Activiteiten & Actueel

Groenbericht november - december 2018

60e jaargang nr. 6 – november-december 2018

afz. Groot Hertoginnelaan 11

2517 EA Den Haag               

        

 

Het Groenbericht voor de maanden november en december 2018

Tweemaandelijks bericht van de afdelingen Delft, Den Haag,

Leidschendam, Rijswijk en Wassenaar

Elk lid van de KMTP/Groei & Bloei kan deelnemen aan alle in

dit bericht opgenomen activiteiten.

Agenda voor de maanden november en december 2018

Ma 12-11 Uitslagenavond/ lezingen Jan Blokker     afd. L’dam

Di.  13-11 Herfstboeket, Ingeborg Kemperman        afd. Den Haag

Za. 17-11 Workshop Bollenmand                              afd. Delft

Za. 17-11 Deurschikking, Regina Dehmeijer                        afd. Den Haag

Za. 17-11 Workshop wintermand maken                  afd. W’naar

Za. 15-12 Kersttafelstuk, Ingeborg Kemperman      afd. Den Haag

Za. 15-12 Kerststuk, Lydia Schinkelshoek               afd. L’dam

Za. 15-12 Kerstversiering maken                              afd. W’naar

Wo.   19-12 Kerstworkshop, Theo Selhorst              afd. W’naar

Do.   20-12.Kerstworkshop, An & Co Floristiek        afd. Delft

 

Wilt u het groenbericht liever digitaal dan per post ontvangen?

Spaar papier en portokosten en meld u aan bij info@denhaag.groei.nl

Let op: Het volgende Groenbericht verschijnt rond 1 januari 2019.

Geen bericht ontvangen? Meld dit aan A.v.d.Zwan, tel. 070-3524775 email: zwan-42@kpnmail.nl
AFDELING DELFT en omstreken

Website: http://delft.groei.nl Informatie: info@delft.groei.nl


Uw aanmelding voor uw activiteit naar keuze is definitief in volgorde van en na ontvangst van uw betaling van het voor die activiteit geldende bedrag op NL88INGB0004215220 tnv Groei & Bloei/KMTP Afd Delft te Delft o.v.v. de volgende gegevens: activiteit en datum van keuze, uw naam en telefoonnummer. Annuleren kan tot 7 dagen voor de activiteit. Het geld wordt terugbetaald minus €2.50 administratiekosten.

Workshop Bollenmand: Zaterdag 17 november om 10 uur bij
Overdevest Tulpen & Zo, Katwijkseweg19, 2242 PB Wassenaar

Op deze zaterdagmorgen zijn we bij de firma Tulpen & Zo te gast in Wassenaar, waar we o.l.v. Kees Overdevest een bollenmand zullen maken. Er is een selectie gemaakt van bollen die na elkaar bloeien en verschillend van hoogte zijn. Zo creëer je een extra lange bloeiperiode met een maximum aan kleur. Bij het vullen van de mand leggen we de verschillende soorten in lagen op elkaar. Dat zal straks in het voorjaar een heel verrassend geheel zijn.

Vervoer: Met eigen auto’s. Als u met eigen auto gaat en mensen in uw auto wilt meenemen, geef dit dan per mail of telefoon door.

Vertrekpunt : Parkeerterrein Station Delft Zuid om 9.30 uur.

Kosten voor de Workshop inclusief koffie : € 30.00 voor G&B leden en € 35.00 voor niet-leden.

Kosten voor degene die meerijdt : € 5.00 aan de chauffeur te voldoen.

De betaling voor 19 november is tevens uw aanmelding. Zie de betalingsgegevens hierboven en vermeld daarbij uw telefoonnummer.

Informatie:

Anneke de Roo 015- 2134557/ Annekederoo@outlook.com

Op 17 november:

Coby 06 50281200

Anneke 06 14449401

 

Kerstworkshop 20 december 2018

In de meestal toch drukke tijd rond het einde van het jaar is het heerlijk om in alle rust met groen bezig te zijn en een mooi kerstarrangement te maken voor de feestdagen.

