Activiteiten & Actueel

Groenbericht juli - augustus

   

60e jaargang nr. 4 – juli-augustus 2018

afz. Groot Hertoginnelaan 11

2517 EA Den Haag                              

     

 

Het Groenbericht voor de maanden juli en augustus 2018

Tweemaandelijks bericht van de afdelingen Delft, Den Haag,

Leidschendam, Rijswijk en Wassenaar

Elk lid van de KMTP/Groei & Bloei kan deelnemen aan alle in

dit bericht opgenomen activiteiten.

Agenda voor de maanden juli en augustus 2018

Do.   5-7 Zomeravondfietsen Sion                        afd. Delft

Zo. 15-7 Dag van de Roos-Engelse fair                 afd. Den Haag

Za. 21-7 Bezoek Pluktuin Naaldwijk                       afd. L’dam

Za. 21-7 Bezoek boomkwekerijen Boskoop              afd. W’naar

Za. 18-8 Groenochtend–biologische bestrijding       afd. Den Haag

Wo.  22-8 Bezoek bijentuin Reigersbergen             afd. L’dam

Do.   23-8 Excursie Barneveld/Amersfoort             afd. Den Haag

v.a. Za. 15-9 cursus Bloem en Doen                      afd. L’dam

Za. 22-9 Busexcursie Utrecht                                afd. Delft

 

 

 

Wilt u het groenbericht liever digitaal dan per post ontvangen?

Spaar papier en portokosten en meld u aan bij info@denhaag.groei.nl

Let op: Het volgende Groenbericht verschijnt rond 1 september 2018.

Geen bericht ontvangen? Meld dit aan A.v.d.Zwan, tel. 070-3524775 email: zwan-42@kpnmail.nl
AFDELING DELFT en omstreken

Website: http://delft.groei.nl Informatie: info@delft.groei.nl


Uw aanmelding voor uw activiteit naar keuze is definitief in volgorde van en na ontvangst van uw betaling van het voor die activiteit geldende bedrag op NL88INGB0004215220 tnv Groei & Bloei/KMTP Afd Delft te Delft o.v.v. de volgende gegevens: activiteit en datum van keuze, uw naam en telefoonnummer.

Annuleren kan tot 7 dagen voor de activiteit. Het geld wordt terugbetaald minus €2.50 administratiekosten.

Zomeravondfietsen: Van Sion naar Rijswijk Buiten. 5 juli.

 

Onze tuinenfietstocht op de avond van 5 juli is bescheiden van omvang en voert ons naar Sion, een gebied met een rijke geschiedenis. Archeologen hebben hier onderzoek verricht en resten gevonden van de Buitenplaats Sion en een klooster. Nadat er op Sion de afgelopen eeuw intensief ‘getuind’ is op de koude grond en in kassen heet dit gebied nu Rijswijk Buiten. We gaan hier kennis maken met nieuwe manieren van wonen en tuinieren.

We eindigen met een hapje en een drankje in de tuin van een van onze leden.

Donderdag 5 juli om 19.00 uur

Startpunt : Parkeerplaats Van Schuijlenburchstraat, 2614 CB Delft

Kosten : geen

Vooraf aanmelden is niet nodig

Informatie : tel. 06 50281200.

Busexcursie Gimborn Arboretum en de Vlinderhof.

Zaterdag 22 september gaan we met de vertrouwde Sponsorbus naar de omgeving van Utrecht. In de ochtend bezoeken we het Arboretum Gimborn in Doorn, dat zich ontwikkeld heeft tot Nationaal Bomenmuseum en in zijn collectie wel 300 bomen en struiken heeft.

Naast dit museum ligt de biologische Kwekerij van Houtum, waar in de bosrijke omgeving, met liefde voor plant, dier en natuur, vooral vaste planten gekweekt worden. Hier gebruiken we de lunch en kunnen we het als plantenliefhebbers vast niet laten om een herinnering mee naar huis te nemen.

In de middag genieten we in de Vlinderhof van de prachtig aangelegde borders ontworpen door Piet Oudolf met de voor hem zo kenmerkende grassen en plantkeuze. Een uniek project, dat onderhouden wordt door vrijwilligers en onderdeel is van het Maximapark gelegen in Vleuten De Meern.

Vertrek om 9.00 uur.

Verzamelpunt: parkeerplaats A.H. Gouden Rijdersplein 15, 2645 EX Delfgauw

Kosten : G&B leden € 35.00; niet-leden

€ 45.00. Zie voor de betalingsgegevens het begin van dit bericht en vermeld uw telefoonnummer !

