Den Haag
bekijk online
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief juli 2020 afd. Den Haag

Tuinfoto van Loes Beuk

“In mijn moestuin staan momenteel veel papavers. De zaden zijn alle kanten uitgewaaid. Een heel gezellig geheel. 

Wij 70 + mogen eindelijk wat meer, maar we zijn er helaas nog niet van af. Mijn tuin is een goede vluchtoord.

Loes Beuk”

Tuinfoto van Marieke Vos

Hierbij een foto van de huidige bloemenpracht. We krijgen zoveel leuke complimenten van voorbijgangers, nog meer dan vorig jaar! Veel mensen maken een ommetje en ik denk dat ze meer oog hebben voor wat er in hun eigen buurt te zien is. Bij mij gaat dat net zo. Het is leuk om de opmerkingen van voorbijgangers te horen. Veel zeggen dat het zo'n mooie, natuurlijke bloementuin is. Sommigen stappen zelfs even van de fiets af om te zeggen dat ze zo van de tuin genieten en dat ze er speciaal voor omfietsen! Een mevrouw zei dat zij en haar man het erover eens zijn dat dit 'de mooiste tuin van Den Haag is, maar we hebben geen prijs voor u hoor, sorry". Een groepje voorbijgangers zei: "Kijk eens wat een prachtige oude olijfbomen!" Ik denk dat ze de knoestige oude meidoorns bedoelden die langs het hek staan ;) Andere opmerkingen vind ik ook grappig. Zo vroeg een mevrouw of alle bloemen zo spontaan waren opgekomen of dat ik iets aan de tuin had moeten doen. Daarop weet ik moeilijk antwoord te geven, waar moet je beginnen? Ik heb maar vriendelijk gelachen en iets gemompeld en toen ben ik snel verder gegaan met onkruid wieden.

Al meer dan eens heb ik mensen mijn lijstje met planten voor zon en droge grond gegeven, omdat ze zelf een tuin gaan aanleggen in deze buurt. Zo leuk! We houden de voortuin maar goed zichtbaar vanaf de straat, ik vind het fijn als veel mensen ervan kunnen genieten. En als wij zelf rust willen, gaan we lekker in de besloten achtertuin zitten.

 

Groet,

Marieke Vos

 

 

 

Tuinfoto van een Groei & Bloei lid.

Oproep van AD

Beste tuinliefhebbers,

Zoals jullie wellicht al weten heeft AD Haagsche Courant iedere vrijdag een tuinrubriek. Wie zou hieraan eventueel mee willen werken? Het gaat om een kort telefonisch interview. En er dient een foto van tuin + tuinder te worden aangeleverd.

Ik hoor graag van jullie!

Met vriendelijke groet,

Till Behne, verslaggever AD

06 34918881

t.behne@ad.nl

Interessant artikel over het maaien door de gemeente.

Juist door te maaien ontstaan bloemrijke bermen

 

Het is je vast wel eens opgevallen: je fietst naar de stad en op de terugweg zijn de bloemen op de kade gemaaid. Bezorgde Hagenaars hebben er vragen over. En terecht. Want waarom zou je bloemen maaien? Daar zijn goede redenen voor. Onze groenexperts geven antwoord op de meest belangrijke vragen.

 

“Ik ben een verbaasde bewoner; er wordt veel moeite gedaan om het groen in de stad te behouden en de bijen de ruimte te geven. Nu liep ik net langs het verversingskanaal waar bramenstruiken die vol in bloei staan en vol vruchten zijn zomaar gesnoeid!’, schrijft een bewoner van het Statenkwartier.

 

Een bewoner in de wijk Escamp maakt zich ook zorgen. “De Lozerlaan is weer eens gemaaid? Waarom? Eindelijk stonden er een paar bloemetjes die nu weg zijn voordat het zaad zich heeft kunnen verspreiden. En de Escamplaan ziet er beter uit, daar word ik vrolijk van of gaat daar binnenkort de maaier ook overheen?”