Op donderdagavond 20 december wordt de Kerstworkshop gehouden in de sfeervolle ruimte van An & Co Floristiek aan de Buitenwatersloot.

Kosten voor leden €35.00 en niet-leden € 42.50.

Tijd: Workshop 20.00 – 22.00 uur; Inloop met koffie / thee vanaf 19.30 uur.

Plaats: An & Co Floristiek, Buitenwatersloot 51, 2613TB Delft

De betaling vóór 13 december is tevens uw aanmelding. Zie de betalingsgegevens hierboven en vermeld daarbij uw telefoonnummer.

Voor informatie:

Anneke de Roo 015 2134557 / Annekederoo@outlook.com

Voor meer informatie over de activiteiten kijk op onze website: http://delft.groei.nl. Meldt U zich dan ook graag aan voor de nieuwsbrief. Als U uw e-mailadres recent heeft veranderd graag opnieuw aanmelden.


 

Wilt u het groenbericht liever digitaal dan per post ontvangen?

Spaar papier en portokosten en meld u aan bij

 info@denhaag.groei.nl

 

AFDELING DEN HAAG

Secretariaat en Ledenadministratie: Groot Hertoginnelaan11 2517 EA 070-365 44 45 email: info@denhaag.groei.nl website: www.denhaag.groei.nl


Groen & Doen, bij Groei & Bloei

I. Groenochtenden

Ik maak u er op attent dat er in november geen plantenruilbeurs is. Net als vorig jaar wordt in plaats daarvan een workshop gegeven. We gaan zaterdag 17 november een deurschikking maken met herfstachtige kenmerken. De docent is Regina Demeijer van bloemenwinkel Tettero en la Guirlande.

De kosten zijn voor leden € 17,50 en voor niet leden € 22,50.

Aanmelden verplicht i.v.m. inkoop materiaal.

Aanvang 10,00 uur in de kantine van de Stadskwekerij, Kwekerijweg 8a, (toegang via de Badhuisweg, doodlopende weg). Neem een mesje, een schaar en eventueel handschoenen mee.

Aanmelden Liesbeth Verster tel: 070-323 35 06,

e-mail liesbeth.verster@ziggo.nl

Betaling vooruit: ING-rekening : NL42 INGB 0003 428311 t.n.v. KMTP afd. Den Haag o.v.v. deurschikking

 

Ook in december is er geen ruilbeurs, onze medewerkers genieten van hun rust en wensen u: Fijne Kerstdagen en alvast een voorspoedig Nieuwjaar toe. Wij hopen u 19 januari 2019 op onze Nieuwjaarsbijeenkomst/Algemene Ledenvergadering weer te zien.

2. Bloemschikken

Voor alle bloemschikworkshops geldt: aanmelden (verplicht) en vooruit betalen.(s.v.p. vermelden: wel of geen lid en een telefoonnummer) bij Liesbeth Verster tel: 070-323 35 06 of

liesbeth.verster@ziggo.nl.

Graag aanmelden en betalen onder dezelfde naam. Betaling moet uiterlijk 10 dagen voor de les op de ING betaalrekening staan van KMTP Den Haag, NL42 INGB 0003 4283 11 o.v.v. de betreffende workshop.

Dinsdagavond 13 november gaan we een Herfstboeket maken onder leiding van Ingeborg Kemperman, Meesterbinder en docent Wellant College te Rijnsburg. We vragen u om een mesje, draadtang en snoeischaar mee te nemen en gedroogde herfstbladeren( gewoon rapen van de grond, bijv minstens 10x groot eikenblad, plataanblad o.i.d heb je kleiner blad dan meer). We maken zelf een frame waar we een boeket in gaan maken, Natuurlijk in herfstkleuren en met herfstmaterialen.

Aanvang 20.00 uur in de kantine van de Stadskwekerij, Kwekerijweg 8a.

De kosten zijn voor leden € 22,50 en niet leden € 27,50.

Aanmelden o.v.v. herfst.