Opgeven uiterlijk 16 september. Voor informatie tel. 015 2134557

Voor bereikbaarheid op 22 september:

06 14449401

Voor meer informatie over de activiteiten kijk op onze website: http://delft.groei.nl. Meldt U zich dan ook graag aan voor de nieuwsbrief. Als U uw e-mailadres recent heeft veranderd graag opnieuw aanmelden.


AFDELING DEN HAAG

Secretariaat en Ledenadministratie: Groot Hertoginnelaan11 2517 EA 070-365 44 45 email: info@denhaag.groei.nl website: www.denhaag.groei.nl


Engelse Fair in Westbroekpark op de ”Dag van de Roos”

Zondag 15 juli van 10.00 – 16.00 uur is er in het Rosarium van het Westbroekpark de traditionele “Dag van de Roos”. De dag heeft het karakter van een Engelse fair. Er zijn kramen van de diverse groene verenigingen, de Rozenvereniging en een verkoopstand met de prachtige rozen van Belle Epoque. En natuurlijk zijn er voor het terras bij de vijver, drankjes en versnaperingen en activiteiten voor kinderen en volwassenen. De Dienst Stadsbeheer Scheveningen maakt er een gezellig geheel van. Vertrektijden van eventuele rondleidingen en workshops zullen ter plaatse en in de bladen aangekondigd worden.

Uiteraard is ook uw eigen Groei & Bloei aanwezig met een uitgebreide tuin- en kamerplantenaanbod en een doorlopende demonstratie bloemschikken van Regina Demeijer van Tettero en la Guirlande en Nina Jans; de stukjes zijn te koop. Neem als u de ruilbeurs bezoekt verpakkingsmateriaal mee en als u planten binnenbrengt, zorg er dan voor dat de plantjes geworteld en opgepot zijn anders zijn ze in de buitenlucht direct slap. Vergeet niet naam, kleur en hoogte te vermelden.

Neem om parkeerproblemen te voorkomen het openbaar vervoer, (in die omgeving is het overal betaald parkeren) bus 21/ tram 9 halte Nieuwe Parklaan.

Groen & Doen, bij Groei & Bloei

1. Groenochtend 18 augustus

Ieder derde zaterdag van de maand, behalve in de maand juli, is er de maandelijkse plantenruilbeurs op de Stadskwekerij, Kwekerijweg 8a (toegang via de Badhuisweg) open: 9.45-11.45.

Planten inbrengen tussen 9.45 en 10.15 uur met de naam en de kleur erbij.

Augustus is een goed moment om de tuin door te lopen en te kijken of er planten zijn die al in het zaad zijn. Wij willen graag zaad hebben voor de ruilbeurzen in het voorjaar. U hoeft het echt niet in porties te verdelen, gewoon in een enveloppe of potje, maar wel gedroogd en geschoond, dus niet een zak vol papaverbollen! Hoe meer mensen zaad binnen brengen, hoe uitgebreider ons assortiment is! Inleveren op de ruilbeurzen. Inl. Liesbeth Verster, tel 070- 323 35 06,

e-mail: liesbeth.verster@ziggo.nl

Zaterdag 18 augustus hebben we om 10.45 uur Halsema Hoveniers bereid gevonden om te komen vertellen over biologische bestrijding van ziekten en plagen.

Terwijl ik dit schrijf bedenk ik me ineens dat er in de 60/70 er jaren een boekje verscheen met milieuvriendelijke adviezen van Greet Buchner met de tip om slakken met bier te verdrijven: “Zet een schaaltje of bakje neer waar veel slakken komen, ze zijn er gek op en gaan juichend ten onder. Alleen het opruimen is een vies karweitje.” Tegenwoordig grijpen we liever naar een ecologische slakkenkorrel. Ik denk dat Paul Halsema ons verder zal kunnen helpen met tips voor in de tuin.
2. Cursussen bloemschikken

Het is gelukt om een docent te vinden voor het bloemschikken. Zet maar vast 9 oktober in uw agenda!

Voor diegenen die maandelijks een schikking maken bij Tettero en la Guirlande, de mededeling dat er in de maanden juli en augustus geen lessen gegeven worden. Op de 3e donderdag in september gaan de lessen weer verder.

 

EXCURSIE naar Barneveld, Amersfoort en Leusden op 23 augustus.

 

Deze excursie brengt ons naar het midden van het land. In de prachtige maand augustus bezoeken we 3 tuinen die volgens de beschrijvingen ons weer veel moois te bieden hebben. We beginnen in Barneveld in de Beukenhof waar we na de koffie/thee en iets lekkers een uitleg krijgen over het ontstaan en de inrichting van de tuin en daarna de tijd hebben om er zelf rond te kijken.

