Den Haag

Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde

 

 

Afdeling Den haag

Jaarverslag 2023

Dag van de Roos

Voorwoord bij het jaarverslag 2023

Voor u ligt het jaarverslag van het 149e jaar van onze afdeling. Ondanks onze hoge leeftijd mogen we toch weer terugblikken op een jaar vol activiteiten. Een scala aan activiteiten die mogelijk zijn gemaakt door de inzet van bestuur en vele trouwe leden.

Ter voorbereiding op de Jaarvergadering kijk ik altijd nog even op onze website naar het overzicht van de activiteiten in het voorbije jaar. En naar ons foto archief waarin veel prachtige actie foto’s zijn opgenomen van de afgelopen twaalf maanden.

Een mooier bewijs dat een lidmaatschap van de vereniging Groei & Bloei veel meer is dan een abonnement op een tijdschrift. Voor leden blijft het tijdschrift een prachtig informatie blad dat bij onze groene vereniging hoort.

Zo vindt u op onze website heel veel prachtige foto’s van o.a. onze ledenbijeenkomsten, de maandelijkse groenochtenden op de Stadskwekerij, de jaarlijkse Geraniummarkt op het Lange Voorhout, het bloemschikken in het voor- en najaar, de opmaak van de jaarlijkse bollenmand en de Kerststukjesmiddag in december.

De rubriek Groeninfo wordt sinds dit jaar gebruikt voor Haagse info bij het Tienpuntenplan Klimaatvriendelijk tuinieren van Groei & Bloei.

En heel bijzonder. Na een korte pauze was er afgelopen zomer weer een zeer geslaagde Dag van de Roos in het Rosarium Westbroekpark. Met veel dank aan de dienst Stadsbeheer en alle deelnemers aan deze dag waaronder de rozenkweker en zijn prachtige containerrozen.

Samen met de collega’s van de afdeling Leidschendam, bezochten we afgelopen zomer meerdere prachtige tuinen in Normandië en in het voor- en het najaar reisden we, met een volle bus, af naar respectievelijk Warnsveld, Westbroek en het Zeeuwse Grijpskerke.

Vanuit de landelijke vereniging is besloten te stoppen met de Nationale Groei & Bloei Tuinweek en de aandacht in de komende tijd te richten op de samenwerking met de Tuinen van Appeltuin, het Appeltern Plantenfestijn, en de organisatie van het Groei & Bloei Open Tuinen Weekend.

Passend binnen de nieuwe bestuurscultuur van Groei & Bloei is vanuit de landelijke organisatie dit jaar voor de derde keer een Besturendag georganiseerd waarmee de onderlinge contacten met de afdelingen behouden blijven.

Dat we door het gemeentebestuur van Den Haag niet worden vergeten moge blijken uit de jaarlijkse komst van de burgemeester naar onze Geraniummarkt en dit jaar in het bijzonder door de uitnodiging van onze Beschermheer om aanwezig te zijn bij het Prinses van Oranje Concert in de Koninklijke Schouwburg op de dag van de verjaardag van Prinses Amalia.

Tot slot wil ik, namens het bestuur van de afdeling Den Haag, een ieder hartelijk bedanken voor haar of zijn inzet gedurende het 149e verenigingsjaar. Dankzij onze gezamenlijke inzet kunnen we terugkijken op een wederom succesvol verlopen verenigingsjaar. Alle reden om ook het nieuwe jaar weer met veel vertrouwen tegemoet te zien.

Een jaar waarin we het 150 jarig bestaan gaan vieren van de afdeling Den Haag van de Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde / Groei & Bloei.

Klaas Pors, voorzitter

Ledenbijeenkomsten 2023

In 2023 werd aan de leden het volgende programma van bijeenkomsten aangeboden.

Zaterdag 21 januari

Nieuwjaarsbijeenkomst in combinatie met de Algemene Ledenvergadering.

Een terugblik op het voorbije jaar en een toost op het nieuwe jaar 2023.

Dinsdag 21 februari

Bezoek aan museum het Mauritshuis,

Donderdag 23 maart

Dagexcursie Stinzenplanten

Zaterdag 25 maart

Lenteschikking

Donderdag 27 april

De 54e Nationale Geraniummarkt op het Lange Voorhout.

