Den Haag

Groenbericht maart - april afd. Den Haag

 

1874--2024

AFDELING DEN HAAG

Secretariaat en Ledenadministratie: Groot Hertoginnelaan11 2517 EA 070-365 44 45 email: info(at)denhaag.groei.nlwebsite: www.denhaag.groei.nl

Groen en Doen/ Groenochtenden

Iedere derde zaterdag van de maand organiseren we onze groenochtenden in de kas van de Stadskwekerij, Kwekerijweg 8a 2597 JK Den Haag(toegang via de Badhuisweg).

We starten dan met Plantenruilbeurs: 9.45 – 10.30 uur. Planten inbrengen tot 10.15 uur. Graag hiervoor opgepotte planten inbrengen met labels met namen en kleuren van de planten.

Keuze uit vaste planten, éénjarigen, heesters, moestuinplanten en kamerplanten.

De nieuwe zadencollectie is aanwezig!

Anne Kingma heeft alle, in het najaar binnengekomen zaden, geschoond, in potjes gedaan en gelabeld. Zij heeft vervolgens de zaden gedigitaliseerd en ze staan op de website van Groei en Bloei afd. Den Haag.

Heeft u vragen over de zaden, neem dan contact op met Anne Kingma e-mail: a.kingma(at)kingmamail.nl. tel: 3234165

Groenochtend 16 maart

Om 10.45 uur  workshop rozen snoeien: Herman Poelsma laat zien hoe u heester- en leirozen snoeit. Daarna snoeit u zelf een roos die na afloop mee naar huis mag. Neemt u daarom zelf een schone snoeischaar en handschoenen mee! Rozen die plaats moesten maken voor nieuwe rozen in het Westbroekpark krijgen daarmee een tweede leven in uw tuin!

Groenochtend 20 april

Om 10.45 uur leert Herman Poelsma ons wat er komt kijken bij Balkontuinieren. De omstandigheden op een balkon zijn anders dan die in een tuin. Welke planten zijn het meest geschikt?

Waar moet u op letten als u op een balkon tuiniert?

Bloemschikken

De Lenteschikking is op 16 maart a.s. op de Stadskwekerij, Kwekerijweg 8a,2597 JK te Den Haag

Aanvang 14.00 uur. De docent is onze creatieve Elbert Sterk. 

Via een aparte Nieuwsbrief laten we weten wat en of we al dan niet zelf een ondergrond(schaal) mee moeten nemen, naast een schaar en een scherp mesje. Aanmelden voor 11 maart bij Astrid Démétriadis ademetriadis(at)hotmail.com

De kosten voor deze schikking bedragen € 32,50 voor leden en € 37 50 voor niet leden.

ING rekening NL42INGB0003428311 t.n.v. KMPT afd. Den Haag o.v.v. lenteschikking. Uw betaling moet voor 11 maart binnen zijn. Dat is uw definitieve inschrijving. 

Ter info: 

HERFSTSCHIKKING  zaterdag 16 november 2024 om 14.00 uur.

KERSTSCHIKKING zondag 15 december 2024 om 14.00 uur.

De 55e Nationale Geraniummarkt op Koningsdag 2024

Als gevolg van verandering in de regelgeving voor het verkrijgen van een vergunning voor het houden van een incidentele markt op de locatie Lange Voorhout beschikken wij op dit moment, medio februari, helaas nog niet over de zekerheid dat wij deze vergunning ook krijgen. Wij gaan er wel van uit dat dit alsnog gaat lukken en dat wij nog tijdig onze vaste standhouders kunnen uitnodigen.

In dat geval kunt u er op rekenen dat er weer een markt komt, even gezellig en sfeervol als voorgaande jaren. Met een zeer ruim aanbod aan zomerbloeiende perkplanten, kuipplanten, vaste planten, vetplanten, kruiden en planten voor de groentetuin is er voor elk wat wils. Wij zullen er bij de standhouders op aandringen, waar mogelijk, biologisch gekweekte producten aan te bieden.

Na afloop van de keuring van de stands en het aangevoerde materiaal wordt de markt rond 10.30 uur geopend door de burgemeester van Den Haag, de heer J. van Zanen. Onder het genot van een Oranjebittertje zal hij ook de jaarlijkse winnaarsbeker uitreiken aan de stand die op grond van sortiment, kwaliteit en sfeer het hoogst scoort.

Vergeet ook niet even langs te komen bij onze eigen Groei & Bloei stand. U kunt er terecht met al uw vragen over bloemen en planten en ontvangt een gratis plantje en een zakje zaad.. Ook andere Haagse groen- en natuurverenigingen hebben aangegeven met een informatiestand op de markt aanwezig te zullen zijn.

