Activiteiten & Actueel

Groenbericht mei - juni totaal

61e jaargang nr. 3 – mei/juni 2019

afz. Groot Hertoginnelaan 11

2517 EA Den Haag

 

                 

 

Het Groenbericht voor de maanden mei en juni 2019

Tweemaandelijks bericht van de afdelingen Delft, Den Haag,

Leidschendam, Rijswijk en Wassenaar

Elk lid van de KMTP/Groei&Bloei kan deelnemen aan alle in

dit bericht opgenomen activiteiten.

 

Agenda voor de maanden mei en juni 2019

Wo.   1-5 Hyacintenwandeling Zuidwijk                          afd. Wassenaar

Do. 16-5  Bezoek Gardenista                                        afd. Den Haag

Za. 18-5  Bezoek Gardenista                                        afd. Delft

Za. 18-5  Groenochtend – zomer/najaarsbloei in de tuin afd. Den Haag

Di.  21-5  Zomerschikking met frame                             afd. Den Haag

Za. 26-5  Delftse Hortusdag                                         afd. Delft

Do. 6-6    Duinenwandeling Meijendel                            afd. Wassenaar

Za. 8-6    Tegel eruit, plant erin                                      afd. Leidschendam

Za. 8-6    Plantjesdag                                                   afd. Leidschendam

Za. 15-6  Opentuinendag Den Hoorn                             afd. Delft

Za. 15-6  Groenochtend – de levende tuin                     afd. Den Haag

Za. 15-6  Opentuinendag Park Leeuwenberg                  afd. Leidschendam

Za. 22-6  Busexcursie Flevoland                                   afd. Leidschendam

24 t/m 28-6  Tuinenreis Hertfordshire                             afd. Den Haag

Do. 4-7    Zomeravondfietsen                                        afd. Delft

Za. 11-7  Dag van de Roos – Westbroekpark                 afd. Den Haag

 

Let op: Het volgende Groenbericht verschijnt rond 1 juli 2019.

Geen bericht ontvangen? Meld dit aan Liesbeth Hazekamp, tel. 070-3654445

email: info@denhaag.groei.nl.

AFDELING DELFT en omstreken

Website: http://delft.groei.nl Informatie: info@delft.groei.nl


Aanmelding activiteiten

De aanmelding voor uw activiteit is definitief in volgorde van betaling. Annuleren kan tot 7 dagen voor de activiteit. Het geld wordt teruggestort minus € 2.50 administratiekosten.

Busexcursie Gardenista

Zaterdag 18 mei : 9 – 18 uur

Kasteel Ophemert in de Betuwe is het decor van het Groei & Bloei Tuinevenement Gardenista, een nieuw initiatief dat je niet mag missen. Er zijn o.a. showtuinen, kwekers met bijzondere planten, verkoop van allerhande tuinproducten en natuurlijk is er aandacht voor duurzaamheid. Op internet en in ons blad kunt u er meer informatie over vinden.

Voor het vervoer maken we gebruik van de Sponsorbus. Op de heen- en terugweg is hierin de gelegenheid om iets te gebruiken, dat aan het eind van de dag wordt afgerekend.

In Ophemert kan iedereen op eigen gelegenheid Gardenista bezoeken. De bus biedt ruimte aan 30 personen, dus geef u snel op!

Vertrekpunt : Parkeerplaats AH, Gouden Rijdersplein 15, 2625 EX Delfgauw

Kosten: leden € 20,- , niet-leden € 25.-voor vervoer en toegang Gardenista

Overmaken vóór 13 mei 2019 op ons rekeningnummer: NL88 INGB 0004215220 t.n.v. Groei&Bloei/KMTP afd. Delft te Delft o.v.v. Gardenista.

Vergeet daarbij niet uw naam en telefoonnummer te vermelden! Uw deelname is definitief als de deelnamekosten zijn ontvangen.

Zondag 26 mei : Delftse Hortusdag.

Van 10.00 - 17.00 uur in de Botanische Tuin TU Delft Poortlandplein 6,  2628 BM Delft. www.tudelft.nl/botanische-tuin

Thema: Beter met Planten,

eerste dag van de zomertentoonstelling.

Wat is er zoal te doen?