 

Het zijn enkele voorbeelden van e-mails en social mediaberichten die bij de gemeente binnenkomen. Het beheer van onze bermen en weides roept vragen op. Vandaar dat we dieper ingaan op de meest belangrijke vragen met stadsecoloog Martin van den Hoorn en groenbeheerder Albert Zwijnenburg.  

 

Waarom maaien jullie?

 

“We maaien om twee redenen. De eerste reden is dat als we niet maaien er in de berm spontaan struiken en bomen gaan groeien, terwijl we juist insecten en bloemen de ruimte willen geven. Bovendien is het niet veilig voor het verkeer. De tweede reden om te maaien is om voedingstoffen af te voeren. Onder voedselrijke omstandigheden groeien grassen harder dan bloemen en verdringen de grassen de bloemen. In de stad zit heel veel voedsel in de grond. De bermen in onze stad hebben continu te lijden van de aanvoer van voedingsstoffen zoals stikstof van wegverkeer en hondenuitwerpselen. Om bloemen ook in deze voedselrijke bermen de kans te geven om mooi tot bloei te komen, moeten wij als groenbeheerders de bermen voedselarm houden en dus moeten maaien. Het lijkt tegenstrijdig, maar juist door te maaien houden en krijgen we meer bloemen.”

 

Waarom maaien jullie terwijl de bloemen in bloei staan?

 

“Ook dat lijkt tegenstrijdig. Maar maaien is het meest effectief als het gras het meest krachtig is en vol voedingsstoffen zitten. Helaas is dat ook het moment dat de bloemen vol in bloei staan. Willen we bloemrijke bermen houden, dan ontkomen we er niet aan om te maaien als de bloemen bloeien. Op de plekken waar we maar een keer per jaar maaien, neemt het gras de overhand en bloeien er geen bloemen meer. Hoewel bermen er na het beheer kaal uitzien, is het dus juist natuur bevorderend. In het verleden hebben we wel eens de fout gemaakt om zones met orchideeën minder te gaan maaien. Helaas zijn die groeiplaatsen grotendeels verloren gegaan. Door nu extra te maaien proberen we de situatie te herstellen.”

 

Hoe vaak maait de gemeente?

 

“We maaien twee keer per jaar. Vaak in de maanden juni/ juli en dan nog een keer in september/oktober. Maaien we maar een keer, dan verruigen de bermen en verdwijnen de bloemen. Dan ontstaat er een eentonige groene zone met alleen gras en brandnetels.”

 

Waarom wordt gemaaide gras en bloemen weggehaald?

 

“Door het maaisel af te voeren, wordt er ook een deel organische stof en voedsel afgevoerd. Door dit vaak genoeg te doen wordt de berm in de loop van vele jaren minder voedselrijk. We willen juist voedselarme grond hebben, zodat er bloemrijke bermen kunnen ontstaan en dat we ze kunnen behouden. Het inzetten van een klepelmaaier, die het gras alleen kapotslaat en laat liggen, is dan ook niet toegestaan in Den Haag.”

 

Wat betekent het maaien voor de insecten?

 

“Niet alles wordt tegelijkertijd gemaaid. We proberen her en der plukken gras met bloemen, zo’n twintig procent, te laten staan zodat bijen en andere insecten kunnen overleven. We blijven daar de komende jaren mee experimenteren, zodat we het midden kunnen vinden tussen (vaak genoeg maaien) om voldoende bloemrijke bermen te houden en te zorgen dat bijen en vlinders na het maaien voldoende eten houden. Binnenkort komt de gemeente met de Nota Stadsnatuur waarin goede vuistregels staan om met het beheer van bermen en weides (nog) beter rekening te houden met insecten.”

 

Op de hoogte blijven van het Haagse Groen? Ga naar www.hethaagsegroen.nl

 

Zie ook onze website met meer foto's en berichten

Website Groei & Bloei afdeling Den Haag.

www.denhaag.groei.nl