Activiteiten & Actueel

Groenbericht mei - juni afd. Den Haag

AFDELING DEN HAAG

Secretariaat en Ledenadministratie: Groot Hertoginnelaan11 2517 EA 070-365 44 45 email: info@denhaag.groei.nl website: www.denhaag.groei.nl

Groen & Doen bij Groei&Bloei

1. Groenochtenden

Zaterdag 18 mei en zaterdag 15 juni is er weer de maandelijkse plantenruilbeurs op de Stadskwekerij, Kwekerijweg 8a (toegang via de Badhuisweg) open van 9.45-12.00 uur. Graag de planten voor 10.30 uur binnenbrengen en liefst de naam en de kleur erbij.

Afgelopen maanden hebben veel mensen zaden uit onze collectie meegenomen. Wij stellen het erg op prijs van u te horen hoe de zaden opgekomen zijn en als u teveel plantjes hebt, dan houden wij ons aanbevolen op de ruilbeurs! Denkt u eraan de plantjes die u over heeft, opgepot mee te nemen, anderen zijn er blij mee en de kans van overleven is veel groter! Wilt u ook zaad voor ons verzamelen! Inl. Liesbeth Verster, tel 070-323 35 06, e-mail: liesbeth.verster@ziggo.nl.

Op zaterdag 18 mei om 10.45 uur besteden we aandacht aan “Planten met zomer en najaarsbloemen”. Vaak heb je dat aan het einde van het voorjaar de tuin minder wordt, van de 1 jarigen is het mooie eraf terwijl we nog de zomer en het najaar voor de boeg hebben, mei is een prima maand om in een tuincentrum te gaan snuffelen en planten te kopen die de kleur kunnen gaan geven. Wacht niet tot na de vakantie dan is de keuze beperkt. Weet u niet wat geschikt zou zijn? Kom dan luisteren naar wat Herman Poelsma aan kan bevelen.

Zaterdag 15 juni zal in het teken staan van de Nationale tuinweek. Het onderwerp dit jaar is de levende tuin waar wij om 10.45 uur aandacht aan gaan besteden. Wat is nu de levende tuin? Zijn dat de insecten, de vogels, het water of de planten in de tuin. Zeker in deze tijd waarin het weer verandert en de temperatuur stijgt is groen erg belangrijk.

De bijen populatie neemt af, er zijn minder vlinders en zelfs een aantal vogels zijn niet of nauwelijks meer te vinden. Herman Poelsma gaat met u kijken hoe wij in het klein onze bijdrage kunnen leveren aan die levende tuin en daarbij misschien soorten helpen die het nu moeilijk hebben.

2. Bloemschikken

Op dinsdagavond 21 mei (20.00 uur ) is er weer een bloemschikavond, ditmaal o.l.v. meesterbinder Ingeborg Kemperman, die ook de kerstmiddag verzorgde.

We gaan een “vroege zomer schaalschikking maken met frame”. Het wordt een kleurrijk stuk. Neem een schaal mee met een doorsnede van 30 cm en een diepte van minstens 5 cm. We gebruiken rustic wire om een frame te maken. Heb je buigzame takken of ranken? Graag meenemen.

Aanmelden en betalen graag 10 dagen van tevoren! De kosten zijn € 20,00 voor leden en € 25,00 voor niet-leden.

Aanmelden bij Liesbeth Verster:

tel 323 35 06, of e-mail:

liesbeth.verster@ziggo.nl

Betalingen vooraf op betaalrekening NL41INGB0003428311 t.n.v. KMTP afd. Den Haag o.v.v. zomer . Neem zelf een mes en schaar mee en een draadtang. De avond wordt gehouden in de kantine van de Stadskwekerij, Kwekerijweg 8a. aanvang 20.00 uur.

Dag van de Roos verplaatst!

In ons jaarprogramma staat voor de maand juli de aankondiging van de Dag van de Roos in het Rosarium van het Westbroekpark.

Dit jaar zijn de traditionele keuringsdag van de rozen en de Dag van de Roos samengevoegd en verplaatst naar zaterdag 13 juli.

Meer informatie in het volgende groenbericht.