Dinsdag 16 mei

Bezoek aan De Groene Mient, een Ecologisch bouwproject

19 – 22 juni

Vierdaagse tuinenreis naar Normandië

Zondag 2 juli, Westbroekpark,

Dag van de Roos, publieksevenement in samenwerking met andere Haagse verenigingen op het terrein van natuur en milieu en met ondersteuning van de gemeente Den Haag.

Donderdag 31 augustus

Dagexcursie Walcheren

Zaterdag 21 oktober.

Bollenmand vullen

Zaterdag 18 november

Herfstschikking,

Zondag 17 december

De jaarlijkse Kerstschikking

Groenochtend 20 mei en Hanging baskets

Geraniummarkt 27 april 2023

Jaarverslag 2023 bloemschikken

Voorjaarsschikking:

Devoorjaarsschikking was op zaterdag 25 maart 14.00 uur op de Kwekerijweg 8a, 2597 JK te Den Haag.

De docent was Lise Buijtenhuis, zij heeft vorig jaar met ons een prachtige en originele vaasschikking gemaakt in een pitrieten frame. Deze keer was het thema: 'ga uit je bol'. Het werd een bolvormig stuk met mos en allerlei voorjaarsbloemen in een ronde schaal. Een kleurrijk geheel!

Herfstschikking:

De Herfstschikking was op zaterdag 18 november.

De docent was Elbert Sterk, onze creatieve man uit Houten.

De deelnemers kregen de keuze uit 2 schikkingen nl. een sfeervolle herfstkrans of een mooie herfstguirlande voor op tafel of aan de muur.

De krans was op basis van oasis en de guirlande op basis van touw gemaakt. De krans werd dus gestoken en de guirlande werd rond een touw gewikkeld. Een echt herfststuk!

Kerstschikking:

In de kerstworkshop op zondagmiddag 17 december gingen we aan de slag met een kerstobject voor op tafel. Het kerstobject werd een guirlande, basis was een banaanvormig model van piepschuim, geheel omwikkeld met mos. Deze vorm werd op een standaard gezet en met wikkelen en prikken verwerkten we er lampjes in en diverse soorten balletjes, zodat er een sfeervol geheel ontstond. Uiteraard zaten er Nobilistakken en kerstgroen in, zodat er niet alleen een sfeervol arrangement, maar ook een arrangement met heerlijke kerstgeuren ontstond voor op tafel. Tijdens deze kerstworkshop werden er heerlijke petit fours met koffie/thee geserveerd en de workshop werd afgesloten met een glaasje en een zoutje. Kortom: een sfeervolle en inspirerende middag!

Astrid Démétriadis en Anne Kingma

Jaarverslag praatjes/kleine lezingen en workshops Groenochtenden 2023

21 januari

De Nieuwjaarsbijeenkomst in combinatie met de Algemene Ledenvergadering, waarbij er teruggeblikt werd op het jaar 2022 en een toast werd uitgebracht op 2023. Tevens hebben wij afscheid genomen van Liesbeth Verster die wegens gezondheidsredenen uit het bestuur ging en haar bedankt voor haar jarenlange inzet binnen Groei en Bloei.

Er was gelegenheid om een keuze te maken uit een selectie verse zaden, ingebracht door bezoekers van de Groenochtend in het najaar van 2022.

18 februari

Marian en Herman lieten zien hoe we het beste kunnen zaaien en verspenen en hoe we zelf zaaimatjes kunnen maken. Daarna moesten de deelnemers zelf aan de slag. Iedereen ging met gezaaide en gespeende plantjes en velletje ( of meerdere) zaaimatjes naar huis. De zaadvoorraad was ook aanwezig.

18 maart

Herman gaf een demonstratie rozen snoeien. Daarna mocht iedere deelnemer een ‘kale’ roos uitkiezen (de rozen waren ter beschikking gesteld door het Rosarium Westbroekpark) en zelf met een snoeischaar aan de slag gaan.

Tevens waren de zaden ook weer aanwezig.