-voor het eerst ook een Botanische Kunst Markt;

- een theetuin;

- verkoop van exotische planten;

- verschillende natuur-en milieu organisaties presenteren hun activiteiten;

- een roofvogelshow;

- een professionele mandenvlechter maakt en verkoopt prachtige producten;

- homemade fruitsappen en granola ,uit Midden-Delfland;

- rondleidingen achter de schermen;

- bedreigde planten/ rode lijstplanten;

- diverse activiteiten voor kinderen;

- Groei & Bloei is er met activiteiten met bloemen, voor kinderen en volwassenen.

Kortom voor elk wat wils in een mooie omgeving.

Toegang : volw. € 6,- ,5-14 jaar € 3,-.

Gratis: kinderen t/m 4 jr., MJK, Vrienden Delftse Bot. Tuin, Delft- en R'dam pas.

Open Tuinendag in Den Hoorn

Zaterdag 15 juni:10 – 17 uur

In de Nationale Tuinweek organiseert G&B Delft ook dit jaar weer een Open Tuinendag. Als locatie is gekozen voor Den Hoorn, dat immers ook onder onze afdeling valt. Het dorp is heel erg gegroeid de laatste jaren. Tuinliefhebbers kunnen daar op ontdekkingstocht gaan en verrassende tuinen bezoeken in het oude dorp langs de Lookwatering en de Dijkhoornseweg, maar ook in de nieuwere wijken. De G&B kraam staat die dag op de markt van het Julianaplein in Den Hoorn. Hier kunt u de plattegrond kopen waarop de Open Tuinen en meer bijzonderheden vermeld staan. Bij o.a. Groenrijk het Haantje en het Stadskoffiehuis is deze ook te koop van 9 - 14 juni. Meer voorverkoopadressen vindt u op onze website delft.groei.nl. De plattegrond dient als toegangsbewijs voor de tuinen en kost € 2,- voor G&B leden en € 5,- voor niet-leden.

Om deze dag tot een succes te maken zijn we nog op zoek naar meer vrijwilligers, die het leuk vinden om een hele of halve dag te assisteren. Neem voor aanmelden en/of meer informatie contact op via opentuinendagdelft@gmail.com

Voor in de agenda:

Donderdag 4 juli 19 uur: Zomeravondfietsen

Startpunt: Parkeerplaats Schuijlenburchstraat, 2614 CB Delft.

Voor meer informatie over de activiteiten kijk op onze website: http://delft.groei.nl. Meld U dan daar graag aan voor de nieuwsbrief. Als U uw e-mailadres recent heeft veranderd graag opnieuw aanmelden.


 

AFDELING DEN HAAG

Secretariaat en Ledenadministratie: Groot Hertoginnelaan11 2517 EA 070-365 44 45 email: info@denhaag.groei.nl website: www.denhaag.groei.nl


Groen & Doen bij Groei&Bloei

1. Groenochtenden

Zaterdag 18 mei en zaterdag 15 juni is er weer de maandelijkse plantenruilbeurs op de Stadskwekerij, Kwekerijweg 8a (toegang via de Badhuisweg) open van 9.45-12.00 uur. Graag de planten voor 10.30 uur binnenbrengen en liefst de naam en de kleur erbij.

Afgelopen maanden hebben veel mensen zaden uit onze collectie meegenomen. Wij stellen het erg op prijs van u te horen hoe de zaden opgekomen zijn en als u teveel plantjes hebt, dan houden wij ons aanbevolen op de ruilbeurs! Denkt u eraan de plantjes die u over heeft, opgepot mee te nemen, anderen zijn er blij mee en de kans van overleven is veel groter! Wilt u ook zaad voor ons verzamelen! Inl. Liesbeth Verster, tel 070-323 35 06, e-mail: liesbeth.verster@ziggo.nl.

Op zaterdag 18 mei om 10.45 uur besteden we aandacht aan “Planten met zomer en najaarsbloemen”. Vaak heb je dat aan het einde van het voorjaar de tuin minder wordt, van de 1 jarigen is het mooie eraf terwijl we nog de zomer en het najaar voor de boeg hebben, mei is een prima maand om in een tuincentrum te gaan snuffelen en planten te kopen die de kleur kunnen gaan geven. Wacht niet tot na de vakantie dan is de keuze beperkt. Weet u niet wat geschikt zou zijn? Kom dan luisteren naar wat Herman Poelsma aan kan bevelen.