Na de eerste tuin gaan we naar Amersfoort waar we de lunch gebruiken en niet ver daarvandaan is onze tweede tuin, het Bergje. Een tuin met veel bijzondere struiken en planten, grassen en najaarsbloeiers die misschien in augustus al volop in bloei staan. Zie de reportage in het blad Groei&Bloei van mei 2017.

De dag sluiten we af met de tuin de Treek die behoort tot het landgoed den Treek-Henschoten in Leusden. Niet alleen in het voorjaar is deze tuin prachtig maar ook in de zomer is er veel moois te zien. Misschien hebt u ook de reportage met mooie foto’s over deze tuin in het blad Groei&Bloei van mei van dit jaar gezien.

Om ongeveer 18.00 uur verwachten we weer in Den Haag te zijn.

Let op : het vertrek is ALLEEN vanaf het busplatform Centraal Station om 9.00 uur. In verband met de vele wegwerkzaamheden op de route Sav. Lohmanplein naar het CS heeft onze bus te veel tijd nodig om bij het CS te komen.

De kosten zijn € 50,- voor leden en

€ 60,- voor niet-leden. Dit is inclusief entrees, rondleiding(en), koffie/thee, lunch en fooi voor de buschauffeur. U kunt het bedrag overmaken op ING-rekening NL 42 INGB 000 3428311 t.n.v. KMPT afd. Den Haag o.v.v. excursie augustus.

Aanmelden t/m 10 augustus bij Heleen Post tel. 070 3236117 (tussen 9.00 en 10.00 uur en na 17.00 uur) of bij Sara de Cock tel. 070 3281478 of per mail senp.decock@planet.nl.

Hierbij graag uw adres en telefoonnummer vermelden en of u wel of geen lid bent. Alleen op 23 augustus is het mobielnummer 06 41772136 bereikbaar. De excursie gaat door bij een minimumdeelname van 25 personen.  Uw betaling, nadat u zich hebt aangemeld, geeft recht op deelname. Bij niet doorgaan van de excursie krijgt u hiervan uiterlijk binnen 8 dagen voor vertrek bericht en wordt het hele bedrag teruggestort. Indien u zelf de excursie annuleert tot 8 dagen voor vertrek ontvangt u uw geld terug minus

€ 12,50 administratiekosten, maar bij annulering binnen 8 dagen voor vertrek vindt geen terugbetaling plaats.

Kijk ook op de website www.denhaag.groei.nl

Meld u daar aan voor de nieuwsbrief..


 

 

AFDELING LEIDSCHENDAM

Secr: Joh. Poststraat 24, 2264 DC, tel. 070 327 31 68, b.g.g. 070 - . 327 89 59. Ledenadm: Frekeweg 118, 2263 KB, Leidschendam, tel. 070 327 26 26

website: http://leidschendam.groei.nl


EXCURSIES

1. Zaterdag 21 juli: de PLUKTUIN in Naaldwijk.

Midden in het Westland, op de voormalige kwekerij van de fam. Van der Ende, ligt sinds 1995 de Pluktuin. Wat begon als een hobby van Riet en haar dochter Marja is uitgegroeid tot een tuin van 4000 m² met prachtige bloemen en planten.

De tuin is opgezet in Engelse sferen met borders en heeft o.a. een boomgaard, een nutstuin en een binnentuin. In de Pluktuin krijg je het gevoel dat je op vakantie bent: lopend langs de olijfboom met haar vruchten of de vijgenboom die uitloopt en langs de rozenboog met haar geurende rozen en de vele verschillende vaste planten.

Op zaterdag 21 juli gaan wij met Groei en Bloei naar deze prachtige tuin. We krijgen daar een rondleiding van ongeveer 3 kwartier. U krijgt ook nog de gelegenheid om zelf  door de tuin te wandelen. Er is een winkel en een expositie.  We verzamelen om 13.00 uur op het President Kennedyplein in Leidschendam. Met eigen vervoer (eventueel meerdere personen in een auto). Zelf rijden of meerijden graag opgeven bij aanmelding. Aanmelden kan via email: olsthoorn.anneke@gmail.com

of tel. 070-3877638 (na 19.00 uur).

2. Bezoek aan een bijentuin

Op woensdagmiddag 22 augustus brengen wij een bezoek aan een bijentuin op landgoed Reigersbergen vlakbij Marlot. Achter prachtig oude fruitmuren bevindt zich deze bijzondere tuin, speciaal ingericht voor bijen.

Geen bijen zonder imkers.

Imkersvereniging Den Haag beveelt het houden van zachtaardige bijenvolken in Den Haag en omgeving aan.