15 april

Henk vertelde ons van alles over klim-, lei- en slingerplanten en had er ook een aantal meegenomen om te laten zien hoe het blad eruit ziet, hoe ze klimmen en welke bloemen ze geven.

Helaas was dit de laatste lezing die Henk voor ons gaf, niet lang daarna kregen wij het bericht van overlijden van Henk op 25 mei.

20 mei

Een workshop Hanging Basket maken! Een volgeboekte ochtend, waar Marian ons liet kennismaken met de opbouw van een Hanging Basket. Welke plantjes gebruik je, hoe plant je ze (ook door de gaatjes in de zijkant) en hoe verzorg je de Basket? Iedereen ging met een prachtige mand naar huis.

17 juni

Een verhaal over bodemleven, compost en bemesting gegeven door Herman. Reuze interessant, er waren diverse aanwezigen die daarna een composthoop wilden opstarten.

2 juli

Dag van de Roos in het Rosarium Westbroekpark. Een prachtige zonnige dag, na een nacht met veel wind waardoor veel kramen omver waren geblazen. Het terrein zag er prachtig uit ( overal vazen met bloemen), alle standhouders zorgden ervoor dat de stands er mooi uitzagen en er kwamen veel bezoekers voor de Gouden Roos van Den Haag. Ook waren er rozen te koop via de Rozenvereniging. Groei en Bloei stond er met een kraam met uit te delen plantjes, Marian en een paar andere dames maakten corsages. Tevens was de informatiestand van Groei en Bloei aanwezig.

19 augustus

Paul Halsema gaf een interessante lezing over ziekten en plagen in de tuin en hoe deze te bestrijden op een natuurlijke manier. Veel reacties uit het publiek! Het is duidelijk dat dit onderwerp leeft onder tuin- en balkonbezitters.

16 september

I.v.m. het overlijden van Henk, heeft Ingeborg een verhaal gehouden over: Hoe zorg je voor een slimme en gevarieerde beplanting? Beplanting die sterk is, interessant is voor vogels, insecten en amfibieën het hele jaar door, geen (chemische) bestrijdingsmiddelen nodig heeft en bestand is tegen droogte/ weinig of geen (extra) water nodig heeft. Compleet met een bloeioverzicht aan planten per seizoen, zodat je het hele jaar door bloeiende planten hebt.

21 oktober

Workshop bollenmand maken. Net zoals vorig jaar was er veel animo! Een lange tafel van 25 deelnemers, die erg enthousiast aan de slag gingen met de verschillende bollen (die uitgedeeld waren door Marian en Farough) , meetlatjes (die aangaven op welke hoogte de bollen moesten komen) en aarde. Toen de mand klaar was , kreeg iedereen nog wat Vinca Minor om bovenin te planten, zodat de mand ook gedurende de winter een leuke aanblik zou geven.

Die dag was tevens de laatste plantenruilbeurs van het jaar.

18 november

Gereedschapsonderhoud gegeven door Herman. Om het overzichtelijk te houden vonden er 2 sessies plaats, om 10 uur en 11 uur. Iedereen was erg enthousiast en ging met een goed geslepen ( snoei)schaar naar huis.

Anne Kingma

Verdere activiteiten:

27 april was weer de jaarlijkse Geraniummarkt, een feestelijke en drukbezochte markt. In de ochtend was de rondgang van burgemeester Jan van Zanen het hoogtepunt. De rest van de dag was het druk bij de diverse standhouders, maar zeker ook bij de kraam van Groei&Bloei. Er is heel veel zaad uitgedeeld en alle bezoekers werden verrast met een witte mini-petunia, samen met ons nieuwe visitekaartje

In de weekenden van eind juni en de hele maand juli is er weer met behulp van vrijwilligers van onze afdeling en andere vrijwilligers van het park, gezorgd voor de bezetting van de Rozenkiosk in het Westbroekpark.

Zaden

Anne Kingma heeft dit jaar veel werk gemaakt van het beheer van de zaden. Zij heeft een zadenlijst samengesteld en die op de website laten plaatsen. Prima reacties, diverse leden hebben zaden bij haar opgehaald.