Zaterdag 15 juni zal in het teken staan van de Nationale tuinweek. Het onderwerp dit jaar is de levende tuin waar wij om 10.45 uur aandacht aan gaan besteden. Wat is nu de levende tuin? Zijn dat de insecten, de vogels, het water of de planten in de tuin. Zeker in deze tijd waarin het weer verandert en de temperatuur stijgt is groen erg belangrijk.

De bijen populatie neemt af, er zijn minder vlinders en zelfs een aantal vogels zijn niet of nauwelijks meer te vinden. Herman Poelsma gaat met u kijken hoe wij in het klein onze bijdrage kunnen leveren aan die levende tuin en daarbij misschien soorten helpen die het nu moeilijk hebben.

2. Bloemschikken

Op dinsdagavond 21 mei (20.00 uur ) is er weer een bloemschikavond, ditmaal o.l.v. meesterbinder Ingeborg Kemperman, die ook de kerstmiddag verzorgde.

We gaan een “vroege zomer schaalschikking maken met frame”. Het wordt een kleurrijk stuk. Neem een schaal mee met een doorsnede van 30 cm en een diepte van minstens 5 cm. We gebruiken rustic wire om een frame te maken. Heb je buigzame takken of ranken? Graag meenemen.

Aanmelden en betalen graag 10 dagen van tevoren! De kosten zijn € 20,00 voor leden en € 25,00 voor niet-leden.

Aanmelden bij Liesbeth Verster:

tel 323 35 06, of e-mail:

liesbeth.verster@ziggo.nl

Betalingen vooraf op betaalrekening NL41INGB0003428311 t.n.v. KMTP afd. Den Haag o.v.v. zomer . Neem zelf een mes en schaar mee en een draadtang. De avond wordt gehouden in de kantine van de Stadskwekerij, Kwekerijweg 8a. aanvang 20.00 uur.

Dag van de Roos verplaatst!

In ons jaarprogramma staat voor de maand juli de aankondiging van de Dag van de Roos in het Rosarium van het Westbroekpark.

Dit jaar zijn de traditionele keuringsdag van de rozen en de Dag van de Roos samengevoegd en verplaatst naar zaterdag 13 juli.

Meer informatie in het volgende groenbericht.

Struinen in Haagse Tuinen

Dit jaar is het weer zover: op zaterdag 22 en zondag 23 juni wordt het opentuinenweekend Struinen in Haagse Tuinen gehouden! Dit is dé gelegenheid om bijzondere privétuinen in Den Haag te bezoeken. Het is verrassend hoeveel tuinen met verborgen hoekjes midden in de stad te vinden zijn, vol met bloeiende borders en inspirerende gezellige plekjes die normaal gesloten zijn voor het publiek.

De deelnemende tuinen zijn zaterdag 22 en zondag 23 juni tussen 11.00 en 17.00 geopend. De routeboekjes (€ 4,- p.p.) met alle tuinen zijn tevens het toegangsbewijs, de verkoopadressen worden ruim van tevoren bekendgemaakt via de website www.struineninhaagsetuinen.nl. Vanaf 24 mei start de verkoop.

Meer informatie vindt u op de website.

EXCURSIES

Van 15 t/m 19 mei vindt op het landgoed van Kasteel Ophemert de eerste editie plaats van Gardenista. Vijf dagen Chelsea Flower Show, maar dan op z’n Nederlands, georganiseerd door KMTP / Groei&Bloei. Het is de eerste editie van een nieuw jaarlijkse buitenevent waar je alles kunt vinden omtrent groen en groenbeleving. Daar willen wij als afdeling van Groei&Bloei bij zijn. Samen met de afdeling Zoetermeer organiseren wij op donderdag 16 mei een bustocht.

We vertrekken om 9.00 uur en we verwachten om 18.00 uur weer terug te zijn.

Het vertrek voor Den Haag is ALLEEN vanaf het Centraal Station bij de halte van de internationale bussen op de Schedeldoekshaven (deze straat loopt naast en evenwijdig aan het hoger gelegen Prins Bernhardviaduct).

