Groenbericht Den Haag juli - augustus

Secretariaat en Ledenadministratie: Groot Hertoginnelaan11 2517 EA 070-365 44 45 email: info@denhaag.groei.nl website: www.denhaag.groei.nl

Engelse Fair in Westbroekpark op de ”Dag van de Roos”

Zondag 15 juli van 10.00 – 16.00 uur is er in het Rosarium van het Westbroekpark de traditionele “Dag van de Roos”. De dag heeft het karakter van een Engelse fair. Er zijn kramen van de diverse groene verenigingen, de Rozenvereniging en een verkoopstand met de prachtige rozen van Belle Epoque. En natuurlijk zijn er voor het terras bij de vijver, drankjes en versnaperingen en activiteiten voor kinderen en volwassenen. De Dienst Stadsbeheer Scheveningen maakt er een gezellig geheel van. Vertrektijden van eventuele rondleidingen en workshops zullen ter plaatse en in de bladen aangekondigd worden.

Uiteraard is ook uw eigen Groei & Bloei aanwezig met een uitgebreide tuin- en kamerplantenaanbod en een doorlopende demonstratie bloemschikken van Regina Demeijer van Tettero en la Guirlande en Nina Jans; de stukjes zijn te koop. Neem als u de ruilbeurs bezoekt verpakkingsmateriaal mee en als u planten binnenbrengt, zorg er dan voor dat de plantjes geworteld en opgepot zijn anders zijn ze in de buitenlucht direct slap. Vergeet niet naam, kleur en hoogte te vermelden.

Neem om parkeerproblemen te voorkomen het openbaar vervoer, (in die omgeving is het overal betaald parkeren) bus 21/ tram 9 halte Nieuwe Parklaan.

Groen & Doen, bij Groei & Bloei

1. Groenochtend 18 augustus

Ieder derde zaterdag van de maand, behalve in de maand juli, is er de maandelijkse plantenruilbeurs op de Stadskwekerij, Kwekerijweg 8a (toegang via de Badhuisweg) open: 9.45-11.45.

Planten inbrengen tussen 9.45 en 10.15 uur met de naam en de kleur erbij.

Augustus is een goed moment om de tuin door te lopen en te kijken of er planten zijn die al in het zaad zijn. Wij willen graag zaad hebben voor de ruilbeurzen in het voorjaar. U hoeft het echt niet in porties te verdelen, gewoon in een enveloppe of potje, maar wel gedroogd en geschoond, dus niet een zak vol papaverbollen! Hoe meer mensen zaad binnen brengen, hoe uitgebreider ons assortiment is! Inleveren op de ruilbeurzen. Inl. Liesbeth Verster, tel 070- 323 35 06,

e-mail: liesbeth.verster@ziggo.nl

Zaterdag 18 augustus hebben we om 10.45 uur Halsema Hoveniers bereid gevonden om te komen vertellen over biologische bestrijding van ziekten en plagen.

Terwijl ik dit schrijf bedenk ik me ineens dat er in de 60/70 er jaren een boekje verscheen met milieuvriendelijke adviezen van Greet Buchner met de tip om slakken met bier te verdrijven: “Zet een schaaltje of bakje neer waar veel slakken komen, ze zijn er gek op en gaan juichend ten onder. Alleen het opruimen is een vies karweitje.” Tegenwoordig grijpen we liever naar een ecologische slakkenkorrel. Ik denk dat Paul Halsema ons verder zal kunnen helpen met tips voor in de tuin.

2. Cursussen bloemschikken

Het is gelukt om een docent te vinden voor het bloemschikken. Zet maar vast 9 oktober in uw agenda!

Voor diegenen die maandelijks een schikking maken bij Tettero en la Guirlande, de mededeling dat er in de maanden juli en augustus geen lessen gegeven worden. Op de 3e donderdag in september gaan de lessen weer verder.

EXCURSIE naar Barneveld, Amersfoort en Leusden op 23 augustus.

Deze excursie brengt ons naar het midden van het land. In de prachtige maand augustus bezoeken we 3 tuinen die volgens de beschrijvingen ons weer veel moois te bieden hebben. We beginnen in Barneveld in de Beukenhof waar we na de koffie/thee en iets lekkers een uitleg krijgen over het ontstaan en de inrichting van de tuin en daarna de tijd hebben om er zelf rond te kijken.

Na de eerste tuin gaan we naar Amersfoort waar we de lunch gebruiken en niet ver daarvandaan is onze tweede tuin, het Bergje. Een tuin met veel bijzondere struiken en planten, grassen en najaarsbloeiers die misschien in augustus al volop in bloei staan. Zie de reportage in het blad Groei&Bloei van mei 2017.

De dag sluiten we af met de tuin de Treek die behoort tot het landgoed den Treek-Henschoten in Leusden. Niet alleen in het voorjaar is deze tuin prachtig maar ook in de zomer is er veel moois te zien. Misschien hebt u ook de reportage met mooie foto’s over deze tuin in het blad Groei&Bloei van mei van dit jaar gezien.

Om ongeveer 18.00 uur verwachten we weer in Den Haag te zijn.

Let op : het vertrek is ALLEEN vanaf het busplatform Centraal Station om 9.00 uur. In verband met de vele wegwerkzaamheden op de route Sav. Lohmanplein naar het CS heeft onze bus te veel tijd nodig om bij het CS te komen.

De kosten zijn € 50,- voor leden en € 60,- voor niet-leden. Dit is inclusief entrees, rondleiding(en), koffie/thee, lunch en fooi voor de buschauffeur. U kunt het bedrag overmaken op ING-rekening NL 42 INGB 000 3428311 t.n.v. KMPT afd. Den Haag o.v.v. excursie augustus.

Aanmelden t/m 10 augustus bij Heleen Post tel. 070 3236117 (tussen 9.00 en 10.00 uur en na 17.00 uur) of bij Sara de Cock tel. 070 3281478 of per mail senp.decock@planet.nl.

Hierbij graag uw adres en telefoonnummer vermelden en of u wel of geen lid bent. Alleen op 23 augustus is het mobielnummer 06 41772136 bereikbaar. De excursie gaat door bij een minimumdeelname van 25 personen.  Uw betaling, nadat u zich hebt aangemeld, geeft recht op deelname. Bij niet doorgaan van de excursie krijgt u hiervan uiterlijk binnen 8 dagen voor vertrek bericht en wordt het hele bedrag teruggestort. Indien u zelf de excursie annuleert tot 8 dagen voor vertrek ontvangt u uw geld terug minus

€ 12,50 administratiekosten, maar bij annulering binnen 8 dagen voor vertrek vindt geen terugbetaling plaats.

Kijk ook op de website www.denhaag.groei.nl

Meld u daar aan voor de nieuwsbrief..

Volkstuin: verrassingen
Volkstuin: het gewas bij de buren…….