Excursies in 2023

Het is ons weer gelukt om in 2023 een drietal excursies te organiseren t.w.

2 excursies van een dag en 1 excursie van 4 dagen.

Op 23 maart reden we richting de Overtuin in Warnsveld. Buitenplaats Welgelegen met een 200 jaar geleden aangelegde tuin in Engelse landschapsstijl. In de middag naar Westbroek. Hier ligt de ecologisch beheerde tuin van Wim en Marianne Baas. Uitgebreide rondleiding door de heer Baas.

Op 31 augustus onze 2de dagexcursie. Die ging naar Grijpskerke waar we 2 zeer interessante tuinen bezochten. Tuin de Pionier Ster. Zeer bloemrijke tuin. Het omringende Zeeuwse landschap en de bomen maken het plaatje compleet. In de middag bezochten we " 't Hof Ravestein". In de 18de eeuw een buitenplaats. Interessant verhaal.

Van 19 t/m 22 juni reisden we samen met afd. Leidschendam af naar Normandië. Verblijf in Hotel du Casino, Saint-Valery-en-Caux. Prima hotel met veel kamers met uitzicht op de jachthaven. Genoten van de tuinen en het landschap.

De 4-daagse reis deden we weer met Garden Tours. Alles prettig geregeld.

Anneke Nieuwenhuis-Damen

Kinderen weer blij gemaakt met gratis plantjes

Alweer voor het derde jaar was er een plantjesmarkt voor kinderen in de Heesterbuurt. Op woensdagmiddag 17 mei mochten kinderen 3 gratis plantjes en 2 zakjes bloemenzaad uitkiezen. Dit jaar was het thema ‘Bijen-en vlinderplanten’.

Doel van de plantjesmarkt is om kinderen enthousiast te maken voor tuinieren in een tuin of op een balkon. Kinderen raken zo meer betrokken bij de natuur en leren dat je veel planten ook zelf kunt opkweken. Bonus is dat de Heesterbuurt er groener van wordt en dat er meer voedsel is voor insecten.

Er zijn ieder jaar weer minder bijen en andere bestuivers. Dat is niet alleen slecht voor de natuur, maar ook een gevaar voor onze voedselvoorziening.

De plantjes van de plantjesmarkt worden gifvrij opgekweekt en zijn dus veilig voor bijen en vlinders. De meeste planten die tuincentra verkopen zijn dat niet. Deze worden bijna allemaal gekweekt met bestrijdingsmiddelen, zelfs de bijen-en vlinderplanten!

Wij werkten hiervoor samen met Wijkz ’t Lindenkwadrant. De plantjes zijn hoofdzakelijk door vrijwilligers van Groei & Bloei Den Haag afgestoken in eigen tuinen of opgekweekt uit zaad.

De zaden zijn afgelopen najaar verzameld door onze leden in hun eigen tuinen. Met een kleine bijdrage uit het Christine van Beurdenfonds voor groene kinderactiviteiten konden turfvrije potgrond en ook extra biologische zaden aangeschaft worden. Kinderen van kindermoestuin De Braamhof van Wijkz maakten dit jaar een spandoek voor de plantjesmarkt.

Op de dag zelf deelden onze bestuursleden en kinderen van de moestuinclub de plantjes uit met daarbij informatie over de verzorging ervan. Wijkz zorgde voor de catering, de stands en praktische ondersteuning.

Het was uiteindelijk een koude, maar wel zonnige en droge middag. Ideaal weer voor de plantjes. Veel kinderen, vooral van basisschool De Drie Linden, gingen blij naar huis met plantjes en zaden.

Ingeborg Blessing

Bloemschikken: Herfstschikking 18 november

Kerstschikking 17 december

Afscheid Liesbeth Verster 21 januari

Plantjesmarkt voor kinderen 17 mei

Redactie Groenbericht/Nieuwsbrief

Het eerste tweemaandelijkse Groenbericht verscheen dit jaar op 1 januari. Er zijn dit jaar zes edities verschenen met weer alle berichten over de activiteiten van de afdelingen Delft, Den Haag, Leidschendam en Wassenaar. Het is gelukt alle kopij op tijd binnen te krijgen en in de twee dubbelgevouwen A4tjes onder te brengen. Over het algemeen konden ook vaak enkele illustraties worden ingevoegd. Dit verhoogde de leesbaarheid.