De kosten zijn € 45,- voor leden en

€ 55.voor niet-leden. Dit is incl. entree, koffie/thee, lunch en fooi voor de buschauffeur. U kunt het bedrag overmaken op de ING rekening NL42INGB 0003 428311 t.n.v. KMPT afd. Den Haag o.v.v. Gardenista.

Aanmelden t/m 1 mei bij Sara de Cock tel. 070 3281478/mail senp.decock@planet.nl. of bij Ria Smits tel. 070-3683966/ mail: hmsmitsdebruin@hotmail.com. Hierbij graag uw adres en telefoonnummer vermelden en of u wel of geen lid bent. Alleen op 16 mei zijn de mobiele nummers 06-41772136 (Anneke Nieuwenhuis) en 06-12518021 (Liesbeth Hazekamp) bereikbaar. De excursie gaat door bij een minimum deelname van 25 personen. Uw betaling, nadat u zich hebt aangemeld, geeft recht op deelname. Bij niet doorgaan van de excursie krijgt u hiervan uiterlijk 8 dagen voor het vertrek bericht en wordt het hele bedrag teruggestort.

Indien u zelf de excursie annuleert tot 8 dagen voor vertrek ontvangt u uw geld terug onder aftrek van € 12,50 administratiekosten maar bij annulering binnen 8 dagen voor vertrek vindt geen terugbetaling plaats.

2. Vijfdaagse Tuinenreis naar Hertfordshire in midden-Engeland.

Van maandag 24 tot en met vrijdag 28 juni organiseren we een reis naar het district Hertfordshire in midden-Engeland. Na enkele teleurstellende ervaringen met de organisatie van Kupers Tuinreizen gaan we dit jaar weer met Garden Tours. Het district Hertfordshire is nieuw in hun programma.

Vertrek maandag 24 juni 11.30 uur uit Den Haag naar Hoek van Holland voor de overtocht per dagboot. We bezoeken iedere dag een drietal tuinen. Vrijdag 28 juni zijn we om 17.15 uur weer terug in Hoek van Holland. Prijs incl. lunches en toegang € 710,-, toeslag voor eenpersoonskamer € 100,-. U kunt bij Anneke Nieuwenhuis nog een flyer aanvragen met alle details: tel. 070-3543433,

email: annekecnd@gmail.com

Kijk ook op de website www.denhaag.groei.nl

Meld u daar aan voor de nieuwsbrief.

.


AFDELING LEIDSCHENDAM e.o.

Secr: Abr. Douglaslaan 131, 2273 GR, Voorburg, tel. 070 3877021.

Ledenadm: Frekeweg 118, 2263 KB, Leidschendam, tel. 070 327 26 26

website: http://leidschendam.groei.nl


Programma Nationale Tuinweek 2019 in Leidschendam-Voorburg.

1. Zaterdag 8 juni “Tegel eruit plant erin”, van 13.00 tot 16.30 uur.

Op zaterdag 8 juni gaat de Groei & Bloei Nationale Tuinweek 2019 van start met de actie: “Tegel eruit plant erin”.

U kunt tussen 13.00 en 16.30 uur een tegel (één tegel per persoon) inruilen voor 2 planten bij: Stadstuin Rusthout, Noordsingel 3 Leidschendam (tegenover winkelcentrum Leidsenhage).

In een stenentuin kan hemelwater onvoldoende in de aarde worden opgenomen en verdwijnt via het riool. Met als gevolg een verlaging van het grondwaterpeil, wat slecht is voor onze beplanting. Bij felle regenbuien wordt de wateropvang overbelast. Bij heet weer is er dan onvoldoende water om te verdampen en vindt geen verkoeling plaats, waardoor hittestress kan ontstaan. Hier en daar een tegel uit de bestrating vervangen voor een paar planten helpt deze problemen te verminderen.

