Den Haag

Groenbericht maart - april afdeling Den Haag

Wilt u het groenbericht liever digitaal dan per post ontvangen?

Spaar papier en portokosten en meld u aan bij info(at)denhaag.groei.nlAFDELING DEN HAAG

Secretariaat en Ledenadministratie: Groot Hertoginnelaan11 2517 EA 070-365 44 45 email: info(at)denhaag.groei.nlwebsite: www.denhaag.groei.nlGroen&Doen bij Groei&Bloei

!. Groenochtenden 18 maart en 15 april

Iedere derde zaterdag van de maand is er onze maandelijkse plantenruilbeurs op de Stadskwekerij, Kwekerijweg 8a, 2597 JK (toegang via de Badhuisweg) van 9.45-10.45 uur. Graag de planten voor 10.15 uur binnenbrengen en liefst de naam en de kleur erbij.

Ook onze zaadverzameling zal aanwezig zijn. Wij stellen het zeer op prijs om van u te horen hoe de zaden opgekomen zijn en als u teveel plantjes hebt, dan houden wij ons aanbevolen voor op de ruilbeurs!

Inl.: info(at)denhaag.groei.nl. tel.070-3654445

1. Zaterdag 18 maart om 10.45 uur onze traditionele " rozen snoeidemonstratie".

De dagen gaan weer lengen en de temperatuur stijgt, Het is weer tijd om rozen te snoeien. Weet u nog hoe dat moet en waar u op moet letten? Zo niet, kom dan 18 maart naar de groenochtend en U kan daar onder leiding van Herman Poelsma weer oefenen hoe u moet snoeien voordat u thuis aan de gang gaat.

Oefenmateriaal mag na afloop mee naar huis genomen worden voor een tweede kans

Neem wel zelf een schone snoeischaar mee en handschoenen

2. Zaterdag 15 april om 10.45 uur hebben we het over klim, lei en slingerplanten. Weet u het verschil en welke soorten er zijn? Klimrozen bestaan dus niet, want die kunnen zichzelf niet vasthouden en klimop is duidelijk een klimplant. Die krijg je later nauwelijks van muren en schuttingen af. Op welke plek zetten we wat? Op deze groenochtend leert u hier alles over

Dus wilt u meer de hoogte in kom dan naar deze groenochtend.

 

II. Voorjaarsschikking 2023

We hebben weer een Voorjaarsschikking op zaterdag 25 maart 14.00 uur op de Kwekerijweg 8a, 2597 JK te Den Haag.

Onze docent is Lise Buijtenhuis, zij heeft vorig jaar met ons een prachtige en originele vaasschikking gemaakt in een pitrieten frame. Deze keer wordt het thema: 'ga uit je bol'. Het wordt een bolvormig stuk met mos en allerlei voorjaarsbloemen in een ronde schaal.

Aan de deelnemers wordt gevraagd zelf een ronde schaal mee te nemen met een minimale diameter van 30 à 35 cm. Ook graag een scherp mesje en een snoeischaar. Graag snel aanmelden, uw aanmelding is definitief na betaling.

Aanmelden vóór 15 maart bij Astrid Démétriadis

email: ademetriadis(at)hotmail.com.

Kosten: leden: €32,50 p.p. niet-leden: € 37,50.

Graag overmaken naar: ING rek. NL 42 INGB 0003428311 t.n.v .KMTP afd. Den Haag o.v.v. Voorjaarschikking 2023

 

De 54e Nationale Geraniummarkt op donderdag 27 april 2023

Traditiegetrouw nodigen wij u ook dit jaar weer uit voor een bezoek aan onze Nationale Geraniummarkt op Koningsdag, donderdag 27 april, op het Lange Voorhout, tussen het Tournooiveld en het Eschermuseum.

Met de zomer in aantocht zullen onze standhouders u weer verrassen met een ruim aanbod aan zomerbloeiende perkplanten, waaronder een ruim sortiment Geraniums, aangevuld met kuipplanten, vele vaste planten, vetplanten, kruiden, diverse kleine heesters en planten voor de groentetuin. Maar ook voor tuinartikelen als plantenkuipen, bloembakken, hanging baskets en klein tuingereedschap kunt u op de markt terecht.

Na afloop van de keuring van de stands wordt de markt rond 10.30 uur geopend door de burgemeester van Den Haag, de heer J. van Zanen. Onder het genot van een Oranjebittertje zal hij ook de jaarlijkse winnaarsbeker uitreiken aan de stand welke op grond van sortiment, kwaliteit en sfeer het hoogst scoort.