De markt is open vanaf 08.30 uur en sluit om 17.30 uur.

Excursies

Excursie Gelderland op 16 mei 2024

Wanneer u dit leest, is het nog winter en dan is het nog leuker om alvast plannen te maken voor het nieuwe tuinseizoen.

Onze voorjaarsexcursie gaat deze keer naar Gelderland. We bezoeken twee tuinen. De eerste in Kesteren en de tweede in Wageningen.

In Kesteren zullen we door de enthousiaste eigenaar van “Onze tuin” worden ontvangen die ons na de koffie/thee in een rondleiding alles zal vertellen over de totstandkoming van de tuin. Een zeer verzorgde en goed onderhouden tuin met kleurrijke borders en uitgekiende zichtlijnen die voor verrassende doorkijkjes zorgen en uitzicht op het Betuwse landschap bieden. In 2019 hebben de eigenaren ook nog een biodiversiteitstuin aangelegd met een poel en een bloemenweide die druk bezocht wordt door velerlei insecten.

Van Kesteren rijden we richting Wageningen waar we gaan lunchen.

’s Middags blijven we in Wageningen en brengen we een bezoek aan de botanische tuin Belmonte.

Deze tuin behoorde oorspronkelijk bij het landgoed en na WO II heeft de universiteit van Wageningen dit overgenomen en inmiddels is de tuin in handen van een stichting. Het is een prachtig, groot park met veel bijzondere bomen en struiken. Een gids zal ons daar alles over kunnen vertellen. Als we geluk hebben bloeien de magnolia’s of misschien de rododendrons of de sierkersen.

Hierna gaan we terug naar Den Haag en hopen rond 18:00 uur bij het CS terug te zijn.

We vertrekken om 8:30 uur vanaf het Centraal Station. De bus staat op het busplatform boven het station helemaal achteraan aan de kant van de uitstaphaltes. We reizen deze keer met een andere busonderneming. U kunt de bus herkennen aan de naam JoJo Tours of Vreugde Tours.

Voor Groei & Bloei Den Haag is 2024 een feestelijk jaar vanwege het 150-jarig bestaan. Daarom heeft het bestuur besloten een bijdrage in de kosten te leveren zodat deze kosten voor de leden beperkt kunnen blijven tot € 50.- en € 65,- voor niet-leden. Dit is inclusief de entree voor de tuinen, koffie/thee, lunch en fooi voor de buschauffeur.

U kunt het bedrag overmaken op NL42INGB0003428311 t.n.v. KMPT afd. Den Haag o.v.v. Gelderland. Op de bankoverschrijving graag ook uw eigen naam vermelden en als u voor twee personen betaalt dan graag beide namen.

Aanmelding vóór 2 mei bij Ria Smits tel. 070 3683966 of email

hmsmitsdebruin(at)hotmail.com

of bij Anneke Nieuwenhuis tel 070 3543433 of annekecnd(at)gmail.com

Hierbij graag uw (email)adres en mobiel telefoonnummer vermelden en of u wel of geen lid bent.

Alleen op 16 mei zijn de mobiele nummers 06 41772136 (Anneke Nieuwenhuis) en 06 48253202 (Saskia Horn) bereikbaar.

De excursies gaan door bij deelname van 25 personen of meer. Bij annulering krijgt u 8 dagen voor vertrek bericht en wordt het gestorte bedrag teruggestort. Indien u zelf de excursie tot 8 dagen voor vertrek annuleert, wordt het gestorte bedrag teruggestort onder aftrek van

€ 12,50 administratiekosten. Bij annulering binnen 8 dagen voor vertrek vindt geen terugbetaling plaats.

4 Daagse reis naar Wesel DuitslandZondag 16 t/m donderdag 19 juni.

in samenwerking met Garden Tours naar Groene Oasis langs de Rijn. Ook dit keer sluit de afdeling Leidschendam zich bij ons aan. Informatie: Anneke Nieuwenhuis: E-mail: annekecnd(at)gmail.com,

Tel. 070-3543433.

Reissom pp in 2-persoonskamer:

Vanaf 25 betalende deelnemers € 730,-

Toeslag kamer voor 1 pers. € 135,-

Aanmelden kan via de websitelink: www.gardentours.nl/gbdenhaag

 

Raadpleeg ook geregeld onze website www.denhaag.groei.nl

Meld u daar aan voor de nieuwsbrief.

.