2. Zaterdag 8 juni “Plantjesdag” van 13.00 tot 16.30 uur.

Ook op zaterdag 8 juni organiseert Groei & Bloei afd. Leidschendam i.s.m. de Stichting Vrienden van Rusthout een Plantjesdag voor kinderen en volwassenen. Groei & Bloei zorgt voor plantpotjes, potgrond en een partij kruidenplanten. Je mag zelf een paar kruidenplantjes uitzoeken en in een potje komen planten. Door deze plantjes thuis goed te verzorgen zullen ze binnen enkele maanden opgroeien tot volgroeide exemplaren, waarvan je kunt oogsten en de maaltijden heerlijk mee op smaak kan brengen of een gezond kopje thee kan zetten.

Locatie: Stadstuin Rusthout Noordsingel 3. Deelname is gratis (Tip: Neem een tasje mee om de plantjes te vervoeren).

3. Zaterdag 15 juni. Opentuinendag.

De Nationale Tuinweek van Groei & Bloei wordt in Leidschendam-Voorburg op zaterdag 15 juni van 10.00 tot 16.00 uur afgesloten met de traditionele opentuinendag. Dit jaar stellen een aantal tuinliefhebbers in de wijk Park Leeuwenberg hun tuin open voor belangstellenden. U kunt kennis maken met een aantal totaal verschillende tuininrichtingen. De tuinen liggen op korte afstand van elkaar, dus maak er een gezellige wandeling of fietstocht van. Een lijst met de adressen van de deelnemende tuinen, compleet met routebeschrijving, ligt vanaf 10.00 uur klaar in de tuin van Lex en Tine van Riessen, Park Leeuwenberglaan 20, Leidschendam.

4. Gehele jaar tot 21 september “Tuinmetamorfosewedstrijd”.

Ook dit jaar organiseert Groei & Bloei een Tuinmetamorfosewedstrijd, waarbij  mooie prijzen te winnen zijn Natuurlijk kunt u gewoon op 8 juni een tegel inleveren bij de Stadstuin Rusthout en daar 2 leuke planten voor terug krijgen. Maar het zou nog veel mooier zijn als u een stapje verder gaat en een werkelijke metamorfose in uw tuin of op uw balkon teweeg kunt brengen, door een dicht geplaveid deel om te toveren tot een ware groene oase. U dient daarmee meerdere doelen: een beter leefklimaat voor u zelf maar ook voor de dieren in de tuin, een betere afwatering van hemelwater, en niet in de minste plaats, een kleurrijker uitzicht voor uzelf.

Wat moet u doen om een kans te maken op een van de aantrekkelijke prijzen? Maak een foto vóór en een foto ná de tuinmetamorfose. Tip: Kies daarvoor de meest optimale groei-en bloeimomenten in uw tuin, liefst met licht bewolkt weer. Stuur uw beide foto’s vóór 21 september as. naar: info@leidschendam.groei.nl.

Een deskundige en onafhankelijke jury zal de inzendingen beoordelen. Op een feestelijke bijeenkomst in het najaar zal de uitslag bekend worden gemaakt. De datum en locatie wordt later bekend gemaakt, Deelnemers ontvangen een uitnodiging.

Heel veel succes toegewenst. We zijn enorm benieuwd naar de resultaten!

EXCURSIES

Tuinieren in Flevoland

Busexcursie zaterdag 22 juni 2019

Met deze busreis bezoeken we vier unieke tuinen verborgen in het weidse landschap  van Flevoland (Noordoostpolder).

We verzamelen om 8.15 uur voor het Fletcher hotel en vertrekken uiterlijk om 8.30 uur vanaf het parkeerterrein in Leidsenhage.
Om 10.00 uur komen we aan bij de tuinen van Lipke Schat, waar voor ons een kopje koffie en iets lekkers erbij klaarstaat. Deze tuin is een kleurrijke, harmonieuze tuin met verrassende ideeën en weidse vergezichten.

Daarna gaan we naar de Goldhoorrn Gardens, een verrassende Engelse tuin van maar liefst 4000 m2. De tuin wordt gekenmerkt door de afgestemde kleurencombinaties en variaties in bloem- en bladvorm. In deze tuin is een Engelse landleven winkel aanwezig. Tevens genieten we hier van een uitgebreide lunch.

Inmiddels is het tijd om naar De Pegasushof te gaan. De structuur van deze tuin is bepaald door strakke lijnen met taxus- en buxushagen en prachtige vijvers. Hier kunt u genieten van een kopje thee of koffie.