Natuurlijk zijn ook wij, als organisator van de markt, met onze eigen Groei & Bloei stand aanwezig. Vergeet ook niet bij ons langs te komen, u kunt er terecht met al uw vragen over bloemen en planten en ontvangt, op vertoon van uw ledenpas, van ons een leuk plantje. Ook andere Haagse groen- en Natuurverenigingen hebben aangegeven met een informatiestand op de markt aanwezig te zullen zijn.

Kortom de Haagse Geraniummarkt, op het statige maar oh zo sfeervolle Lange Voorhout, is een markt die u niet mag missen.

De markt is open vanaf 08.30 uur en sluit om 17.30 uur.

 

Voorjaarsexcursie op 23 maart 2023

We gaan op deze excursie twee tuinen met stinzenplanten bekijken.

De eerste is de Overtuin in Warnsveld. Daar ligt de oude buitenplaats Welgelegen met een tweehonderd jaar geleden aangelegde tuin in Engelse landschapsstijl. De tuin wordt tegenwoordig beheerd door een Stichting. In het voorjaar is de bloei van de oorspronkelijke stinzenplantenflora natuurlijk op z’n mooist. We krijgen daar een uitgebreide rondleiding.

We gaan lunchen in Hoenderloo in het gezellige restaurant de Ruggestee.

‘s Middags rijden we naar Westbroek ten noorden van Utrecht. Hier ligt de ecologisch beheerde Moeras- en Stinzenplanten tuin van Wim en Marianne Baas. De eigenaar heeft jaren geleden daarvoor zijn tuin met o.a. kalkrijke grond geschikt gemaakt en heeft zo de tuin tot een apart “wereldje” gevormd. We krijgen hier een uitgebreide rondleiding.

Daarna terug naar Den Haag. Rond 18:00 uur zijn we weer bij het Centraal Station.

We vertrekken om 8:45 uur vanaf het Centraal Station. De bus staat achteraan op het (vernieuwde) busplatform boven het station, aan de kant van de uitstaphaltes.

De kosten zijn € 50,- voor leden en € 60,- voor niet-leden. Dit is inclusief de entree voor de tuinen, koffie/thee, lunch en fooi voor de buschauffeur.

U kunt het bedrag over maken op de ING rekening:

NL42INGB 0003428311 t.n.v. KMPT afd. Den Haag o.v.v. Stinzenplanten.

Op de bankoverschrijving graag ook uw eigen naam vermelden en als u voor twee personen betaalt dan graag beide namen vermelden.

Aanmelden vóór 15 maart bij Ria Smits tel. 070 3683966 of email:

hmsmitsdebruin(at)hotmail.com

of bij Anneke Nieuwenhuis tel. 070-3543433 of email:

annekecnd(at)gmail.com

Hierbij graag uw (email)adres en mobiele telefoonnummer vermelden en of u wel of geen lid bent.

Alleen op 23 maart zijn de mobiele nummers 06 41772136 (Anneke Nieuwenhuis) en 06 48253202 (Saskia Horn) bereikbaar.

 

4 Daagse reis naar Normandië.

Maandag 19 t/m donderdag 22 juni.

Samen met Garden Tours organiseren Groei & Bloei Den Haag en Leidschendam weer een meerdaagse reis, dit keer naar de Tuinen van Normandië.

De excursie is 4 dagen per luxe touringcar van maandag 19 juni t/m 22 juni 2023 We logeren in Hotel du Casino in St. Valery-en-Caux

(Tijden en eventuele wijzigingen onder voorbehoud)

Informatie: Anneke Nieuwenhuis

E-mail: annekecnd(at)gmail.com,

Tel. 070-3543433.

 

Reissom per persoon in een 2-persoonskamer:

Vanaf 25 betalende deelnemers € 660,-

Toeslag kamer voor alleengebruik € 120,-

Aanmelden kan via de websitelink: http://www.gardentours.nl/gbdenhaag

 

Zaaddoos op de website

Alle zaden staan weer op onze website. www.denhaag.groei.nl. Heeft u vragen over de zaden, neem dan contact op met Anne Kingma e-mail:

a.kingma(at)kingmamail.nl. tel: 3234165

 

Raadpleeg ook geregeld onze website www.denhaag.groei.nl

Meld u daar aan voor de nieuwsbrief.