Groenbericht Den HaHaag mei - juni 2018

Secretariaat en Ledenadministratie: Groot Hertoginnelaan11 2517 EA 070-365 44 45 email: info@denhaag.groei.nl website: www.denhaag.groei.nl

Groen & Doen, bij Groei & Bloei

1. Groenochtenden 19 mei en 16 juni

Ieder derde zaterdag van de maand is er de maandelijkse plantenruilbeurs op de Stadskwekerij, Kwekerijweg 8a (toegang via de Badhuisweg) open: 9.45-12.00.

Planten inbrengen tussen 9.45 en 10.15 uur met de naam en de kleur erbij.

Afgelopen maanden zijn er veel mensen geweest die zaden uit onze collectie meegenomen hebben, wij stellen het erg op prijs om van u te horen hoe de zaden opgekomen zijn en als u teveel plantjes hebt, dan houden wij ons aanbevolen op de ruilbeurs! Wilt u ook zaad voor ons verzamelen! Inl. Liesbeth Verster, tel 070-323 35 06, e-mail: liesbeth.verster@ziggo.nl

Zaterdag 19 mei besteden we om 10.45 uur aandacht aan “vijvers, onderhoud en beplanting”. Mei is de maand dat we de vijver gaan aanpakken, tenminste als u er éen heeft of overweegt om er één aan te schaffen. De kikkers en padden hebben het nu echt naar hun zin en je hoort ze de hele dag. Bij Tuincentra zijn er nu volop planten te koop voor de vijver en ook kleine waterlelies.

Zaterdag 16 juni zal de groenochtend in het teken staan van de Nationale Tuinweek.

De moestuin staat volop in de belangstelling en daar willen wij om 10.45 uur ook aandacht aan besteden. Er is sla-zaad aanwezig en onze medewerkers zijn druk bezig om eetbare pompoenen te zaaien waarvan u een plantje mee mag nemen. Denk niet: “ik heb geen tuin”, want er zijn ook andere oplossingen voor op een balkon of terras.

Gewoon komen meegenieten!

2. Cursussen bloemschikken

Mw. Ir.N.N. Jans-Sremec, meesterbinder, zal op dinsdagavond 29 mei de 2e les geven van de voorjaarscursus op de Stadskwekerij, Kwekerijweg 8a. Aanvang 19.30 uur. De kosten zijn voor leden € 21,25 en voor niet leden € 23,00 per les. Dit is de laatste bloemschikles die Nina bij ons zal geven. Nina heeft aangegeven dat zij ermee op wil houden. Wij proberen iemand anders te vinden, maar tot op dit moment is dat niet gelukt.

Aanmelden voor deze les bij Liesbeth Verster, tel 323 35 06, of e-mail: liesbeth.verster@ziggo.nl

Betalingen vooraf op betaalrekening NL41INGB0003428311 t.n.v. KMTP afd Den Haag o.v.v. cursus Nina. Neem zelf een mes en schaar mee.

2. In de bloemenwinkel van Tettero en la Guirlande, Piet Heinstraat 28 gaat de maandelijkse cursus op de donderdagavond verder. Aanvang 20.00 uur. In mei en juni wordt het de derde donderdag van de maand. U kunt zich rechtstreeks aanmelden bij Regina, tel: 3858056 of op tettero@laguirlande.nl.

Kosten € 17,50 per les.

Excursies

1. Bezoek bij Urban Farmers. Ledenbijeenkomst, dinsdag 15 mei

We gaan op bezoek bij Urban Farmers, een stadsboerderij op een wel heel bijzondere locatie. De boerderij is gevestigd in het voormalige Philipsgebouw aan de Televisiestraat 2U. Op de zesde verdieping wordt vis gekweekt en een etage hoger, op het dak van het gebouw, staat een enorme kas waarin groente en fruit worden verbouwd. Het bijzondere van de teelt van groente en fruit op deze boerderij is dat gebruik wordt gemaakt van voedingstoffen die vrijkomen bij visproductie en de vis wordt gekweekt in water dat door planten wordt gezuiverd. Een systeem dat Aquaponics wordt genoemd en optimaal gebruik maakt van de kracht van de natuur. Om 14.00 uur worden we ontvangen met koffie en thee, krijgen we een introductie en aansluitend een rondleiding. Bij mooi weer kunnen we genieten van het uitzicht over de stad. Een klein probleem bij de rondleiding is dat meerdere keren gebruik moet worden gemaakt van wenteltrappen. Hierdoor is dit bezoek helaas niet geschikt voor mindervaliden.

Voor deelname moet U zich aanmelden bij onze secretaris, mw. L. Hazekamp, tel: 070- 3654445 of via de mail:

info@denhaag.groei.nl. We vragen een bijdrage van € 5. Overmaken op ING-rekening NL 42 INGB 000 3428311 t.n.v. KMTP afd. Den Haag o.v.v. urbanfarm. Het aantal deelnemers is maximaal 20. De locatie is bereikbaar met tram 9 halte Dynamostraat, en er is beperkt gratis parkeren.

2. Dagexcursie naar Alkmaar en Beemster op 24 mei 2018

Op onze lente-excursie bezoeken we Noord Holland. In de ochtend gaan we eerst naar De Vlinder- en Vogeltuin in Waarland waar we ontvangen worden met koffie en iets lekkers. U kunt daar zelf rondkijken.

Vervolgens op naar de Hortus in Alkmaar waar we een rondleiding krijgen. De Hortus heeft een kruidentuin met meer dan 1000 soorten, prairietuin, rotstuin en veel meer. Daar gebruiken we onze lunch.

’s Middags gaan we naar Beemster, tuin “Die Lang Huys”. Een prachtige tuin van 5000 m2. met vergezichten over het polderlandschap, rozen, siergrassen, oude hoogstam fruitbomen zoals kweepeer en mispel. Het programma “Binnenstebuiten” heeft vorig jaar aandacht besteed aan die tuin. We krijgen koffie/thee/iets lekkers.

We verwachten rond 17.30 uur weer in Den Haag te zijn.

Vertrek: 8.30 uur v.a. Thorbeckelaan /Colijnplein bij het Sav. Lohmanplein en om 9.00 uur v.a. busplatform Centraal Station.

De kosten zijn € 52,50 voor leden en

€ 65,- voor niet-leden. Dit is incl. entrees, rondleiding(en), koffie/thee, lunch en fooi voor de buschauffeur. U kunt het bedrag overmaken op ING-rekening NL 42 INGB 000 3428311 t.n.v. KMTP afd. Den Haag o.v.v. excursie.

Aanmelden t/m 11 mei bij Heleen Post tel. 070-3236117 (tussen 9.00u en 10.00u en na 17.00u) of bij Sara de Cock tel. 070-3281478 of per email senp.decock@planet.nl.

Westland, bollenstreek…Blik op de Tuin no. 850
Volkstuin: nat eind, slecht begin