Als afsluiter bezoeken we de Stekkentuin. Deze boerderijtuin heeft een grote collectie Helleborussen, Hosta’s, Hydrangea’s en Pulmonaria’s. Op het erf staan stekken uit eigen tuin, waar plantenliefhebbers mogen rondstruinen en eventueel een stek (uit de volle grond) mogen kopen. In de stekkentuin wordt ons nog een frisdrank of wijntje met een nootje aangeboden

Om ongeveer 17.00 uur vertrekken we weer huiswaarts zodat we rond 18.30 uur weer thuis zijn.

De kosten voor deze dag bedragen

€ 54,50 voor leden en € 64,50 voor niet-leden. Deze prijs is inclusief entree tuinen, vervoer, koffie/thee, frisdrank, lunch en fooi voor de chauffeur. Het bedrag kunt u overmaken op bankrekening NL62 INGB 0005829380 t.n.v. A.T. Olsthoorn te Voorburg.

U kunt zich aanmelden per e-mail: olsthoorn.anneke@gmail.com.

Uw aanmelding is definitief zodra de overschrijving van de kosten is ontvangen.

Voor verdere inlichtingen kunt u bellen naar 070-3877638 (na 19.00 uur).

 


AFDELING RIJSWIJK

Secretariaat: Prunuskade 29 2282 DX Rijswijk. tel:070-3901357 email: info@rijswijk.groei.nl


Van de afdeling Rijswijk is dit keer geen aankondiging van activiteiten binnengekomen.


AFDELING WASSENAAR

Secretariaat en Ledenadministratie: Joh. De Wittstraat 20 2242 LB Wassenaar tel. . 0651005946 wwestgeest8@gmail.com website: wassenaar.groei.nl


Hyacintenwandeling in het bos van Landgoed Zuidwijk.

Zoals al aangekondigd in het vorige Groenbericht zijn we op woensdag 1 mei welkom op het Landgoed Zuidwijk, Rijksstraatweg 247. Zuidwijk ligt langs de oostelijke Parallelweg, ca. 500 meter voorbij Tuincentrum de Bosrand. U kunt parkeren in de berm voor het landgoed.

Voor deelname graag aanmelden bij een van onderstaande bestuursleden.

Tijdens een oriënterend bezoek aan Zuidwijk, kwam een probleem naar voren t.a.v. de waterkwaliteit die in de zomer vermindert door de explosieve groei van de krooslaag op het water en het probleem om deze te verwijderen. Hierop heeft ons bestuur aangeboden om onder haar leden de belangstelling te peilen om mee te werken aan een oplossing voor dit probleem in de vorm van adviezen, aanbieding van hulpmiddelen of persoonlijke inzet op een nader af te spreken datum.

Wij zien uw reacties met belangstelling tegemoet.

Duinwandeling Meijendel.

Op donderdag 6 juni zijn leden en belangstellenden welkom bij deze natuurwandeling, o.l.v. bioloog Kees Pinster, door een van de beperkt toegankelijke duingebieden van Kijfhoek en Bierlap.

Deze terreinen maken deel uit van een keten van valleien met natuurlijk aandoende infiltratieplassen.
Er is een grote rijkdom aan vogels zoals de geoorde fuut, bruine kiekendief, waterral, groene specht, blauwborst, roodborsttapuit en wielewaal; de amfibieen: zandhagedis, rugstreeppad en kamsalamander: vele soorten vlinders waaronder de kleine parelmoervlinder en een rijk assortiment aan planten en struiken.

Grazende runderen en paarden en ook reeën gaan de vergrassing en verstruiking tegen. Het gebied wordt beheerd door Dunea.

We verzamelen op het parkeerterrein naast het restaurant Meijendel om 10.00 uur

Duur van de wandeling ca. 2 uur

Kosten deelname: gratis voor leden en € 2.00 voor niet leden.

Informatie: Ber Hubben, tel. 070 5117660 en email: beringe@casema.nl

Wim Westgeest, tel. 06 51005946 en email: wwestgeest8@gmail.com

 

 

 

 

meer

 

 

 

18
May
Het kant van de kant…
16
May
Zaaien negentien vier zaailingen