Kerstschikking

Zaterdagmiddag 15 december , 14.00 uur gaan we in de kantine van de Stadskwekerij een Kerst ”tafelschikking” maken onder leiding van Ingeborg Kemperman. We gebruiken echt Kerstgroen en andere natuurlijke materialen, maar ook geurende zoals kaneel en steranijs.

Er zal een keuze zijn in wat u gaat maken, niet iedereen vindt hetzelfde mooi.

Neem een mesje, een draadtang en een snoeischaar mee, u hoeft nu geen ondergrond mee te nemen. De kosten zijn voor leden € 27,50 en niet leden € 35,00. Aanmelden o.v.v. Kerst

Er vindt geen verloting plaats, wel na afloop een hapje en een drankje!

 

Kijk ook op de website www.denhaag.groei.nl en meld u daar aan voor de nieuwsbrief..


 

AFDELING LEIDSCHENDAM

Secr: Joh. Poststraat 24, 2264 DC, tel. 070 327 31 68, b.g.g. 070 - . 327 89 59. Ledenadm: Frekeweg 118, 2263 KB, Leidschendam, tel. 070 327 26 26

website: http://leidschendam.groei.nl


LEDENAVOND

Feestelijke avond bij Groei & Bloei met o.a. Tuinen van Normandië.

Op maandag 12 november sluit Groei & Bloei het seizoen af met een feestelijke avond voor leden en belangstellenden.

Tijdens deze avond worden de winnaars van de Voortuin/balkonkeuring en de Tuinmetamorfosewedstrijd bekend gemaakt en de prijzen uitgereikt.

Bij de foto’s van de winnende tuinen wordt commentaar en tips gegeven zodat ook anderen inspiratie kunnen opdoen om in de eigen tuin leuke veranderingen aan te brengen.

Na de prijsuitreiking worden twee video’s van Jan Blokland vertoond.

Als eerste vindt de primeur plaats van het vertonen van een korte maar zeer mooie video met als titel “Nederland Tulpenland”. In deze video wordt de Tulp in het zonnetje gezet. Tijdens het genieten van prachtige opnames van de natuurlijke groeiplaatsen en heel veel macro-opnames van tulpen in Nederlandse tuinen met name de Keukenhof, komt u allerlei wetenswaardigheden over de tulp in Nederland te weten.

 

De tweede video heeft als titel “De tuinen en parken van Normandië”.

Met opnames gemaakt tijdens de tuinenreis naar Normandië die dit jaar door een aantal leden van Groei & Bloei in juni is gemaakt, heeft Jan een uitgebreide video in elkaar gezet. Tijdens deze reis zijn een aantal prachtige tuinen en parken bezocht zoals onder andere Abbaye de Valloires in Argoules, Jardin Plume in Auzouville-sus-Ry, Les Bois de Moutiers in Varengeville-sur-Mer en Jardins du Mont des Récollets in Cassel.

Met een bezoek aan de historische stad Arras en een rondleiding door het bijzondere landhuis van Le Bois de Moutiers is het een zeer geslaagde en afwisselende reis geworden. Met filmfragmenten en foto’s, waaronder veel macro-opnames, worden de tuinen, parken, planten en bloemen in beeld gebracht en krijgt u een indruk van de oude binnenstad van Arras.

De avond wordt georganiseerd in onze nieuwe locatie: Het Heuvelhonk, Burgemeester Sweenslaan 6, 2262 EB, Leidschendam. Aanvang 20.00 uur. Toegang is gratis. De avond wordt afgesloten met een loterij, waarbij mooie aan de tuin gerelateerde prijzen te winnen zijn.

 

BLOEMSCHIKKEN

1. Op zaterdagochtend 15 december (aanvang 10.00 uur) kunt u een sfeervol kerststuk maken in het gezellige atelier van Lydia Schinkelshoek bij boerderij Oranjestein, Veenweg 204, Den Haag Leidschenveen. Het is nu nog niet precies bekend hoe het stuk er dit jaar gaat uitzien, maar Lydia, docent bloemschikken, heeft de gave om iedereen met een fantastisch werkstuk naar huis te laten gaan. Elk jaar verzint zij weer iets aparts. Ze gaat voor natuurlijke materialen en de basis kan meestal nogmaals worden gebruikt, door wat verse bloemen toe te voegen.