 

Bijen doen je steeds weer verbazen!! Wat boeit is de geduldige en onvoorwaardelijke toewijding van elke bij. Wat ook opvalt aan bijen is de efficiëntie van hun organisatie en de productie van honing. Bijen dwingen respect af.

Nieuwsgierig geworden naar bijen !! Ga dan mee op woensdagmiddag 22 augustus, dan neemt een imker u in 1,5 uur tijd mee in deze fantastische wereld.

In de tuin kunt u ook producten, zoals honing, honingsnoepjes, kaarsen etc. kopen en thee of koffie drinken.

We verzamelen om 13.00 uur op het President Kennedyplein in Leidschendam. Met eigen vervoer (eventueel meerdere personen in een auto). Zelf rijden of meerijden graag opgeven bij aanmelding. Aanmelden kan via email: olsthoorn.anneke@gmail.com

of tel. 070-3877638 (na 19.00 uur).

De kosten voor deze excursie bedragen € 7,50 (incl. rondleiding en een kopje thee/koffie). Betalen voor aanvang van de excursie aan Anneke Olsthoorn. De kosten voor het meerijden bedragen

€ 1,50 p.p. Afrekenen kunt u ter plekke met de chauffeur.

Aankondigingen Cursussen

1. Bloemschikken

Vooraankondiging nieuwe cursus Bloem & Doen

Het komende najaar zullen we weer verder gaan met de cursus Bloem & Doen.

De volgende data staan gepland op zaterdagochtenden: 15 september, 20 oktober en 17 november, van 10 tot ongeveer 12 uur.

De docent is Lydia Schinkelshoek, en het adres: Boerderij Oranjestein, Veenweg 204 , Den Haag –Leidschenveen.

De cursus is bedoeld voor mensen die graag meer willen leren over de technieken van het bloemschikken. Ook als u de eerdere lessen niet heeft gevolgd, kunt u nu aanschuiven, maar vol is vol. Eerdere cursisten moeten zich voor deze serie opnieuw aanmelden.

De kosten voor deze cursus zijn € 65 voor leden van Groei en Bloei en € 75 voor introducees.

U kunt zich tot 9 september aanmelden bij Bep Beerbaum : tel: 070-3866597 of email: h.j.beerbaum@ziggo.nl

2. Cursus tuinonderhoud.

Bij voldoende belangstelling willen wij in het komende najaar weer een tuinonderhoudscursus organiseren.

Tijdens de cursus leert u wat planten nodig hebben om vitaal en gezond te groeien, hoe je de grond moet behandelen, gebruik van (sier)planten in de tuin, onderhoud van het grasgazon, hagen, verantwoord bemesten, (voorkomen van) ziekten en plagen, composteren, advies over tuingereedschap enz. Uitgebreid wordt ingegaan op het snoeien van de verschillende heesters, struiken en bomen om ze in een goede gezondheid binnen de perken te houden Dit alles met respect voor de natuur en het milieu om ons heen.

 

Deelnemers ontvangen een zeer uitgebreide handleiding, die na de cursus als naslagwerk gebruikt kan worden.

De lesstof wordt aangeboden met PowerPoint presentaties met theorie en praktische voorbeelden van de behandelde onderwerpen en een aantal zeer illustratieve instructiefilmpjes.

Wanneer u belangstelling heeft voor deze cursus kunt u zich opgeven als belangstellende.

Zodra er voldoende belangstelling is gaan wij de cursus definitief inplannen. U krijgt alle informatie over kosten en locatie thuisgestuurd en u krijgt voorrang bij het inschrijven.

Voor uitgebreide informatie en opgeven als belangstellende, mail met jan.gonnie@alpineflowers.nl of bel met 070 327 8959 (na 19.00 uur).


AFDELING RIJSWIJK

Secretariaat: Prunuskade 29 2282 DX Rijswijk. tel:070-3901357 email: info@rijswijk.groei.nl


 

De afdeling Rijswijk organiseert deze zomer geen activiteiten.

 We wensen alle leden een fijne zomer

 

      


 

AFDELING WASSENAAR

Secretariaat en Ledenadministratie: Joh. De Wittstraat 20 2242 LB Wassenaar tel. . 0651005946 wwestgeest8@gmail.com website: wassenaar.groei.nl


Bezoek Boomkwekerijmuseum en kwekerijen in Boskoop.

Bij voldoende belangstelling houden we op zaterdag 21 juli een rondgang langs enkele kwekerijen in Boskoop. Maar we starten bij het Boomkwekerijmuseum, Reijerskoop 52-54, met een speciale expositie  “Plant & eter”, samengesteld met medewerking van 10 botanische en historische tuinen en het Arnhems Openluchtmuseum. Entree: € 5.-, toegang gratis met Museumkaart.

