooie dag voor iemand die in december 86 jaar wordt. Op haar verzoek stuur ik deze mail omdat zij zelf geen computer meer heeft en bellen soms ook wat lastig is. Kijkend naar haar tuin, zou de volgende omschrijving passend zijn:

“De tuin oogt wellicht wat “rommelig”, maar juist deze vrijblijvendheid maakt dat er een kleurrijk en speels geheel van groei en bloei is ontstaan. Ieder seizoen heeft zijn eigen kleur en charme. Tevens is de voortuin van mijn moeder in de Lente en de Zomer een sociale ontmoetingsplaats. Mensen uit de buurt komen lekker in de tuin zitten voor thee of koffie en ook onbekenden blijven staan om de tuin te prijzen. Zo brengt deze tuin ook een gesprek op gang”.

Benoordenhout/Duinzigt, Van Montfoortlaan 46

Wat een leuke verrassing was dat: onze voortuin uitverkozen bij de keuring. Vooral omdat we er de afgelopen jaren inderdaad een beetje ons best voor hebben gedaan die wat natuurlijker, groener te laten zijn. Weg van die eeuwige grijze lavendelstruikje in de bakken onder het raam, meer diversiteiten en  vooral ook de natuur wat meer zijn gang laten gaan. Daarvoor moesten we wel de door de VVE gecontracteerde hovenier wat op afstand zetten, maar dat is gelukt.

Helaas moesten we begin dit jaar wel afscheid nemen van onze zomereik, die er al meer dan 100 jaar stond. Ziek en slecht onderhouden, gaf ie de strijd op. Om de boom niet helemaal te vergeten, hebben we toen door James Arbor een sculptuur laten maken van de stam: een eikennoot, van enig formaat. Misschien heb je die ook wel gezien.

Kortom, we zijn lekker met de tuin bezig en leuk dat dit jullie is opgevallen.

Architectenwijk/Vredestein, Architect Jan Wilsstraat 40

Wat leuk dat onze voortuin is uitgekozen tot mooiste voortuin van de Architectenwijk/Vredestein.

Mooi om te zien dat andere mensen er ook van genieten.

Regelmatig krijgen we complimentjes van mensen die bij de tuin stil blijven staan.

Ze vinden de rode, oranje en gele bloemen mooi passen bij het oranje stoeltje en de oranje voordeur.

De kinderen zijn dol op de goudvissen die zwemmen in de vijver. Doordat het water van de bovenste waterbak naar de onderste stroomt zijn de vissen extra levendig.

De kinderen tellen altijd de vissen. Heel soms komt de reiger op bezoek en zijn de vissen verdwenen. Dan kopen we snel nieuwe zodat de kinderen er niets van merken.

Leidschenveen, Waterjufferhof 3

Het is voor ons een eer dat onze voortuin is uitgekozen tot de mooiste van Leidschenveen. We proberen onze voortuin voor onszelf maar zeker ook voor de buurt aantrekkelijk te maken en te houden. We krijgen dan ook regelmatig complimenten van buurtbewoners die onze tuin een oase vinden in de wijk. Mijn man en ik proberen elk jaar wel weer iets nieuws uit in onze voortuin (maar ook in onze achtertuin), om telkens weer een andere beleving te krijgen van de tuin. Bijvoorbeeld dit jaar hebben we een aantal canna’s geplant in de voortuin voor een tropisch tintje en we hebben afgelopen weekend voor het eerst 200 bloembollen (tulpen/hyacinten) geplant in de voortuin om in het voorjaar daar een explosie van kleur te creëren. We zijn reuze benieuwd of dit een succes wordt. Zo niet dan proberen we weer wat anders totdat het wel lukt, van fouten maken leert men.

Nogmaals fijn om te horen dat u ook enthousiast bent over onze voortuin.

 

Bloemenbuurt, Papaverhof 4

Uw brief met de mededeling dat mijn voortuin is verkozen tot de mooiste van de Bloemenbuurt was een leuke verrassing!

Ik zou best graag een grote tuin willen hebben, maar ons fijne huis en de plek op de Papaverhof maken dat mijn man en ik hier niet weg willen. Daarom maak ik van mijn kleine tuintje een mooie plek waar ik graag in bezig ben. De vele bijen, hommels, kevertjes en zelfs af en toe een egel komen graag langs. 

Fijn dat u mijn tuin ook kon waarderen, dank u wel. 

Belgisch Park, Brugsestraat 72

Mevrouw onderhoudt zelf de tuin, met behulp van zwager of tuinman voor het zwaardere werk.

Marlot, Blauwe Kamerlaan 1

De vader van mijn vrouw heeft altijd een vaste plantenkwekerij gehad en met de aanleg van onze tuin hebben we hier uiteraard goed naar gekeken. We hebben geprobeerd een mooie groene en bloeiende tuin te creëren. De twee bomen aan de voorzijde in combinatie met Hedera tegen de gevel, veel vaste planten en kunst heeft tot een mooi resultaat geleid waar we enkel dag van genieten. We hebben een jong gezin en ook de kinderen kunnen heerlijk in de tuin spelen. We houden de tuin goed bij met behulp van een Hoveniersbedrijf.

Leeuwendaal-Rijswijk, Nassaukade 19

Wat een leuke brief viel er vandaag door de bus! Ik rommel graag in mijn tuin om drie seizoenen bloemen te hebben, maar had dit niet verwacht. Super leuk! 

We wonen hier nu 8 jaar. Toen we het huis kochten waren er meer stenen en struiken dan bloemen. We hebben na een jaar de voor en achtertuin aangepakt om zoveel mogelijk bijen en vlinders vriendelijk te maken. We hebben geen achterom en daarom besloten een verlaagde fietsen schuur te nemen met een bloeiende sedem dak. Deze hele zomer leek het dak te dansen door het aantal bijen. Fantastisch om te zien dat je tuin dan werkt voor de natuur. 

We hebben gekozen voor veel groene borders om het fietsenhok in het groen te laten verdwijnen. Er groeit naast een bijenmix Lavatera, hortensia, zonnehoed, hemelsleutel, pioenroos, ijzerhard, rozen, diverse lavendel, ooievaarsbek en akelei. 

Mooi om te zien dat mijn twee kleine Freek Vonks van 8 en 10 jaar ook al genieten van alle bijen, vlinders en vogels die in de tuin op bezoek komen.