Struinen in Haagse Tuinen

Dit jaar is het weer zover: op zaterdag 22 en zondag 23 juni wordt het opentuinenweekend Struinen in Haagse Tuinen gehouden! Dit is dé gelegenheid om bijzondere privétuinen in Den Haag te bezoeken. Het is verrassend hoeveel tuinen met verborgen hoekjes midden in de stad te vinden zijn, vol met bloeiende borders en inspirerende gezellige plekjes die normaal gesloten zijn voor het publiek.

De deelnemende tuinen zijn zaterdag 22 en zondag 23 juni tussen 11.00 en 17.00 geopend. De routeboekjes (€ 4,- p.p.) met alle tuinen zijn tevens het toegangsbewijs, de verkoopadressen worden ruim van tevoren bekendgemaakt via de website www.struineninhaagsetuinen.nl. Vanaf 24 mei start de verkoop.

Meer informatie vindt u op de website.

EXCURSIES

Van 15 t/m 19 mei vindt op het landgoed van Kasteel Ophemert de eerste editie plaats van Gardenista. Vijf dagen Chelsea Flower Show, maar dan op z’n Nederlands, georganiseerd door KMTP / Groei&Bloei. Het is de eerste editie van een nieuw jaarlijkse buitenevent waar je alles kunt vinden omtrent groen en groenbeleving. Daar willen wij als afdeling van Groei&Bloei bij zijn. Samen met de afdeling Zoetermeer organiseren wij op donderdag 16 mei een bustocht.

We vertrekken om 9.00 uur en we verwachten om 18.00 uur weer terug te zijn.

Het vertrek voor Den Haag is ALLEEN vanaf het Centraal Station bij de halte van de internationale bussen op de Schedeldoekshaven (deze straat loopt naast en evenwijdig aan het hoger gelegen Prins Bernhardviaduct).

De kosten zijn € 45,- voor leden en € 55.voor niet-leden. Dit is incl. entree, koffie/thee, lunch en fooi voor de buschauffeur. U kunt het bedrag overmaken op de ING rekening NL42INGB 0003 428311 t.n.v. KMPT afd. Den Haag o.v.v. Gardenista.

Aanmelden t/m 1 mei bij Sara de Cock tel. 070 3281478/mail senp.decock@planet.nl. of bij Ria Smits tel. 070-3683966/ mail: hmsmitsdebruin@hotmail.com. Hierbij graag uw adres en telefoonnummer vermelden en of u wel of geen lid bent. Alleen op 16 mei zijn de mobiele nummers 06-41772136 (Anneke Nieuwenhuis) en 06-12518021 (Liesbeth Hazekamp) bereikbaar. De excursie gaat door bij een minimum deelname van 25 personen. Uw betaling, nadat u zich hebt aangemeld, geeft recht op deelname. Bij niet doorgaan van de excursie krijgt u hiervan uiterlijk 8 dagen voor het vertrek bericht en wordt het hele bedrag teruggestort.

Indien u zelf de excursie annuleert tot 8 dagen voor vertrek ontvangt u uw geld terug onder aftrek van € 12,50 administratiekosten maar bij annulering binnen 8 dagen voor vertrek vindt geen terugbetaling plaats.

2. Vijfdaagse Tuinenreis naar Hertfordshire in midden-Engeland.

Van maandag 24 tot en met vrijdag 28 juni organiseren we een reis naar het district Hertfordshire in midden-Engeland. Na enkele teleurstellende ervaringen met de organisatie van Kupers Tuinreizen gaan we dit jaar weer met Garden Tours. Het district Hertfordshire is nieuw in hun programma.

Vertrek maandag 24 juni 11.30 uur uit Den Haag naar Hoek van Holland voor de overtocht per dagboot. We bezoeken iedere dag een drietal tuinen. Vrijdag 28 juni zijn we om 17.15 uur weer terug in Hoek van Holland. Prijs incl. lunches en toegang € 710,-, toeslag voor eenpersoonskamer € 100,-. U kunt bij Anneke Nieuwenhuis nog een flyer aanvragen met alle details: tel. 070-3543433,

email: annekecnd@gmail.com

Kijk ook op de website www.denhaag.groei.nl

Meld u daar aan voor de nieuwsbrief.

.

meer

 

 

 

18
May
Het kant van de kant…
16
May
Zaaien negentien vier zaailingen