Den Haag

Nationaal Monument Oranjehotel

Ledenbijeenkomst bij Groei&Bloei

Dinsdag 15 februari

Bezoek aan het Nationaal Monument Oranjehotel in Scheveningen, Van Alkemadelaan 1258, hoek Stevinstraat. Aanvang 13.45 uur.

In het Oranjehotel, de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog, zaten tussen 1940 en 1945 ruim 25.000 mensen opgesloten voor verhoor en berechting

Tot 2009 was de ruimte waarin thans het museum is ondergebracht nog in gebruik als gevangenis. Na een jarenlange restauratie en herinrichting werd in september 2019 in een deel van het complex het Herinneringscentrum, Nationaal Monument Oranjehotel, geopend. Het museum toont de bezoeker in de tentoonstelling en de films onder welke omstandigheden de gevangenen hier moesten leven. Voor velen van hen was het Oranjehotel het beginpunt van een lange tocht langs Duitse gevangenissen en concentratiekampen. Ruim 250 gevangenen zijn op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd.

Na een korte Introductie door een medewerker van het museum heeft een ieder de gelegenheid om een rondgang door het museum te maken.Voor deelname aan het museumbezoek moet U zich aanmelden bij onze secretaris, mw. L. Hazekamp, tel: 070- 3654445 of via de mail info(at)denhaag.groei.nl. Het aantal deelnemers is beperkt. Heeft u een Museumkaart, neem die dan a.u.b. mee.

OV: bus 22 en 23 – halte Duinkerksestraat. Komt u met de auto dan kunt u gebruik maken van het gratis toegankelijke parkeerterrein van het museum.