Al zo’n 200 leden van de vier deelnemende afdelingen hebben te kennen gegeven het bericht voortaan digitaal te willen ontvangen. Dat scheelt in de productie- en verzendkosten voor de afdelingen.

De berichten van onze afdeling werden natuurlijk ook geplaatst op de website van de afdeling Den Haag door onze eigen webmaster André van der Zwan. Hij zorgde ook voor het versturen van een nieuwsbrief van de afdeling. Die nieuwsbrief blijkt o.m. heel handig om leden aan de verschillende activiteiten te herinneren. Het aantal abonnees op die nieuwsbrief is inmiddels 190. We hopen daarvoor nog meer aanmeldingen te krijgen.

Liesbeth Hazekamp,

Redactie Groenbericht info(at)denhaag.groei.nl

Ledenadministratie.

Het jaar 2022 begon met een ledenaantal van 341 en op het eind van dat jaar was de stand 315. Dit jaar hebben zich in de loop van het jaar 36 nieuwe leden opgeven voornamelijk via de website van Groei&Bloei. Helaas hebben ook een flink aantal leden hun lidmaatschap opgezegd. Aan het einde van het jaar bleek dat 60 leden het lidmaatschap hadden beëindigd. De meest opgegeven redenen voor het opzeggen van het lidmaatschap waren: geen interesse, (vaak wegens hoge leeftijd), overlijden, persoonlijke redenen, tijdgebrek, einde cadeau-abonnement.

Het bestuur bedankt alle medewerkers van de afdeling Den Haag, voor hun inzet om het ledenaantal zo hoog mogelijk te houden.

Liesbeth Hazekamp

Commissie Tuinkeuringen

De commissie Tuinkeuringen is het jaar begonnen met een enquête onder de keurders . Van diverse kanten zijn nieuwe ideeën geopperd, maar de commissie is er uiteindelijk niet in geslaagd die om te zetten in een aansprekende activiteit. Ze doet daartoe nu een beroep op enthousiaste leden.

Liesbeth Hazekamp

Vertegenwoordiging buiten de KMTP in 2023

Groenplatform

Mevr. L. Hazekamp

Beschermheer:

Mr. J.H.C. van Zanen, burgemeester van Den Haag

Leden van Verdienste:

De heer ir. W.G. de Haan (Den Haag)

De heer en mevr. Drs. W. Deetman (Den Haag)

Mevrouw Cl. Vinkesteijn-Barnas (Den Haag)

Mevrouw E.H. Verster-Oostergo (Den Haag)

Samenstelling van bestuur en commissies per 31 december 2023

Bestuur

voorzitter de heer K.B.J.Pors aftredend 2024

vice-voorzitter mevr. A. Kingma aftredend 2025

secretaris mevr. L. Hazekamp aftredend 2025

penningmeester de heer A.v.d.Zwan aftredend 2026

lid mevr. A. Nieuwenhuis aftredend 2023

lid /waarnemend penningm mevr. A. Demetriadis aftredend 2023

lid mevr. I. Blessing aftredend 2026

Commissies

Promotie en voorlichting

Mevr. I. Blessing coördinator

Commissie Excursies

Mevr. A. Nieuwenhuis coördinator

Mevr. S. Horn; Mevr. N. Vink; Mevr. R. Sauer-Schoonbeek.

Mevr. R. Smits, telefoonwacht

Commissie Tuinkeuringen

Mevr. L. Hazekamp coördinator

Mevr. C. van Leeuwen; Mevr. A. Kingma; Mevr. M. Vischer.

Kascommissie

Dhr. H. Poelsma en mevr. M. Vischer

Redactie Groenbericht

Mevr. L. Hazekamp

Ledenadministratie

Mevr. L. Hazekamp

Commissie Geraniummarkt

De heer K. Sol

De heer K.B.J. Pors

De heer A. v.d. Zwan

Dagexcursies

31 augustus Grijpskerke

Meerdaagse excursie Normandië 19 t/m 22 juni