De kosten zijn € 25 voor leden van Groei en Bloei en € 27,50 voor introducés. U kunt inschrijven tot 10 december.

 

Op woensdagavond 19 december zal er traditiegetrouw weer een Kerstworkshop worden gegeven in het Wellant College, Westvlietweg 42 , Den Haag (aanvang 20.00 uur). Ook Theo Selhorst, docent aan het Wellant College, heeft laten weten nu nog niet zeker te zijn wat het thema voor deze Kerst wordt. We laten ons verrassen, we weten dat het altijd een super gezellige avond wordt en dat ieder met een prachtig stuk naar huis gaat.

De kosten voor deze workshop:

€ 30 voor leden van Groei en Bloei en € 35 voor introducés. U kunt inschrijven tot 14 december.

 

Voor beide workshops geldt: meldt u snel aan, want vol is vol.

U kunt zich aanmelden bij Bep Beerbaum, h.j.beerbaum@ziggo.nl of

telefoon.: 070-3866597

Na de aanmelding leest u in een bevestigingsemail, hoe u uw betaling kunt regelen.


 

Wilt u het groenbericht liever digitaal dan per post ontvangen?

Spaar papier en portokosten en meld u aan bij

 info@denhaag.groei.nl

 

AFDELING RIJSWIJK

Secretariaat: Prunuskade 29 2282 DX Rijswijk. tel:070-3901357 email: info@rijswijk.groei.nl


 

De afdeling Rijswijk heeft in deze maanden geen activiteiten.

Wij wensen onze leden fijne feestdagen.

AFDELING WASSENAAR

Secretariaat en Ledenadministratie: Joh. De Wittstraat 20 2242 LB Wassenaar tel. . 0651005946 wwestgeest8@gmail.com website: wassenaar.groei.nl


Workshop wintermand maken.

Op zaterdag 17 november is Groei&Bloei vanaf 10.30 uur te gast bij kwekerij De Bosrand, Rijksstraatweg 361B te Wassenaar.

We starten in het restaurant alwaar ons bestuur u een kopje koffie aanbiedt.

In de pakloods van de afd. groothandel staat alles klaar voor het maken van de wintermand. Zelf kunt u een keuze maken uit een groot assortiment manden en planten zoals kerstroos, cyclaam, heide, vele soorten besdragende planten en ook siergrassen. Verder is er een uitgebreid aanbod van bloembollen: hyacinten, tulpen en narcissen en de kleinere bolgewassen zoals: crocussen, sneeuwklokjes en winteraconieten.

Deelname voor Groei&Bloei-leden is gratis. Introducés betalen € 2.-

Gaarne tevoren aanmelden bij een van de onderstaande bestuursleden.

 

Kerstversieringen maken.

Op zaterdag 15 december biedt Groei&Bloei aan haar leden en aan belangstellenden weer de gelegenheid voor het maken van kerstversieringen. Hiervoor richten wij een stand in op het plein aan de Hogendorpstraat. Zoals gebruikelijk is het kerstgroen gratis en zijn de overige benodigdheden zoals bakjes, steekschuim, hyacinten, plantjes en verdere versieringen tegen kostprijs verkrijgbaar. Voor kinderen is er een speciaal tarief.

Vergeet niet om een snoeischaar mee te brengen.

Gestart wordt om 11.00 uur en we sluiten om ca. 15.30 uur.

 

Informatie over alle activiteiten: Wim Westgeest, tel. 06 51005946 en email: wwestgeest8@gmail.com en Ber Hubben, tel. 070 5117660, email: beringe@casema.nl

 

meer

 

 

 

15
Jan
Vergeten smaakmakers en paradijskorrels (Blik op de Tuin - 884)
10
Jan
VAN VERVAL TOT HOTEL