Siergrassen en bamboe zijn in, volop reden voor een bezoek aan Grassenerf van eigenaar Hans Verweij, Reijerskoop 305a. Naast grassen en bamboe, zijn er ook vaste planten (ook te koop) en is er volop info over tuinontwerpen. In de showtuin komen de ontwerpen tot leven met combinaties van grassen en vaste planten door de seizoenen heen en voorbeeld-hagen met o.a. bamboesoorten.

Een ander item vormt de kwekerij van Schouten’s Kruiden, Rijneveld 121. Hier kweken Evert en Sandra Schouten onbespoten kruiden en vaste planten op biologische basis, dus met natuurlijke meststoffen en niet in de kas maar buiten in de volle grond, wat de smaak ten goede komt. Ook hier zijn de planten te koop.

Tijdens het bezoek van de genoemde objecten is er gelegenheid voor koffie en lunch.

Aanmelden uiterlijk 20 juli

Deelname alleen na aanmelding bij:

Ber Hubben, tel. 0705117660 of: beringe@casema.nl

Wim Westgeest, tel. 0651005946 of: wwestgeest8@gmail.com

We rijden met eigen vervoer. Belangstellenden die niet beschikken over eigen vervoer kunnen meerijden. Voorgesteld wordt om tussen 09.15 en 09.30 uur te vertrekken vanaf het parkeerterreintje bij de bushalteplaats Stadhoudersplein. Hier stoppen de buslijnen 43 en 91.

Geschatte thuiskomst 14.00 uur.

Bezoek fuchsiatentoonstelling op volkstuincomplex de Driesprong.

Groei&Bloei-leden zijn deze zomer weer welkom op volkstuincomplex De Driesprong.

Dhr. Konings, eigenaar van een tuin op het complex, heeft in de loop van jaren een unieke fuchsiacollectie opgebouwd.

Er worden geen rondleidingen gegeven, maar er is overdag, in de periode juli en augustus, altijd wel iemand in de fuchsiatuin die over de verzameling kan vertellen. Ook kunnen er fuchsiaplanten worden gekocht.

Het complex ligt aan de Katwijkseweg, net voor de rotonde t.o. cafetaria De Klip en bezoekers kunnen hier op eigen gelegenheid rondwandelen. Er is parkeergelegenheid in de berm voor het complex en op de parkeerplaats aan de overzijde van de Katwijkseweg voor cafetaria De Klip.

Informatie: Wim Westgeest, tel. 06 51005946 en E: wwestgeest8@gmail.com

Berichten van buiten Groei&Bloei.

Nieuwe website over het Haagse groen

Ben je benieuwd hoe we Den Haag groen houden? Hoe we het nóg groener gaan maken? En wat je zelf kunt doen in onze mooie, groene stad achter de duinen? Op www.hethaagsegroen.nl lees je alles over het groen in Den Haag en de Haagse stadsnatuur.

Binnenkort kan je via deze website ook meedenken over groene projecten, zoals het Westbroekpark en de Scheveningse bosjes en lees je maandelijks een blog van onze stadsecoloog. Heb je tips of suggesties? Stuur dan een mail naar: haagsgroen@denhaag.nl.

Nieuwsbrief

Wil je de hoogte blijven van nieuwe verhalen van bewoners of onze collega’s én wil je alles weten van de laatste ontwikkelingen in het groen? Meld je dan op de website aan voor de nieuwsbrief.

 

Tuinpad Rijneveld

28-07-2018 / 25-08-2018 / 29-09-2018 / 27-10-2018

Elke laatste zaterdag van de maand in de periode maart tot en met oktober is het één groot plantenfeest aan het Rijneveld in Boskoop. Bekijk onze mooie kwekerijen, bezoek onze heerlijke restaurantjes en ontmoet leuke mensen. In een sfeervolle omgeving kun je hier genieten van al het moois en lekkers uit Boskoop. Wandelend over de kwekerij of varend in de schouw luister je naar de verhalen van de kweker & de kok. Verhalen over ons landschap, onze geschiedenis en natuurlijk vooral ook over onze Tuinen. Elke maand staan we allemaal klaar om je met veel plezier te ontvangen. Bij iedere Tuinpad Rijneveld kan er worden gevaren in de typisch Boskoopse vaartuigen de Schouw & de Bok. Dus elke maand is er wel een andere goeie reden om even te komen tuinen. www.tuinpadrijneveld.nl

meer

 

 

 

20
Jul
Volkstuin: verrassingen
15
Jul
Volkstuin: het gewas bij de buren…….